Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer 1
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (237)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

První dva díly nebyly špatné, ale průměrné, od třetího se to rozjelo a Uhtreda jsem si maximálně oblíbila. A věřím, že se testosteronem vyfutrovaný Alexander Dreymon líbí spíš ženským než chlapům (ty závistivé narážky v komentářích na jeho "metrosexuální" zjev jsou vážně zábavné:), kteří na to koukají asi víc... krví se tam rozhodně nešetří. Kromě obdobných Vikingů to lehce připomíná i Hru o trůny, která je sice příběhově a scénáristicky o level výš, ale ani tenhle seriál neurazí a je velká šance, že si ho oblíbí stejné publikum. Navíc to není celé vymyšlené, vychází to z historických pramenů. Složité téma křesťané kontra pohané, je tam podáno srozumitelně právě skrze postavu vzpurného Uhtreda - a to že sám mnohdy neví, kam patří, je na tom nejzajímavější. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál, pěkné prostředí, děj na můj vkus trochu pomalejší, nicméně přední problém je v tom, že herecké obsazení mi přijde nevhodné, především Alexander Dreymon je velká chyba. Hlavní dvojice mi není sympatická a obecně jsem se s nikým nesžil, takže bez zájmu sleduji děj, ale nikomu nefandím, nikdo mě nezajímá jak dopadne. Podobný seriál Vikingové je v tomto směru úplně něco jiného. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neměl jsem na co koukat, tak jsem zkusil něco z odlišného ranku, než běžně koukávám a radostně mohu prohlásit, že The Last Kingdom je jeden z nejlepších seriálů, které jsem kdy viděl. 8 dílů jsem dal na jeden nádech. Úžasná výprava, dobře pojatá historie ( člověk se i něco nového dozví), perfektní postavy jak záporné (Ubba!!), tak i hlavní hrdina s tváří Orlanda Blooma mi byl velmi sympatický, boje jsou správně krvavé, taktika i strategie je působivá, tempo je dech beroucí, dialogy vytříbené, zvraty kouzelné a finále spektakulární. Já jsem tak dlouho nadšený z ničeho nebyl ani nepamatuji a plánuji to celé dát opět znova. Jízda and PRAISE TO GOD! 100% ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Vikingům jsem dal sice 5*, ale od třetí série i oni ztrácí na tempu a odstavení hlavní postavy, tomu dalo korunu. TLK mi trochu připomíná Robina Hooda s Michaelem Praedem (mám seriál v TOP10), oproti Vikingům propracovanější příběh, dějové zvraty a hlavně sympatické, neokoukané tváře. I přes evidentně nižší rozpočet kulisy jsou moc hezké, souboje propracovanější s úspornějším střihem, sem tam propíchnutý krk, useknutá ruka, hlava, zkrátka velká spokojenost...:-D ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Jsem jeden z těch lidí, kteří mají v knihovně pokud možno každou knihu od Bernarda Cornwella. Myslím, že to v Česku začalo vlastně Warlord Chronicles, která byla překvapivým knižním hitem (na český poměry) někdy kolem přelomu milénia. Malýmu Wyschánkovi bylo v tý době nějakých dvanáct třináct let, ale Derfela si zamiloval, a společně s ním si zamiloval i celého Cornwella. Přes Svatyni to byl jen krůček k legendárnímu Sharpovi a od něj zase krůček k Starbuckovi a pak vyšla série o hledání grálu a pak někdy kolem roku 2004 se objevil první Uhtred, který vychází dodnes. Uhtred z Bebbanburgu je prý Cornwellovým předkem, a tak má k sérii svůj specifický vztah, byť samozřejmě knižní Uhtred je fikcí složenou z několika historických postav. Ale i tak je prostě patrné, že Saská kronika je Cornwellovým dítětem, které si hýčká každou další knihou. Mám v knihovně každou novou knihu od Cornwella, a proto je mi záhadou, jak mi mohl uniknout seriál. Přitom vím, že v jedné z těch knih o tom buď píše sám, nebo je to zmíněno původním vydavatelem (hurá, jsem tím zatracencem, co přešel na originální vydání v angličtině, a to od chvíle, kdy jsem se nemohl dočkat překladů Sharpa). Strašně blbě se tak hodnotí tenhle seriál, protože prostě s předlohou se srovnat nedá (a zaplaťpámbu ji ctí a přitom obohacuje, takže nový čtenář, kterému se třeba líbila první televizní série, bude knihou překvapen), a přitom prostě ten seriál nemůžu hodnotit blbě, protože se mi to prostě líbí. Protože je to Uhtred. A co na tom, že mi trvalo zhruba čtyři epizody, než jsem si na Dreymona zvykl, protože v mých představách je Uhtred samozřejmě větší bourák. A co na tom, že mi trvalo zhruba tři čtyři epizody, než jsem překousl levný maďarský look a nedostatek komparzistů v bitevních scénách. Protože je to prostě krásně syrové, deváté století jak má být, viděno z opačné strany v porovnání s Vikingy. Lidi na internetu píšou z neznalosti, že to Vikingy i vykrádá, ale tak co už. První série Posledního království byla překvapivě úspěšná, a tak nezbývá doufat, že nám z druhé a třetí vyroste stejně úspěšný a kulervoucí seriál jako Vikingové. A já jdu na ně podruhé juknout od první řady, aby se mi lépe srovnávalo :) ()

Galerie (1 485)

Zajímavosti (4)

  • Seriál je inspirován knižní sérií Bernarda Cornwella „The Saxon Stories“ („Saské kroniky“). „The Last Kingdom“ („Poslední království“) je první kniha ze série. (Doomcourier)
  • Natáčeno z velké části v Budapešti. (mmajjkii)
  • Bitva o Tettenhall, která byla v tomto díle zpracována, se odehrála 5. srpna 910. O jejím průběhu se neví mnoho, nicméně si prokazatelně vyžádala několik tísíc obětí. (slipknotfan)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama