Svědomí
Drama / Psychologický
Československo, 1948, 101 min
Jiří KrejčíkHudba:
Jiří ŠustHrají:
Miloš Nedbal, Marie Vášová, Jan Prokeš, Irena Kačírková, Bohuš Záhorský, Vladimír Hlavatý, Eduard Dubský, František Kovářík, František Šlégr, Oldřich Hoblík, Michaela Lišková, Jindřich Fairaizl, Bohumil Vild, Ivan Jandl, Oldřich Macháček, Zdeněk Kryzánek, Josef Steigl, Jarmila Kurandová, Václav Kyzlink, Gustav SchönbachPlakáty
Karel Doležal, pojišťovací úředník a vzorný otec rodiny, odjíždí na služební cestu se svou sekretářkou Vlastou. Po společně strávené noci se oba vrací domů. Díky malé chvilce nepozornosti však přejedou chlapce. Karel z místa činu ujede. Nikomu neřekne, co se stalo. Když si pak v novinách přečte o tom, že chlapec nehodu nepřežil, začnou ho tížit výčitky svědomí. Svěří se své ženě o nehodě, nikoliv o nevěře. Vše zaslechne jejich syn Jirka. Otec mu byl vždy vzorem, a proto se s jeho vinou nechce smířit. (oficiální text distributora)
Tosim
Jiří Krejčík si v době začínajících dědcích na lokomotivách "dovolil" natočit psychologický příběh o morálce, vině a trestu... SKVĚLE! Však taky potom neunikl soudružské kritice. Ale myslím, že na tom už teď hovno záleží :-)(24.5.2003)
Matty
Škoda, že to nebylo natočeno jako černá komedie. 65%(17.3.2010)
Oskar
Výborný a neprávem zapomenutý psychologický film o muži, který nepozorným řízením zaviní smrt malého kluka a z místa nehody ujede, aby se neprovalila jeho nevěra. Jenže se to stejně obrací proti němu... Jiří Krejčík chtěl původně obsadit Karla Högera, ale nemyslím, že by s ním mohl dosáhnout lepšího výsledku. Miloš Nedbal se typově skvěle hodil pro roli navenek neprůstřelného autoritativního muže a jeho morální selhání proto působí mnohem zajímavěji. Myslím, že Höger by byl jednak příliš mladý, ale hlavně by diváci byli od začátku na jeho straně díky předchozím rolím. Nedbal by tak přišel o roli, kterou považuju za jeho (ve filmu) životní. 80%(22.3.2006)
Karlos80
Tak konečně jsem to viděl! Tak dlouho mi tento skvost utíkal! Neskutečně silně, emočně a velmi originálně na svou dobu pojatý psychologický snímek o nečistém svědomí jednoho pojištovacího úředníka ze spáchání vraždy přesněji (poražení malého kluka který později na následky zranění umírá) a ujetí z místa činu obávajicí se z následné manželské nevěry a jejího prozrazení. K tomu všemu je ještě navíc vydírán a musí krýt jeden pojištovací podvod. Nakonec pod vlivem syna který mu dá jednoznačně najevo své opovržení a kdy neví jak dál tak se raději přizná. Navíc je film v porovnání s jinými českými i zahraničními filmy té doby naprosto ojedinělý, mnohem napínavější a nápaditější než leckteré jiné snímky té doby.Tento snímek považuji za druhý nejlepší film Krejčíkovi kariéry hned po Vyšším principu 10/10. Mé hodnocení 9/10.(25.6.2006)
Kulmon
Výborný psychologický film o několikanásobném selhání jinak zřejmě celkem poctivého člověka a o té mršce, co se jí říká svědomí, co hlodá, hlodá až uhlodá. Jiří Krejčík měl čich na herce. Typově nemohl asi nikoho lepšího než Miloše Nedbala či Irenu Kačírkovou obsadit. Všimněte si v malé roli i oscarového Ivana Jandla.(27.5.2011)
LiVentura
Kvalitní zpracování náhledu na obyčejného pracovitého člověka se zázemím, který jednou v životě udělá pořádnou chybu a vše se najednou veze...(15.11.2011)
Falcor
Skvost o zvláštním nadčasovém nepříjemném vnitřním šimrání při pocitu provinění. Jo, kdyby Hitchcock tvořil jeho nejlepší psychologické kriminálky bez té US přehrávanosti a teatrálnosti, mohl by leckdo říci, že zde Jiří Krejčík udělal výcuc toho nejlepšího z díla US mistra. Naštěstí to tak není, naopak zde nenaleznete slabé místo, film slupnete jak černobílou, však mrazivě chutnou, malinu a na konci se sami nad sebou zamyslíte, ať již bylo svědomí před filmem čisté, či nikoliv.(25.6.2006)
YURAyura
9/10 Nebyt toho ne uplne uveritelneho konce, tak je to za 10, ale i tak pekna sonda jak do svedomi, tak do exterierovych zaberu Statlu, ktere na pozadi vzdy ukazuji nejakou dominantu ;]] Nedbal hraje nejednoduchou postavu, ostatne jako vzdy a pani manzelka mu spis dela partaka nez zenu v domacnosti a pochybuju, ze by dovolola, aby se sel priznat, jelikoz by to opravdu znicilo celou rodinu...(8.10.2009)
Marthos
V rozmezí let 1946 až 1948 natočili domácí tvůrci několik pozoruhodných psychologických dramat na téma chování člověka ve vypjatých životních situacích. Vynikala profesionalitou, závažností myšlenky a srozumitelností pro nejširší divácké vrstvy. Nezávislost příběhů na době vzniku z nich činila díla nadčasová a to se jim v poúnorovém kvasu stalo osudným: doba naopak žádala náměty ryze současné. Film režiséra Jiřího Krejčíka Svědomí je studií nitra muže, který při jízdě automobilem se svou milenkou zavinil tragickou nehodu a z místa činu zbaběle ujel. Dlouho bojuje se strachem i svědomím. Rozhodujícím motivem pro dobrovolné přiznání je až pohrdání vlastního syna. Velkou hereckou příležitost zde získali především dva interpreti, na něž film později neprávem zapomínal. Postavu slabošského úředníka ztvárnil Miloš Nedbal, pro něhož to byla výjimečná (a svým způsobem i životní) role. Milenku, která nepřímo zavinila jeho trpké morální váhání představovala třiadvacetiletá Irena Kačírková. Ta se na filmovém plátně znovu objevila až za dlouhých šest let, kdy se zcela změnila koncepce české kinematografie. Podobný osud potkal i režiséra Krejčíka, který další celovečerní film vytvořil teprve o čtyři roky později (ideologicky vykupitelské budovatelské drama Nad námi svítá). Navzdory vyřčeným komplikacím a následkům vzniklo tehdy ojedinělé dílo, jehož nesporné kvality spočívají v jednoduchosti a syrovosti zobrazovaného tématu.(2.11.2008)
Disk
Jeden z nejlepších českých filmů všech dob. Nebýt únorového převratu, mohla mít česká kinematografie více takových kvalitních a hlavně nadčasových dramat mnohem více. Miloš Nedbal podává životní výkon své herecké kariéry a za pozornost také stojí výtečný Jan Prokeš, kterému v době natáčení bylo pouhých čtrnáct let. Je velká škoda, že tento film zná dnes jen pouhá hrstka dnešních diváků. Zcela nezaslouženě.(4.12.2011)
fuckme
Film, který je pro mě naprostým zjevením v době, kdy milostné kýče a lidové veselohry prudce přešly na tendenční a budova- telskou notu. Film je výborným důkazem (stejně jako Daleká cesta či Krakatit) toho, kam mohla česká kinematografie směřovat, nebýt katastrofálního zlomu r. 1948. Výborně a moderně natočno, skvostné herecké výkony, z nichž mě však nejvíce zaujal představitel malého syna, který naprosto přesvědčivě hraje svou psychicky těžkou roli, a také mladičká Irena Kačírková, která ukázala obě tváře své postavy od dívky pro- žívající lásku na první pohled k ješitné potvoře. Prostě jeden z klenotů naší kinematografie, který byl neprávem zapomenut.(25.6.2006)
pávek
Hudba: Jiří Šust(25.8.2008)
Jiří K.
Neopatrný řidič nechtíc zajede malého chlapce. Miloš Nedbal v hl.roli psychologického dramatu o lidském svědomí - o tomto dnes již vzácném "institutu" našeho mozku :) Fantastické dílo, které mne oslovuje daleko víc než jakýkoli hollywoodský psychothriller...(21.8.2004)
Přemek
Vynikající Krejčíkovo psychologické drama, o to cennější, že vzniklo v době, kdy veškerému psychologismu jedince měl být zatnut (a na dlouhou dobu také byl) tipec. Skvělý Miloš Nedbal i Ivan Jandl, výborná režie, kamera i hudba. Nutno vidět (včetně brněnských reálií)!(17.7.2007)
klúčik
V roku 1948 natočil Jiří Krejčík , drámu, ktorá vychádza zo svedomia muža, ktorý zrazí malého chlapca. Výborný film....80%.(26.11.2010)
NinonL
Skvělé psychologické drama o vině a trestu, které mi tíživou atmosférou chvílemi připomínalo Fargo od Coenů. Ve své době, kdy ještě nevládl všeobecný cynismus jako nyní, to musela být neuvěřitelná pecka.(18.9.2011)
vitekpe
Vyborny film, temny jako noc, a nebojim se rict - s temer noirovou atmosferou/naladou. Bezvychodna a zaroven tak uveritelna story skveleho M. Nedbala mi tak tedy rozhodne pripadala. Navic - jako dalsi trumf - uz jen pohled na tridvacetiletou, flirtujici Irenu Kacirkovou je za plny pocet v hodnoceni, za tim si stojim...a kdyby Vam ani tohle nestacilo, tak je v zaloze jeste Marie Vasova. Neni proste co vytknout...(24.1.2012)
nmafan
Škoda trochu patetického konce, ale jinak se jedná o kvalitní psychologické drama, které drží především na výborných hereckých výkonech všech zúčastněných.(26.6.2006)
see_sawandrew
86%? Nestačím zírat. Takhle šíleně prvoplánový scénář jsem už dlouho neviděl. Nejen že manžílek s vyšší společnosti vyspí s první nadrženě se tvářící sukní, se kterou se setká, ale neumí ani jíst a současně držet volant rovně. Proč je česká kinematografie z první poloviny století tolik zatížená na blbé dopravní nehody? Pak už je to jasné a předvídatelné až hrůza (když se už stane něco nepředvídatelného, je to neskutečně hloupé), zákon schválnosti si rozhodně představuji jinak než jako sérii obrovských náhodiček, které jsou tak nechutně vykonstruované, že musí kroutit hlavou i hloupý. Jako bonus tu máme psychopatickou panenku, která (opět strašně náhodně) putuje až k synátorovi. A že ten film má být o svědomí? Nedonutilo snad našeho chudáka na šikmé ploše k priznání až podezření vlastního syna? Ještě teď se směji.(7.3.2011)
Mikino00
Drama o morálním dilema, o tom že lidé jsou svině, s výborně vystupňovaným nátlakem na hlavní postavu. Od Krejčíka bych takhle dobrý film nečekal.(19.12.2011)
| V kinech ČR od: | 25.03.1949 |
|---|---|