Reklama

Reklama

55 schodů

  • USA 55 Steps (více)
Trailer

Obsahy(1)

Eleanor Riese trpí paranoidními záchvaty a je hospitalizovaná na psychiatrickém oddělení v sanfranciské nemocnici. Když jí lékaři odmítnou snížit dávkování léků, obrátí se na právničku Colette Hughes. Příběh podle skutečných událostí vychází ze soudního řízení, které se stalo precedentem v psychiatrické léčbě v USA. Drama ze soudní síně v osmdesátých letech je poctou skutečným aktérkám procesu. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoilery. Za perfektní výkony především herečkám v hlavních rolích by si Hilary a Helena zasloužily obě metál. Nevím proč jsem sama na sobě vždy taková masochistka, že koukám na takové dojemné filmy. Ale vždy mě potěší, že svět ještě není tak úplně zkažený, když se děje tolik dobra o kterém se natáčí filmy. Kdybych byla jedním z takových pacientů jako byla Eleanor, tak bych si přála mít tolik štěstí a ještě toho rozumu, abych našla někoho kdo mě alespoň na sklonku života vyslechne a bude se ke mě chovat s respektem. Protože takovou obyčejnou věcí jako je lidská konverzace o maličkostech o hudbě, dárcích o čemkoliv - můžeme udělat někomu velkou radost. Rozhodně bych film doporučila, ale hlavně si k jeho sledování kupte pořádný balík kapesníků. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh právničky, jejímuž pracovnímu nasazení nic neodolá, a která svým přesvědčením dotlačí všechy za oponu. Nejvíc se jí zpěčuje fyzicky a psychicky nemocná Eleanor Riese, která jí svým vystupováním přivedla nakonec přece jen na správnou cestu (alespoň to tvrdí, byť poněkud zvláštním způsobem: "I first met Eleanor Riese as her lawyer, but soon - because Eleanor was Eleanor - Eleanor became my friend. And soon, because Eleanor was Eleanor, she became my protector, guardian, my worst critic, and my greatest support."). Zato Doktor Robert (jako ostatně všichni muži), je tu vyobrazen jako pouhý domestik, asi ve smysu Lennonova: "He helps you to understand / He does everything he can. To, že mě rozvedení ani vyvrcholení příběhu dostatečně nezaujalo vidím v tom, že mi při jeho sledování bloudily myšlenky nejrůznějšími směry: např. hned ve vstupní scéně to byl 130 Shakespearův sonet (jeden z mých nejoblíbenějších), ve kterém je i tento příměr: "If hairs be wires, black wires grow on her head", a to se maskérům sakra povedlo. Pozn.: Navíc v závěru jsme mohli vidět fotografie advokátky žalované a samotné žalované, a mohly je porovnat s jejich hereckým zastoupením. Porovnat běžné, nepříliš zajímavé tváře s maskéry zušlechtěnými, zářícími tvářemi - že i advokátce se zdálo, že to je příliš (to jako žert). Proč nemůže být hercem obyčejně vypadající člověk? No není jednoduchá otázka! ()

Reklama

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

.....takúto konskú zápletku dokažu vymyslieť len v USA....hádam to nie je horšie ako u nás-tj ak pacient nechce lieky neužíva-žiadne .....až na nejaké moožno super výnimky - možno deti za ktoré zodpovedajú rodičia,možno niekto kto to má nariadené úradne sa liečiť....,ale ozaj som nepočul,že by niekto bol liečený proti svojej vôli.....čiže téma o hovne - niekoho nasilu liečiť....tak ,ale je to životopis s dobrým obsadením - už len to kričí :hádam aspoň nejaká cena sa mi ujde, ak nie priamo Oskar....záver:zaujímavé nebolo nič-nudil som sa celý čas-na vaše herecké koncerty prdím - odpad. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Právnická rutinka, v níž další z advokátů stojí proti molochu bez větší šance na vítězství. Nicméně v tomto případě to přeci jen působí trochu decentněji a na autenticitě přidává i to, že se tvůrci vyhýbají klasickým divadelním představením, která jsou pro filmové soudní síně charakteristická. Nicméně největší devízou je výkon Helen Bonham Carter v roli psychicky nemocné ženy, která svou roli zvládla na výbornou a to jak výrazově, tak pohybově. Všichni ostatní vedle ní působili jen jako komparz a to včetně Hillary Swank. 75% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Dvojice, která mi k sobě padla :) Naprosto skvělá Bonham Carter, která se podle mě i v dané roli "vyblbla" a nedalo ji to tolik práce, jako třeba u "vážnějších" postav. Byla bravurní a celý film, i když se zaobírá za mě dost zajímavý a aktuálním tématem - byl podán s určitou nadsázkou a i trošku odlehčeně..Což je dobře, protože víme, jak mohou být filmy ze soudním procesem buď táhlé či náročné. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra filmu proběhla 7. září 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Film sa natáčal vo Vancouveri (Kanada), San Franciscu (Kalifornia, USA) a Kolíne nad Rýnom (Nemecko). Obdobie natáčania trvalo od 16. apríla do 15. mája 2016. (Arsenal83)

Reklama

Reklama