Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neslavně známé léto roku 1977 bylo časem srážky disca s punkrockem, ale i létem, počas kterého řádil vrah, označený jako "Samův syn". Šílený maniak si vybíral milenecké páry a osamělé dívky. Dařilo se mu zabíjet a unikat beze stop, a jak teploty a počty obětí stoupaly, k pátrání se přidala i samotná mafie a občanské hlídky. Kadeřník Joey se svou partou povalečů dostali nápad, že vrahem je někdo z jejich čtvrti. Sepsali si proto seznam podezřelých a začali hledat toho, kdo jim bude nejvíc připadat jako vrah - někdo, kdo je jiný než ostatní... (Intersonic)

(více)

Recenze (207)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem jednoduše napsat, že je to lepší než Zodiak, to by ale vyvolalo představu, že se ty filmy nějak podobají. Lee a Fincher to ale pojali moc jinak na to, aby to šlo srovnávat. Psychopatický vrah, který mluví se psem, je navíc jen katalyzátor. Jako vždy u Leeho výborní herci rozehrávají spíš hru o nastolení atmosféry New Yorku. A jde jim to (myslím) dobře. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Spike Lee to zase vzal originálně. Všechny filmy s psychovrahama jsou vždycky o vrahovi a o vyšetřování. Tady je ale vykresleno, jak vraždy působí na obyvatele New Yorku. Hledání vraha je jen takové pozadí k vykreslení života ve čtvrti, ale zároveň se díky němu vyhrotí vztahy mezi postavami, protože to už je jen taková ta pověstná kapka navíc. Opět se tu zabývá i xenofobií a hlavní postava zase není žádnej klaďas. Co, je nejdůležitější, že je to natočeno s klasickou přirozenou lehkostí a citem. Herci jsou do jednoho výborní. Mě nejvíc utkvěla Mira Sorvino. Přišla mi tam hrozně sexy a bylo mí jí líto. Z ulítlýho pankáče Brodyho jsem měl menší šok, protože v takhle extravagantní roli jsem ho ještě neviděl. A John Leguizamo opět dokazuje, že je nedoceněný herec. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Téma filmu mě osobně moc nesedělo, musím ale říct, že Adrien Brody předvedl vážně skvělý výkon ať už když tancoval v gay představení nebo jako punkáč v CBGB, své role se chopil a zvládl to bravurně. Film je jinak moc dlouhý a místy až nudný. Škoda, že se osobnosti vraha nevěnovali více, protože by to bylo zajímavější. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spike Lee se tentokrát vzdal své zaťaté angažovanosti pro osud černého etnika ve jménu vyššího cíle. Jeho ambicí se stalo zachytit na pozadí vyšetřování série vražd společenskou atmosféru New Yorku 70. let. Éru liberární svobodomyslnosti, diskotékové taneční hudby, sexuálních výstřelků, drog a zvýšené kriminality. Mám pocit, že tentokrát honil moc zajíců najednou a koncentrovanější vyprávění soustředěné na jedno téma by filmu prospělo, ale minimálně účast Miry Sorvino si zapamatuju až do doby, než mě dostane Alzheimer. V blond paruce a diskotékovém ohozu vypadala totiž neuvěřitelně dráždivě sexy. Všechno ostatní je zapomenutelné, byť to neznamená, že špatně natočené. Celkový dojem: 65 %. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hustý film a nejen pro atmosféru dusného léta ve městě, kde se spousta lidiček ve zprvu nesouvisejích dějích postupně proplete a zapadne do toho správného místa v mozaice, ale i stran role Adriena Brodyho, který se mi vryl do paměti výstavním čírem a rolí kluka s trochu jinými "koníčky", než je obecná norma, a právě proto, jakkoli je jinak bezelstný a neškodný, je trnem v oku těch "normálních". ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • Podle scénáře měl být vůdčím charakterem Richie a postava Vinnyho měla mít spíše vedlejší roli. (Chatterer)
  • Skutočný Samov syn, David Berkowitz naozaj tvrdil, že k ďalšiemu vraždeniu ho nabádal démonický pes Harvey patriaci susedovi Samovi Carrovi. Ten však naopak tvrdil, že sa s Berkowitzom nikdy nestretol. (BlackTom)

Reklama

Reklama