Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (250)

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy som mal rád Mr. Beana, ale potom som narazil na Čiernu zmiju a odvtedy mi Bean pripadá len ako infantilný pako. Pravda, všetci sa zhodujú v tom že prvá séria Zmije, odohrávajúca sa v stredoveku, je celkovo najslabšia a ja sa tiež pripojím. Trpí to hlavne svojou teatrálnosťou a Atkinsonovými jalovými pokusmi o protopitvorenie. Tie jeho ksichty ho síce preslávili ako Beana, ale v Zmijákovi sú úplne mimo. On je tu Edmund vôbec taký odstrkovaný a vyjukaný chudáčik, ktorého jeho šialene vytlemený kráľovský otec stále volá Edgar. Keď však pominieme tieto začiatočnícke chyby je to stále nálož typicky britského zádrapčivého, silno čierneho až morbídneho humoru a ostrých hlášok. Predovšetkým potom posledné dve epizódy o lovcovi čarodejníc a bande rapavých zabijáckych vagabundov sú poriadne drsne našlapané. Taktiež oproti ďalším sériám je tu Edmundov sluha, smrdutý hajzlipuciar Baldrick dosť inteligentný. Zato lord Percy Percy je hneď skraja dokonalý vôl. Mňa to chytilo a ďalšie série už boli len lepšie a lepšie. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díly mě moc nepřesvědčily. Přišlo mi, že tvůrci (včetně Atkinsona) moc neví, jak to celé pojmout. Zda z toho udělat absolutní parodii, grotesku, běžný komediální seriál... no to asi ne, ale bylo to celé nějak nevyvážené. Až jsem přemýšlel, jestli mám Černou zmiji sledovat dál. Naštěstí jsem vytrval a zhruba od druhé poloviny první série to šlo nahoru. Nějakým způsobem si to sedlo a začalo to být vtipné. Do hodnocení se jej snažím nezahrnou, ale viděl jsem verzi, kde byl dabing strašný. Včetně toho, že přes něj šla slyšet původní zvuková stopa, což bylo velmi rušivé. Nakonec dám tři hvězdy a budu se těšit na další série, které jsou prý lepší. ()

Reklama

togaf 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál? Asi jsem něco nepochopila. Humor je většinou na úrovni pubertálních vtípků - fekálie, zakopávání, padání atd. Jen poslední dva díly tenhle seriál vytahují na slabší tři hvězdy. Mám ráda britský humor i Rowana Atkinsona, ale tohle ne. A český dabing téhle historické komedii opravdu nepřidává na vtipnosti. Celé to vypadá jako natočené partou patnáctiletých děcek. Na další série se nechystám. ()

rawen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost slabý sitcom (tak na úrovni ** až ***) - slabomyslný pitoreskní úlisný obličej Rowana Atkinsona jej nezachrání - když připočtu úděsný dabing TV Nova (měl jsem si sehnat originální verzi) - vychází mi z toho velké zklamání. Ani nemám chuť se dozvědět jak pokračují další série, když na konci první všichni pomřou. Tečka. 6/10 PS: shládnul jsem Černou svini (tedy pardon zmiji) v originále a musím říct, že je opravdu malinko lepší, přesto je první série tou nejhorší ze 4 sérií Černé zmije a zároveň je v ní Atkinson největší "kolík" :), zvyšuji na 7/10 (ruce pryč od nováckého dabingu! je to killer!) ()

tom.cube 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k tomu, že následující série považuji za absolutní top britcomů, je tato první série velmi špatná. Humor je příliš vulgární a "Beanovský", ne tak sofistikovaný a vypointovaný jako v následujících sériích. Za opravdu dobrý považuji pouze díl "Lovec čarodějnic" a pak také legendární theme song. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)
  • Britský filmový časopis Říše zařadil snímek v žebříčku nejlepších seriálů všech dob na 20. pozici. (Terva)
  • Edmundowo manželství s princeznou Leiou Uherskou je odkazem na manželství Richarda II. s Isabellou Francouzskou, které bylo v době sňatku pouhých 6 let. Bylo to čistě politické manželství bez sexuálního soužití. Isabella ovdověla v 10 letech. (Kulmon)

Reklama

Reklama