Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Mé druhé setkání s Busterem Keatonem a opět jsem se bavil. Ze začátku to chvilku trvá, než se to rozjede, ale jak začne Frigo snít a stane se fakt Sherlockem, tak je to parádní jízda plná skvělejch gagů. Přiměřená stopáž je velké plus, bejt to delší, asi by to bylo na škodu. Slušné 4 hvězdy. (Blu-ray) ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton se svou jedinečnou originalitou neztrácí tempo ani v delších filmových počinech. Kreativita, s jakou se pouští do svých rolí, značně převyšuje komiky tehdejší doby. Zcela jistě se nám dnes můžou jevit některé jeho gagy jako laciné (banánová šlupka a podobné), avšak ty jsou vyváženy těmi, které svou hravostí a komičností udržují děj v tempu (například kulečníková scéna je naprosto dokonalá). Za zdůraznění zcela jistě stojí střihačská stránka vrcholící ve snové sekvenci, kdy Keaton vstupuje na filmové plátno. Jeho hravost, sžití s rolí a mnoho dalšího dělá z tohoto komika více než jen laciného herce. A v porovnání s jeho staršími díly zjistíme, že jeho originalita v komických scénách nezná mezí. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Druhý pokus s Frigem dopadl mnohem lépe. Hraní si na detektiva je do grotesky asi vhodnější. Vtipných momentů bylo tentokráte také mnohem víc a některé jsou opravdu povedené a závěrečná scéna - balení dle návodu - nemá chybu. Navíc tvůrci měli několik výborných nápadů, například snové vystoupení z těla a naopak vstoupení Friga do filmu, které je na svou dobu uděláno neskutečně skvěle. V neposlední řadě pomohla kratší stopáž, ve které je tak akorát času na akci a zběsilé honičky. I ty sebe vtipnější by mohly začít po více než ca pětačtyřiceti minutách nudit. Druhý Frigo si vysloužil o hvězdu navíc a já už se těším na minimálně jedno další setkání. ()

gulista 

všechny recenze uživatele

Je neuveriteľné, že tento snímok bude mať aktuálne sto rokov, a aj napriek prvotnému znechuteniu to dokázalo pobaviť a stíšiť inak hlučnú triedu. Dĺžkou absolútne ideálne, vizuálne inovatívne a herecky baviace. Na konci sa prebudíte z jednoduchosti a uvedomíte si, že ako ľudia neustále preberáme to videné od ostatných. 85% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je rozhodně jedna z nejlepší keatonovek, jaké jsem zatím viděl - po Frigovi na mašině snad druhá nejskvělejší. Co do příběhu (parodie jako vyšitá) i nápaditosti gagů (vražedná židle, kulečník, jízda na motorce), neskutečných triků a okouzlující atmosféry (vstup do filmu, průskok prodavačkou kravat), vše je na jedničku. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno