Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (203)

dubinak 

všechny recenze uživatele

První poklona za to, že je to natočené na Iphone a za ten fakt, že to vlastně úplně skvěle funguje. Druhá za přesvědčivý výkon Claire Foy a třetí za dlouho neviděný námět plus okořenění v podobě, které tady nechci prozrazovat, ale jedná se převážně o Sawyeřin životní problém. Nevím čím to bylo, ale tenhle film mě v podstatě totálně probudil a bavil mě skoro každou svojí minutou. Scénář je napsaný prostě efektivně a není v něm moc zbytečností. Soderbergh si nehraje s divákem jako kočka s myší a pomalu, ale jistě mu přesně říká, co se děje. Jako vtipný bonus tu zahlídnete Matta Damon. Pěkný byl na tomto snímku i soundtrack a k mému překvapení a k nulovým očekáváním jsem nadmíru spokojená. Tohle je prostě fajn a víc než fajn. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Když už tu mám stokrát použitý příběh, tak bych se měl snažit o to, aby to bylo co nejnapínavější. Ze začátku to napínavé celkem bylo, mělo to atmosféru, bohužel čím déle film trvá, tím míň je to pak zajímavé, až je z toho pak nuda. Dokonce mi bylo i ukradené, jak to skončí, což by mi být nemělo. Právě na tomhle ten film hodně ztrácí. Je to sice zajímavě natočené, ale to, jak asi po 35 minutách začne odpadat to napětí, až na konci není, to odpustit nemůžu. 3* ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Prekvapuje ma, že niekto ako Soderbergh prišiel s takýmto klišé béčkom s nesympatickou hlavnou postavou a scenárom, aký sa dá napísať rádovo za pár hodín. Asi si chcel vyskúšať experiment (natočil to na smartfón za cca jeden týždeň). No fajn, tak si to vyskúšal. Najviac ma okrem iritujúcej hrdinky rozčuľoval nevhodne vybratý ústredný záporák (Joshua Leonard zo Záhady Blair Witch a Madhouse) a absurdný scenár, kde je to v tradičnom psychiatrickom ústave ako v holubníku a môže sa tam zjavne diať čokoľvek (čomu proste neverím, to je blbosť). ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Na královském filmovém žánru si již vylámalo zuby mnoho uznávaných režisérů hollywoodského mainstreamu, ale snad žádný z nich nepohořel do takové míry jako Soderbergh. Hororově sterilní Unsane utkví v paměti pouze otřesným vizuálním zpracováním. Jakoby se Soderberghovi porouchala kamera a celý snímek z nouze natočil na mobilní telefon. K projekci jsem se nechal zlákat atraktivitou námětu, jenže po pár minutách bylo zřejmé, že scénáristé neví o systému psychiatrické péče zhola nic. Jakožto zdejší hororový expert tak musím Unsane ohodnotit odpadem. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to ako "found footage" ale nie je nič také. "Unsane" ma nakoniec celkom chytilo, no nie som si úplne istý, či je tento film skutočne hororom. Myslím si skôr, že thriller je lepšie označenie. Stalkeri môžu byť ale skutočne desiví a tento film je toho dobrým dôkazom. Osobne si možno trošku myslím, že toto chceli nejako spracovať aj tvorcovia filmu "Last Girl Standing". Minimálne to, čo bolo na konci tohto filmu. A nebudem to tu rozoberať, lebo by išlo o spoiler. Každopádne mám pocit, že všetci hrajú svoje role veľmi dobre. Claire Foy je skvelá, Jay Pharoah je podľa mňa tiež vynikajúci. Vôbec mám pocit, že majú spolu aj všetky najlepšie scénky. Pozitívne. Joshua Leonard hrá svoju rolu absolútne desivo. Nikdy neviem čo sa mu odohráva v hlave, no jedno viem naisto. Viac by potreboval zavrieť na psychiatriu než naša hlavná hrdinka. Juno Temple je tu znova v role, kde je strašne otravná, no našťastie tu moc nie je. Každopádne tu má pár dobrých scénok. Niektoré momentky sú kamerou trošku nezvládnuté a občas ten štýl filmu nepasuje, no ako celok to dokážem prijať. Najmä keď v prvej časti filmu som najprv vôbec nevedel čo sa deje a prečo sa to deje. Potreboval som to trošku objasniť, no v momente ako som sa do toho dostal, začalo to byť zaujímavé. Ja som osobne s filmom spokojný. Neviem či by som sa k nemu vrátil, ale za jedno pozretie to stálo. To určite. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama