Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(3) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Sitcom se odehrává v 90. letech v severoirském městě Derry během konfliktu v Severním Irsku. Erin (Saoirse-Monica Jackson), její sestřenice Orla (Louisa Harland) a jejich přátelé Clare (Nicola Coughlan), Michelle (Jamie-Lee O'Donnell) a James (Dylan Llewellyn) navštěvují katolickou střední školu pro dívky, kde zažívají problémy dospívání. (marky.04)

(více)

Recenze (29)

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že by v populární kultuře mělo být víc seriálů jako Derry Girls. Devadesátá léta v Severním Irsku jsou pro mě originálním a neprobádaným územím. Ohromně mě bavil mix zhruba 80/20 komedie a dramatu, vtipné dialogy, báječná chemie 5 hlavních postav a fakt, že do popředí není (jako u jiných seriálů v rámci žánru) tlačena romance. Velmi na mě působí ta doba, to přátelství a celkově ta atmosféra, myslím, že si tu skoro každý najde něco, co si zamiluje. Tři sezóny sedí akorát a ráda se k seriálu s odstupem času zase vrátím. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Derry Girls je příjemná jednohubka s ostřejším humorem. Parta holek z Derry sice chodí do církevní školy, ale zrovna moc se s tím nemaže, takže humor a mluva balancuje na hraně vkusu. Balancuje však tak dobře, že vás to bude bavit a severoirský přízvuk je příjemný bonus. Postavy jsou dostatečně zajímavé a mají prostor pro rozvoj. Je to zasazené do devadesátek a doby, kdy v Severním Irsku dozníval válečný konflikt. Nostalgická atmosféra je pak podkreslená perfektním soundtrackem, kde hrají prim irští Cranberries. Holky z Derry se rozloučily třetí sérií a na jejich eskapády se bude dobře vzpomínat. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Kolísavá kvalita, což je poměrně škoda, jelikož jinak seriál představuje poměrně svěží vánek v komediálním žánru a něčím mi připomínají Michaelu Coel a její Chewing Gum. Dobré gagy, dobré postavy, ale scenáristka s nimi neumí dostatečně dobře pracovat, aby se neocitala za hranou trapnosti. Druhá série představuje poněkud zlepšení a více refined humor, ovšem stále nevyužívá plný potenciál tématu. S1 - 50% / S2 - 60 % ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Na první pohled klasický sitcom - rozhodně v tom taky vidím kus Inbetweeners - školáci/školačky, školní problémy, školní mluva - i když tady to v některých epizodách bylo hnané do velkého absurdna a pro mě nerealistických situací. Nebo alespoň z pohledu mé kultury. Zejména ale několikageneračními problémy a závěrečnou scénou připomínající aktuální historické dění v tom vidím drobnou paralelu s našimi Pelíšky, které taky sledovaly dospívání ve zvláštním období dějin a taky končily nepříliš optimisticky (když beru v potaz 1. sérii, seriál jako takový naopak končí bonusovým dílem o Good Friday Agreement poměrně optimisticky). Druhá a třetí série byly více toho samého, o něco méně absurdně vtipná, ale vždy zahřeje u srdce (humor až do konce vždy jistí Sister Michael). Seriál jsem si užil, i když nejsem ani děvče, ani z Derry, protože being a Derry Girl... well, it's a f***ing state of mind. K tomu si pak jako plus lze přičíst soundtrack, kde je to jeden hit za druhým, až si člověk říká, kolik stály licence. P. S. Mezi Parks & Recreation, Rick & Morty a tímto mám dojem, jako kdyby kdysi dávno nějaký Gary/Jerry/Gerry naštval lidi natolik, že se stále mstí na postavách s tímto jménem. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jistá paralela s Inbetweeners by se tady dala najít, jen s tím rozdílem, že Derry girls se netočí kolem vztahů a sexu, ale jsou primárně o kamarádství partičky děvčat ze severoirského zapadákova v poměrně turbulentní době devadesátých let. Nejsilnější a nejzábavnější jsou pak holky z Derry v první sérii, která je ze všech tří jasně nejlepší. Ani zbylé dvě sice nejsou vyloženě špatné, ale mají dost kolísavou úroveň, což platí i o humoru.  Největším překvapením z celého seriálu pak pro mě bylo zjištění, že všem hlavní hrdinům bylo v době natáčení kolem třiceti a ani do jednoho z nich bych to neřekl...70% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • Škola, kterou studenti v seriálu navštěvují, je ve skutečnosti Hunterhouse College. Tato škola je pouze pro dívky a nachází se v Belfastu. (MeanWhile)
  • Na konci dílu jsou hlavní postavy vyfotografovány velmi podobně jako herci na plakátu k filmu Obvyklí podezřelí (1995). Právě na tento film šla rodina Erin a snažili se přijít na to, kdo je Keyser Söze. (PetraRuze)
  • Cameo si v seriálu zahrál i rodák ze Severního Irska Liam Neeson (vrchní konstábl Byers). Herec uvedl, že mu bylo ctí v seriálu zahrát. Saoirse-Monica Jackson (Erin Quinn) uvedla, že byl při natáčení nervózní. (Ganka)

Reklama

Reklama