Reklama

Reklama

Lapidárium: Příběh slovníku

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 1998, 15 min

Režie:

Martin Skyba

Obsahy(1)

Jak vznikala úctyhodná kniha, skrze kterou k nám hovoří z hlubin věků slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj? Původně se tento díl Lapidária měl jmenovat Příběh tiskařské kasy, ale unikátní rekvizita, se kterou pracoval již Pavel Josef Šafařík, nepřežila polistopadovou privatizaci tiskařských závodů. Naštěstí práce na velkém slovníku staroslověnštiny, připravovaném generacemi jazykovědců, již byly u konce. A my jsme po více než tisíci letech schopni dílu Cyrila a Metoděje nejen porozumět, ale – obrazně řečeno – si s nimi i korespondovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

otík 

všechny recenze uživatele

Dokument není vůbec zaměřený na Cyrila a Metoděje, ani na Velehrad. Je zaměřen zásadně na studium staroslověnského jazyka, zachycuje práci badatelů, a to především paní Zoe Hauptové, která stála za zrodem Slovníku jazyka staroslověnského. Dnes už dokument hrozně zestárl a je poměrně hodně odborný, takže pro laiky hodně náročných a dlouhých patnáct minut. Hudební režie: Václav Fiala ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dozvíme se zde o počátcích staroslověnských písemností a práci Slovanského ústavu, který publikoval mezinárodně ceněný Staroslověnská slovník na základě desetitisíc kartiček. A také o tom, jak bylo obtížné v tiskárně sázet slovník, který se skládá z písma staroslověnského, latinského a českého. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama