Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Osobne si myslím, že nemá žiaden zmysel zrovnávať Charlesa Chaplina a Bustera Keatona mimo kritéria jediného, nemej groteske príznačne vlastného humoru a vtipnosti. Chaplinove filmy často ruka v ruke so sociológiou mestského človeka privádzajú na plátno inovatívne postupy, no tiež kopírujú schému, s drobnými obmenami opakujú totožné scény/motívy a súdržnosť jeho dlhších filmov je kolísavá. Naproti tomu Buster Keaton, ktorému sú mestské uličky neraz úzke, dokáže udržiavať tempo a premyslené scény plné kaskadérskych kúskov v rámci jednotlivých pasáží i celého filmu na rovnakej úrovni. A práve preto je aj zábavnejší. Olejom odhora nadol dokonale premazaná Frigova mašina ani na chvíľu nespomaľuje, nepoľavuje v kadencii vtipov a nestráca nič zo svojej dynamiky, len sa rúti priamo a plynulo vpred k diváckym ováciám. Skutočný blockbuster nemej éry, vyrovnávajúci sa s románopiseckými konfliktmi Severu a Juhu (láska a vojna) svojsky a humorne. 90% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nepochybujem, ze je to film na velmi vysokej urovni s prihliadnutim na rok 1926 a jednoznacne by si zasluzil plnych 5 hviezdiciek, ale niektore Chaplinove eskapady sa mi pacili trosku viac :-) Avsak Buster Keaton ma u mna samozrejme velke plus, pretoze aj on je genius, akym sposobom tuto komediu dokazal natocit a pritom predpokladam, ze to neboli triky, ale skutocne sceny, kde mnohokrat riskoval zivot. Scena padu vlaku na moste bola taktiez super, avsak chvilkami bol dej trosicku nudny. Mozno to bolo aj tym, ze som bol moc unaveny. Inac neviem, aku verziu ste videli vy, ja som mal stastie na tu dlhsiu 107 minutovu verziu, kedze na CSFD je 75 minutova. Ktovie, mozno by sa mi viac pacila ta 75 minutova... 11.06.2010 ______ Buster Keaton - (Johnny Gray) +++ Marion Mack - (Annabelle Lee) +++ Jim Farley - (Generál Thatcher) +++ Charles Henry Smith - (Annabellin otec) +++ Frank Barnes - (Annabellin brat) +++ Produkcia: Buster Keaton +++ Hudba: Carl Davis (1987), Robert Israel (1995), Joe Hisaishi, The Alloy Orchestra (2003) +++ ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Friga na mašině jsem si nechával až téměř na konec. Viděl jsem velkou část tvroby Bustera Keatona The General předcházející, z nichž se mi nejvíce líbil Frigo ve člunu a Frigo jako obětní beránek (posléze se mi jako nejlepší/nejoblíbenější Keatonovi filmy vyprofilovaly snímky Three Ages a Scarecrow ) . Čekal jsem, že si tentokrát dám svou první pětihvězdu němému snímku, avšak chyba lávky. První půlhodina vypadá velice slibně, je to hodně svižné a hudba, kterou jsem měl k dispozici, byla neuvěřitelně geniální. Bohužel se ale opakovala tolikrát, že jsem z ní ke konci v podstatě šílel vzteky. A vůbec celý film jde od té půlhodiny pozvolna do kopru. Je to hodně netypický Keatonův počin. Hledal jsem dost těžce nějaké jeho typické fóry, ale byly k nalezení většinou na začátku nebo na úplném konci. V podstatě to tak po celou dobu není ani moc vtipné a zbývají potom jen dvě věci, kterými se Frigo na mašině dle mého názoru od jeho většiny předchozích děl liší - svou délkou a chvílemi opravdu pompézními a obdivuhodnými záběry. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[8/10] (Buster Keaton, United Artists) (Němý, čb. tónovaný /// Produkce: Buster Keaton, Joseph M. Schenck /// Scénář: Al Boasberg, Clyde Bruckman, Buster Keaton /// Kamera: Bert Haines, Devereaux Jennings /// Hudba: Robert Israel, William P. Perry) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Kto nenarukuje do armády do nezmyselnej vojny je zbabelec a robiť ešte z takého človeka šaša, tak toto veru neuznávam. Navyše ťažko o takej vojne prehlasovať, že bola len kvôli otrokom, pretože keby išlo len o černochov, tak pochybujem, že by umierali toľkí ľudia, vzhľadom na povahu ľudí, skôr išlo o o ovládnutie celého územia, o poslušnosť na danom území a mnoho politických otázok, no aj tak južanské štáty kvôli tomu postoju k černochom skrátka nemôžem z morálneho hľadiska uznávať. Svojho času ešte takýto film prešiel, dnes by už bol problematický, čo je možno dobre, no hlavne tu išlo o srandu a tá miestami bola, no nie až tak veľká, že by to prekonávalo napríklad Chaplina, či Laurela a Hardyho. Je to zapamätateľné dielo vďaka scénkam s naháňačkou lokomotív, no inak som čakal viac aj vzhľadom na dĺžku filmu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Nezaměnitelný komik Buster Keaton, zvaný též „Kamenná tvář”, postavil ideu filmu na memoárech Williama Pittengera „Velká železniční honička”. Ačkoliv sám pocházel z oblasti Unie, rozhodl se změnit historii a příběh vytvořil z pohledu otrokářského Jihu. Navíc mu hodlal vtisknout komediální ráz, což mu přineslo nemalé problémy. (classic)

Reklama

Reklama