Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čtvrtá série nazvaná "Blackadder Goes Forth - Černázmije pokračuje" se odehrává za I. světové války. Hlavní postavou je kapitán britské armády Edmund Černázmije (to není chyba - po těch staletích už se to píše dohromady) snažící se dostat pod jakoukoliv záminkou z války. Skvělý plán mu ale vždy překazí generál "Mroží ksicht" Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, který kapitána Černouzmiji nenávidí. Kromě nich jsou zde opět jeho přátelé - pucflek svobodník Baldrick a naivní poručík George. (Fary)

(více)

Recenze (175)

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souboj o nejlepší sérii nakonec o prsa korejské školačky vyhrála ta čtvrtá. Black Addder opustil společenství šlechty a zabydlel se v zákopech první světové války. Už dávno není pánem nad svým osudem a místo neustálého intrikování ve snaze zbohatnout a dostat se k moci, se snaží především přežít. A pokud bude přežívat někde mimo bláto, zimu a nepřátelské ostřelování, tím lépe. Ani teď nekelasá na mysli a neustále vtipně glosuje okolní svět a stírá Baldricka a po boji a slávě toužícího poručíka George. Přesto jsou epizody čímsi vážnější a možná i smutnější. Jakoby náš hrdina zhořkl. Závěrečná melancholická tečka však naznačuje, že se možná jen vyrovnal sám se sebou. ()

Reckon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V poslední sérii je krásně parodováno myšlení války jako nádherné události plné odvahy a cti. Generál Melchett tu zachází někdy hodně daleko. Ještě jsou hodně vtipné narážky na zákopovou stravu. Hlavně popsaný recept jak upéct krysu do zlatova v kaluži a k tomu si dát výborné kafe z přírodních zdrojů, které jsou prakticky vždy po ruce. (10/10) ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudu v komentářích rozlišovat jednotlivé série, i když v duchu mi samozřejmě některé jsou sympatičtější než jiné. Všechny ovšem v mých očích zaslouží absolutorium. Nejen pro nepřekonatelný osobitý Atkinsonův humor sám, ale hlavně proto, že si dokáže utahovat prakticky z téměř celá britské historie, přičemž ani na vteřinu nelze zapochybovat, že je sám hrdý Brit, a aniž své Brity uráží. Celé Černé zmiji ode mne patří 100%. ()

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale postava Baldricka značně utrpěla, když na rozdíl od předchozích sérií, kde se dal považovat za řekněme Švějkovského, je v této sérii vyobrazen jako 100% retard, což je značná škoda, neboť ten domělý idiot Baldrick z 1-3 série, byl k nepřekonání, když v zásadě vždy přišel s nějakým reálně přijatelně dobrým nápadem. Škoda. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

The last, but definitely not the least...quite the opposite, I dare say. A dost bylo newspeaku, i když při sledování válečných příhod výkvětu britské aristokracie - což je bezpodmínečně nutno absolvovat v původním znění - jím nasáknete ani nebudete vědět jak. Po tomhle už mě nic nepřesvědčí, že rudotrpaslický Eso Rimmer se neinspiroval přímo zde, konkrétně v díle s taktéž Rudým Baronem. Herecké obsazení a výkony nejde slovy popisovat, vždycky když se pokusím něco sesumírovat, skončím u velmi konkrétních momentů (a v mnoha z nich je přítomna nestoudná Miranda Richardson, ehm...;)) - vezměme si to zhnusené cukání, kterým tak často trpí kapitán Darling, to zamilované zahryznutí se do růže, které předvede Hugh Laurie, a tak dále, a tak dále. Vrchol všeho je ovšem naprosto hnusný, hnusný, hnusný Stephen Fry jako generál Melchett, čímž se dostávám na samý závěr - ten byl velice překvapivý a nutno říct, že mě docela dojal. Všechno ostatní je přehlídkou naprosto brutálního zesměšňování imperiální důstojnické tuposti a lhostejnosti k tomu, kolik prostých vojáků i civilistů pro větší slávu té či oné říše pojde jako zvěř, přičemž se prostě nemůžete ubránit určitému pocitu provinilosti, že se tomu smějete, až se za břicho popadáte. Zřejmě to bude na 90%. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • V roce 2000 se 4. řada seriálu umístíla na 16. místě v seznamu "100 nejlepších britských televizních pořadů" vytvořeném Britským filmovým institutem. (M4rkl4r)
  • Název poslední epizody "Sbohem" je odkaz na populární píseň z první světové války, kterou v roce 1917 složili R. P. Weston a Bert Lee. (Kulmon)

Reklama

Reklama