Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podvodníček je jedním ze dvou přeživších masakru v losangeleském přístavu. Pomocí rozsáhlých retrospektiv líčí vyšetřovateli spletitou změť událostí, které jej i s jeho kumpánem přivedly na pašeráckou loď... Po únosu kamionu v New Yorku je pět zločinců zatčeno a podrobeno výslechu. Protože nikdo z nich není vinen, plánují se policii pomstít. Operace probíhá hladce, ale pak se ukazuje, že za vším stojí mistr legendárního zločinu Keyser Söze. Je zřejmé, že každý z nich Sözeho v určitém ohledu poškodil. V rámci odvety pak následkem výbuchu na lodi zemře 27 mužů. Nyní však vyvstává zásadní otázka – kdo je vlastně Keyser Söze? (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Rafinovaný, kvalitní scénář umožňuje tvůrcům neustále překvapovat a s divákem si hrát jako kočka s myší. Ten až do posledního záběru neví, na čem vlastně je a díky originalitě snímku a a jeho vtipnosti tak vznikl slavný thriller často vykrádaný a citovaný v dalších filmech a seriálech. Celkový dojem: 95 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal, jestli vůbec sleduji ty pravé "Obvyklé podezřelé". Podle zdejších komentářů jsem byl připraven na filmový orgasmus, který se však, bohužel, nedostavil. Dějová kostra coby policejní výslech prokládaný flashbacky není špatný nápad, ovšem na začátku jsem opravdu nevěděl která bije a nit jsem našel až zhruba po půlhodině. Děj filmu rozhodně není špatný (ne moc originální, ale to by vůbec nevadilo), ovšem obsahuje několik značných logických děr (to si o Verbalovi nemohli nic zjistit?, v případě Keisera Sozeho jim asi neříká nic slovo Interpol). Pointu jsem rovněž dokázal odhadnout přibližně v polovině (je to možná jejím častým napodobováním, ale podle určitých detailů se na ni přijít dá). Herecké obsazení je bezpochyby největším kladem snímku (především dobrácký polda Chazz Palminteri a arogantní slizoun Gabriel Byrne), avšak většina herců nemá co hrát (Stephen Baldwin, Benico Del Toro) a Kevin Spacey (ač hraje skvěle) působí jako pošuk od první scény. Celkově je to docela dobrý film, ale kdybych měl sestavovat žebříček IMHO nejlepších kriminálních filmů, nezařadil bych jej ani mezi první padesátku. 50%. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obvyklí podezřelí jsou za opravdu dlouhou a dlouhou dobu největší scenáristický um, co byl v amerických detektivních filmech k vidění. Od skvěle exponovaného příběhu přes všechny dějové peripetie až ke geniální pointě, která dává filmu docela nový rozměr a sama o sobě je nositelem významové složky snímku. Obvyklí podezřelí jsou filmem, na který se jen tak nedá zapomenout, který kdekdo cituje a parafrázuje (od Simpsonových až po všechny ty americké rádobyvtipné parodie) a který vytvořil milník v žánru detektivních filmů. Stejná kvalita jako Fincherovo Sedm, ale ne tak temné a mnohem mnohem více odkazující k předsokratovskému zlomku, že svět je děcko posunující kaménky, tedy že život je jen jedna velká HRA... Podobné filmy: Lhář, Nerovná partie, Hra, Interview ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Toužím po prequelu Keyser Begins! Atmosférická pecka, kde Singer s Ottmanem vytáčí napětí na maximum, je pro mě zhmotněním filmové dokonalosti a na šokující pointě rozhodně nestojí. Věřte mi, já to viděl nejmíň 15x, což mě staví, co se týká znalosti aktivit Keysera S., minimálně na úroveň výrobce porcelánu pana Kobayashiho.. „Jak chcete střelit ďábla do zad, agente Kujane, co kdybych minul..?" ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Najväčším umením Satana bolo presvedčiť nás, že neexistuje.“ Výborná, vizuálne vymaznaná ostrá kriminálka Bryana Singera. Každý z hercov dostal dobre napísanú rolu, dokonca i tí, od ktorých obvykle nič fajn nečakáte (Stephen Baldwin). Nevraviac o šikovných rolách, aké získali Chazz Palminteri, Gabriel Byrne a samozrejme Kevin Spacey. ZVYČAJNÍ PODOZRIVÍ patria k snímkam so šokujúcou záverečnou pointou. Tú odvtedy mnohí parodovali (SPOILER Scary Movie SPOILER). Osobne si ale myslím, že i na druhý, či tretí raz je to vďaka kvalitnej réžii, napínavému scenáru, ostrým krvavým scénam a zaujímavým hereckým výkonom, hodné 80%. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (59)

  • Bryan Singer a Christopher McQuarrie se seznámili na střední škole, kde byli spolužáky. Christopher McQuarrie napsal film jako poctu noir filmům a snímkům klasického Hollywoodu. Název vychází z poslední věty Claudea Rainse v legendární Casablance (1942): „Sežeňte obvyklé podezřelé,“ pocta však více tkví ve filmech Humphreyho Bogarta, kde představuje soukromého detektiva pátrajícího mezi nejhoršími kriminálníky. Flashbackové scény vyprávění vychází např. z Občana Kanea (1941). (Miller)
  • "KeyserSoze" se stal jedním z nejdůležitějších cheatů v jedné z nejznámějších PC strategií „Warcraft III: The Reign of Chaos“. (AntiasKing)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama