Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podvodníček je jedním ze dvou přeživších masakru v losangeleském přístavu. Pomocí rozsáhlých retrospektiv líčí vyšetřovateli spletitou změť událostí, které jej i s jeho kumpánem přivedly na pašeráckou loď... Po únosu kamionu v New Yorku je pět zločinců zatčeno a podrobeno výslechu. Protože nikdo z nich není vinen, plánují se policii pomstít. Operace probíhá hladce, ale pak se ukazuje, že za vším stojí mistr legendárního zločinu Keyser Söze. Je zřejmé, že každý z nich Sözeho v určitém ohledu poškodil. V rámci odvety pak následkem výbuchu na lodi zemře 27 mužů. Nyní však vyvstává zásadní otázka – kdo je vlastně Keyser Söze? (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 307)

castor 

všechny recenze uživatele

Někdo na tuhle propletenou historku z podsvětí nedá dopustit, já si (viděno potřetí) tenhle film musím pokaždé trochu víc pustit k tělu, prostě mu dát víc. Pořád ale nepatřím mezi ty, jež by vzpomínky Kevina Spaceyho na události, které předcházely osudovému výbuchu na lodi plné kokainu a zločinců, až tolik hltaly. Právě tenhle chromý podvodníček vypráví pomocí vydatných flashbacků před agenty FBI svoji verzi, co se vlastně stalo a proč po přestřelce a požáru zůstaly desítky mrtvých. Včetně jeho bandy. Kromě solidně vybraných herců vše stojí na scénáři Christopera McQuarrieho, který se s Bryanem Singerem potkal ještě u válečné Valkýry (a hlavně si padl do oka s Tomem Cruisem, se kterým započal velmi plodnou a úspěšnou spolupráci). Jeho látka totiž připraví nejeden šok a celé si to divák „vychutná“ znovu poté, co pozná překvapivou pointu. Každopádně „luštění“ záhady u jiných (podobných) thrillerů mě bavilo přeci jenom víc. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Mistrovská ukázka sousloví "vylhat se z něčeho". Při druhém a každém dalším zhlédnutí vás Obvyklí podezřelí staví před základní naratologické otázky - kdo vypráví komu co a za jakým účelem. Dynamika mezi tím, kdo vyprávění předkládá a kdo jej přijímá je určující, protože si alespoň podvědomě nepřejeme, aby byl protagonista (který ze sebe ovšem dělá vedlejší postavu) odhalen a jeho vyprávění skončilo. Příběh přitom není dopředu dán, ale vzniká za pochodu s tím, jak je Kint nucen reagovat na informace zjištěné detektivy díky paralelně běžícímu vyšetřování. Film nám luštění záhady neusnadňuje konfrontací různých verzí téhož příběhu a zpětnou korekcí toho, co bylo zatajeno nebo řečeno nepravdivě. Musíme se spoléhat pouze na jednoho, značně nespolehlivého vypravěče, který ovšem příběh nejen vypráví, ale zároveň vytváří a hravě přitom směšuje fakta s fikcí, referenční narativ s nereferenčním. Co se tedy skutečně stalo a co je pouze vymyšlené alibi pro nás zůstává záhadou až konce. Samozřejmě je to celé za pomocí mnoha bezchybně načasovaných náhod (finále) vypočítané na efekt, ale právě filmu, který tematizuje moc vypravěčství nemám problém odpustit, že je vyprávěn bez ohledu na pravděpodobnost tak, aby nás přechcal. 85% Zajímavé komentáře: POMO, tron, StarsFan, Aristes, Richie666, silent cut, herrbierer, d.f.h ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Parádny herecký výkon Kevina Spaceyho, úžasný scenár Christophera McQuarrieho, dokonalá réžia Bryana Singera a krásny soundtrack Johna Ottmana....................... Soundtrack John Ottman: 1. Main theme ,2. Getting on board ,3. The story begins ,4. Payback time ,5. Farewell Fenster ,6. "He's here" ,7. The garage ,8. Verbal Kint ,9. Keyser appears ,10. "It was beautiful" ,11. The arrests ,12. Redfoot ,13. New York's finest ,14. Kobayashi's domain ,15. The killing of a rat ,16. "I work for Keyser Söze" ,17. The faces of his family ,18. The plan begins ,19. Back to the pier ,20. Casing the boat ,21. A gift ,22. The greatest trick ,23. The water ,24. Les sons et les parfums tournent dans l'air du soir, ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pokoušíte se ze mne něco dostat, agente Kujane?" Obvyklí podezřelí mě věrně doprovázejí mým filmovým životem. Oni mi ukázali, jak velký může být rozdíl mezi viděným, slyšeným a pravdou. Oni se po více než dvaceti projekcích proměnili z komplikovaně napínavého thrilleru ve výtečnou komedii. A to jen na základě drobných detailů, které v průběhu let pozvolna vyplouvají na povrch. Stojí za to se s tímto snímkem pomazlit, občas si ho promítnout před očima a nechat ho, ať si se mnou hraje. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu jsem nevěděl o co vlastně jde a o kom se mluví, kdo je ten tajemný japonec, nebo kdo to vlastně byl, taky český dabing byl hrozný. Rozzuzlení přišlo až ke konci. To rozhodně nebylo špatné, ale to na první shlédnutí film nezachrání, teď když už vím jak to bylo, tak by druhé shlédnutí mohlo přinést i větší počet hvězdiček. Aspoň teď vím, z jakého filmu byl konec Scary Movie. :D ()

Galerie (67)

Zajímavosti (59)

  • Kevin Spacey (Verbal) se v rámci přípravy setkal s lékaři a odborníky na dětskou mozkovou obrnou. (Dr Lizal)
  • Inspirací pro postavu Keysera Sözeho byl pro scenáristu Christophera McQuarrieho skutečný vrah John List, který vyvraždil svou rodinu a poté na 17 let zmizel. (Kulmon)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama