Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $750,000Tržby Celosvetovo $1,000,000▐ Geniálny film, až neskutočne nápadité scénky, na tú dobu to malo slušný rozpočet ale je vidieť že ho dokázali krásne využiť, lebo má to svoj rozmach, veľkolepú výpravu a poctivé herecké výkony. /100%/ ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

V knize 1001 FILMŮ KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE k tomuto filmu píšou „Nejlepší komedie všech dob, nadčasová. Nejde jen o nepřetržitý sled úžasných gagů, ani o způsob, jakým se všechny odvozují od situace a postavy a nevydělují se z filmového příběhu. To, čím je Frigo na mašině výjimečný, spočívá v tom, že je dokonalý v každém směru: ať jde o humor, napětí, historické reálie, psychologii postav, vizuální nádheru, nebo technickou dokonalost. Dalo by se snad dokonce říci, že je to film, který se blíží naprosté bezchybné dokonalosti, a to nejen v žánru komedie.“ Já osobně toto hodnocení beru jako lehce nadsazený. :-) Rozhodně filmu nelze upřít jeho pokrokovost a historický přínos kinematografii. Když se ale na film podívám očima Evropana 21. století, nabízí mi strašně málo. Válka Severu proti Jihu groteskně spojená s railway movie konce 20. let mi nenabízí nadčasovou pointu. Snímek je obohacen kvalitním avšak neoriginálním zvukovým doprovodem (Óda na radost, Šavlový tanec, Straussův valčík, atd.) Jsem na vážkách mezi 3 a 4*. Není to věc, ze které bych byl odvázanej, ale stále je to legenda, kterou stojí za to vidět. 67% ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Cože???!? Na tohle že Chaplin neměl???!? Nesmyslnější tvrzení jsem skutečně nikdy neslyšel. Uznávám, že tento film je originální (koho by taky napadlo natočit 75 minut trvající vlakovou honičku :-D), ale rozhodně mě nedokázal pobavit tak moc, jako filmy Chaplina. Dokonce i u mnohých krátkých grotesek Chaplina jsem se bavil více. Buster Keaton sází na bezduchou a neustávající akci, která ani mnohdy není vtipná, zatímco Chaplin předvádí nenapodobitelné komické kreace, a navíc jeho filmy nepostrádají alespoň nějakou myšlenku. A dokonce i dnes přinutí člověka, aby se nad určitými věcmi běžného života. A rozhodně jsem ve filmech Chaplina ještě neviděl tak debilní konec, jako v tomto filmu (Buster Keaton byl asi velkým milovníkem války :-D). Takže ano, tento snímek se mi líbil, bylo to pěkné a v dané době skutečně nevídané, ale Chaplin nic takového nepotřeboval, neboť jeho filmy a herecké výkony jsou nenapodobitelné i v době dnešní a pochybuji, že někdo něco podobného ve světě filmu vůbec někdy dokáže zopakovat...8/10 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento film není ani tak zajímavý díky svému ději, ale spíš zpracováním. Celé to totiž stojí na šílených kaskadérských kouscích, které tu Buster Keaton neustále předvádí. Je to také můj první němý film, takže oceňuji i práci s hudbou. Celé je to vlastně o člověku, který se snaží dostat do konfederační armády a zároveň zachránit svou milou. Na své cestě zažívá dost šílená dobrodružství. Je to i dost akční. Zaujalo mě hlavně to, co všechno s těmi vlaky dovedli... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Keaton není tolik vtipný jako Chaplin. A nebo - je jinak vtipný. Skromněji. O to víc pak vynikne velkolepé inscenování některých scén, skvělá práce se zadní projekcí a strhující příběh, který je vlastně jednou dlouhou vlakovou honičkou. Mně osobně se do paměti nejvíc vryla scéna, kdy Frigo rozmáchle štípe dříví na jedoucím vlaku, zatímco se mu za zády v protipohybu přesunují unijní armády. U takové podívané už by označení groteska znělo trochu nepatřičně. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • Americký filmový institut označil v roce 2007 Friga na mašině jako 18. nejlepší film všech dob. (Kulmon)
  • Lokomotíva Generál bola počas americkej občianskej vojny naozaj ukradnutá. (Raketoplan)
  • Jeden čas se zdálo, že film, sestříhaný z 200 000 stop (téměř 61 km), nebude zachován. Po 2. světové válce se nepodařilo nalézt žádnou kopii, až herec James Mason po koupi Keatonova (Johnnie) domu našel ve skříni filmové pásy. Díky tomu mohl být Frigo na mašině v roce 1989 zařazen do Národního filmového registru jako kulturně, historicky nebo estetický významný film. (classic)

Reklama

Reklama