Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (200)

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Soderbergh chcel vytrieť zrak začínajúcim / nezávisláckym filmárom tým, že natočí svoj film na iPhone7? Neviem, samozrejme, či to bol jeho úmysel, alebo si chcel len sám vyskúšať niečo (zatiaľ) neobvyklé, ale myslím, že mu to vyšlo vcelku dobre. Horory z prostredia nemocnice či sanatória mám rád, takže obsahovo ma to podľa očakávania bavilo, hoci dej nie je nijak veľkolepý a logika, resp. reálnosť miestami výrazne kolísa. Vizuálne to nie je nič extra, „ozajstným“ filmom sa to vyrovná asi tak ako Found Footage počiny, ale pozerať sa to dá v pohode a oči nebolia. Hlavná herečka bola výborná a oceňujem tiež, že film vyložil karty na stôl vcelku rýchlo a nesnažil sa až do poslednej chvíle robiť z diváka debila, aby ho naťahoval s tým čo je reálne a čo nie. Byť to o niečo kratšie alebo svižnejšie, dal by som aj vyššie hodnotenie, takto aspoň silné 3*. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Od Nepríčetnej som čakal neškodný priemer, no film sa prekvapivo kolíše medzi jednou-dvoma hviezdami. Možno za to môže fakt, že je hlavná hrdinka vrcholne nesympatická a scenár hrozný, no je tu viacero negatív, vďaka ktorým si film zďaleka netrúfa na tri hviezdy. V hranici mnou videných tohtoročných hororov je Unsane kvalitatívne niekde v prostriedku, viac ako dva tomu však nedám ani náhodou. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Na to, že je film natočený cez iPhone, tak na to jebal pes. Diváka predsa nikdy nezaujímalo a ani zaujímať nebude, akú značku kamery použili. Úprimne, mne osobne je u prdele aj meno kameramana, pretože mi bez tak nič nepovie. Takže nad iPhone historkou nech onanujú v reklamnou oddelení. Nepríčetná dokázala v sebe spojiť stalker námet spolu s nedobrovoľným pobytom v liečebni. Výborne fungujúca kombinácia, ktorá poskytla veľmi nepríjemný životný priestor pre Sawyer Valentini. Ona vo Vás dokáže vyvolať sympatie, súcit, obavy a predovšetkým záujem. Dôvodom je skvelá Claire Foy. Musím oceniť predovšetkým, ako sa tu stupňuje pocit nespravodlivosti, ktorý je postupne premení v boj o život. Jeden z najlepších filmov roka 2018. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Soderbergh mě opět nezklamal a více podobných filmů, kde se divák bojí o postavy a kde dopředu není vůbec nic jistého. Spolu s Invitation další důkaz toho, že na tyhle filmy se musí zkrátka takříkajíc od lesa. A když má tvůrce pod čepicí a ještě to celé zvládne natočit za 10 dní na svůj mobil. Tak tady už vyloženě musím zatleskat. Herecky byla hlavní postava naprosto boží a Joshua Leonard představuje jednu z nejděsivějších novodobých postav. 80% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když jsem si přečetl, jakým způsobem Soderbergh točil, vůbec se mi do filmu nechtělo, protože jsem se obával další FF veteše. Ale to bylo zbytečné. Ne že by byl vizuál nějak ohromující, ale už jsem viděl mraky filmů s normální kamerou, které na tom byly hůř. Z hlediska příběhového jde o šablonu, která nenadchne, ale ani neurazí, ačkoliv musím uznat, že se mi charakteristika ústavu docela líbila a trochu mě mrzelo, že film neměl šanci rozehrát právnickou a novinářskou linku. Nicméně jazýčky na vahách vychyluje Claire Foy a to dost výrazně. Sice nejsem jejím oddaným fanouškem, ale tady klobouk dolů. Potěší i solidní tempo vyprávění, které nepřipouští nudu. Slušná práce. 75% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama