Reklama

Reklama

Yojimbo

  • Česko Ochránce (více)
Trailer

Bezmenný ronin, samuraj bez pána, sa v roku 1860, na konci éry dynastie Tokugawa, túla krajinou, až dorazí do mesta, ktoré je rozdelené medzi dva zločinecké gangy. Keď predvedie svoju šikovnosť s mečom, vodcovia oboch znepriatelených skupín si ho chcú najať za yojimba - osobného strážcu. On sa však rozhodne poštvať ich proti sebe a oslobodiť tak mestečko spod ich nadvlády. V roku 1964 nakrútil Sergio Leone remake s názvom Pre hrsť dolárov s Clintom Eastwoodom v úlohe bezmenného pištoľníka. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Ronin Sanjuro mě od začátku do konce hypnotizoval svou statickou energií. A nebo to byl celý film? Výborný scénář - přes všechnu svou složitost mistrně a srozumitelně podaný příběh. Naivně jsem sice očekával více akčních scén s mečem, ale i tak jsem film dokoukal jako velmi spokojený a vděčný divák. Za pozornost rozhodně stojí i zdařilý Leoneho remake. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Výborný Mifune a slušný Kurosawa i příběh. Nejspíš mi pomohla i umírněnější délka k tomu, abych byl spokojen. Nikoli ovšem bez výhrad: Zápletka není nijak oslnivá a přišlo mi škoda, že nebyla víc využita postava Unosukeho ( ten s pistolí :-)), která neustále naznačovala rovnocennou partii k hlavnímu hrdinovi, ale ve výsledku jaksi vždy uhnula ve prospěch ronina... Přes svůj pozitivní dojem ovšem stále nechápu tu gloriolu kolem AK - tohle je spíš lehčí nadprůměr. Možná k němu ještě najdu cestu, ale představa dalšího prokousávání se jeho extra hodnocenými a extra dlouhými filmy mě spíš děsí :-D. Tož tak. ()

Reklama

Turiec 

všechny recenze uživatele

Nie je to Kurosawov najinteligentnejší film, ale je naozaj pútavo a brilantne natočený. Sanjuro vlastne ničí darebákov tým, že im dáva to, čo chcú. Zlosynov zabíja bez zľutovania. Ak môže, radšej ich však nechá, aby sa pobili navzájom. Ak vidí, že už muž dostal svoju príučku, tak ho nechá žiť. Nebojuje pre peniaze, tie buď vrátil, alebo dal tým, ktorí to potrebovali. Pre tých, ktorí nemajú radi japonské filmy jedna rada: Vymeňte meče za revolvery a japonské oblečenie za jeansy, čižmy a košele a dostanete špičkový western. Rozdiel medzi westernami a samurajskými filmami je však ten, že strieľať z revolveru dokáže takmer každý, meč si vyžaduje veľkú dávku zručnosti. „A Fist Full Of Dollars“ je takmer presná kópia tohoto filmu, okrem jednej veci. „Jodžimbo“ má zmysel pre humor. Typický príklad suchého humoru vo filme je, keď na Sandžurovu otázku „Nebude vám vadiť, keď vás všetkých zabijem?“ jeden z hazardérov odpovie „Čo? Zabi ma, ak to dokážeš.“. Ronin len sucho prenesie „Bude to bolieť.“ Upozornenie pre tých, ktorý by si film radi pozreli na DVD: Pri širokouhlých filmoch nie je vždy dôležité, aby bola skopírovaná všetka informácia na plátne, ale Kurosawa využíva každý kúsoček obrazu na to, aby posilnil dianie v strede. Takže i časti, ktoré by normálne prekrývala opona alebo sa do obrazu nezmestia sú dôležité. Preto je potrebné, aby aj pri prepise na video, či DVD zostala celá šírka kompozície. Mimochodom, pamätáte si scénu s letiacim pierkom z FORRESTa GUMPa? Pozrite si lístok v Jodžimbovi. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pustil som si Yojimba hneď po Dodes' ka-den, aby som sa zotavil. Yojimbo je dobrý film, i keď si v trojke mojich obľúbencov od Kurosawu miesto nezískal. Okrem iného aj preto, že tí smiešno-trápni jakuzáci z toho robili komédiu. Pri pohľade na pištoľníka s výzorom Elvisa som si uvedomil, že kolty, ktoré pomohli dobyť Západ obrali v Japonsku o prácu a dôstojnosť majstrov meča. Je to škoda, pretože meč podporoval prirodzený výber, zatiaľ čo kohútik stisne ktokoľvek. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, jak by se tento námět dal skvěle natočit jako western..až tady jsem se dozvěděl, že už se to dvakrát stalo (ani Pro hrst dolarů, ani Poslední zůstává si nepamatuji tak, aby mi to došlo)! Každopádně není logicky možné Kurosawův snímek překonat, protože ten je jednoduše geniální! To samé platí o výkonu Mifuneho i všech ostatních. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (27)

  • "Yojimbo" znamená v překladu "tělesná stráž". (džanik)
  • Akira Kurosawa vyzval své asistenty režie, aby přišli s nějakým symbolem, díky kterému by se Sanjuro (Toširó Mifune) dozvěděl, že přichází do zkaženého města. Všechny jejich nápady pak zavrhl a vytvořil scénu se psem nesoucím lidskou ruku. (džanik)

Související novinky

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

30.09.2020

Slavný western Sergia Leoneho Pro hrst dolarů, jenž je sám o sobě remakem samurajské klasiky Yojimbo Akiry Kurosawy, se dočká seriálového zpracování. Příběhu o potulném cizinci, který svým důvtipem… (více)

Reklama

Reklama