Reklama

Reklama

Neuvěřitelný skutečný příběh Marie Curie-Sklodowské, první  ženy - vědkyně, která získala Nobelovu cenu. Biografie vědkyně, manželky a matky, která se zasloužila o přelomové objevy na poli fyziky a chemie... V roce 1934 se Marie Curie zhroutila ve své laboratoři v Paříži. V nemocnici vzpomíná na svůj život, jak začala studovat v Paříži, jak bylo financování jejího výzkumu často odmítnuto kvůli tomu, že byla žena, jak potkala stejně zaníceného Pierra Curie a vstoupili do partnerství. Potom, co Marie objevila hned dvě radioaktivní částice polonium a radium, zamilovali se do sebe, vzali se a měli dvě děti. Marie brzy ohlásí objev radioaktivity, který způsobí revoluci ve fyzice a chemii. Radium se brzy začne používat v řadě komerčních produktů. O škodlivosti radioaktivity se tenkrát ještě nevědělo. I samotná Marie nosila radioaktivní materiál ve zkumavce v kapse, anebo v noci zamyšleně pozorovala, jak ze šuplíku pracovního stolu vychází jemné zelenomodré světlo. Po smrti milovaného manžela zůstává věrná svému závazku vědě a zkoumá dál. Brzo je evidentní, že její práci bude možné aplikovat v medicíně a může zachránit tisíce životů. Anebo ve válce, kde jich může zničit na miliardy. Marie byla snad jediným člověkem, kterého nezkazila sláva. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (96)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý snímek, který se zpočátku tváří jako tuctový životopisný příběh, aby se postupně rozvinul do moderního narativního tvaru, kde se současnost prolíná s minulostí i budoucností, dokumentární přístup s ryze uměleckými postupy, osobní život Curieových s obrovským významem jejich objevů pro život i pro jeho destrukci, tak jak to u podobně přelomových objevů bývá. Film, jehož poselství stojí za přemýšlení i za uchování v paměti. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se to nese v dost zajímavé umělecké téměř až snové atmosféře (prostřihy na neblahé budoucí události plynoucí z objevení radioaktivity) tvořené převážně hudbou a divnou kamerou. A rozhodně je to tradičně ze strany Rosamund Pike precizně odehrané. Ale dějově mi to přišlo poněkud nevýrazné a i ke zmiňovanému uměleckému pojetí bych měl jisté výhrady. Práce s kamerou resp. obraz technicky mi přišel z hlediska řemesla místy překvapivě dost špatný - ať už nehezké rozmazání boků obrazu s podivně nekvalitní hloubkou pole nebo naopak totálně přepálená vinětace. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Marie Curie-Sklodowskou samozřejmě znám, ale více jsem se o ní začal zajímat, až když jsem letos navštívil Jáchymov. O filmu Radioaktivita jsem nějaký ten čas věděl a tak byla jen otázka času, až si na něj udělám čas. Na to, jak silné téma to je, mě překvapila až průměrná hodnocení zde. A po shlédnutí to stejně nechápu. Podle mě je Radioaktivita hodně povedený životopisný kousek. Rosamund Pike hraje skvěle, Sam Riley v roli jejího manžela neméně solidně přitakává. Hodně se mi líbily i ty momenty, kdy příběh Madam Curie protkávaly scény, co radioaktivita všechno způsobila a čeho se naštěstí ona nedožila. Osobně mě mrzí akorát to, že se tvůrci vůbec nezaměřili na Jáchymov. Jedna zmínka ve vteřině mi přijde až hanebně málo. Nicméně na úkor zdejšího hodnocení nelze jinak, než doporučit pro všechny, které příběh této první fyzičky francouzské Sorbonny nějak zaujal. ()

sysyphus 

všechny recenze uživatele

Krásne neobvyklý životopisný snímok. Výstaba deja kombinujúca dramaticky prerozprávaný životný príbeh hlavnej protagonistky a dokumentárne podané dôsledky jej objavov. Soundtrack kombinujúci prvky klasickej a elektornickej hudby. Citlivé aj racionálne. Historické a vedecké. A k tomu krásne snové retrospektívy a metafory. Tento film je ako Wikipédia. Všetko je v ňom organicky poprepájané so všetkým. Zároveň. Naraz. Teraz. Život v kocke. Preto ma nemilo prekvapuje, že na tejto databáze je mu v čase písania tohoto komentáru udelené relatívne nízke hodnotenie. Mňa totiž očaril vskutku kráľovsky. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jak v první polovině "soupeří" (a zároveň se doplňuje) oddaná milostná romance s nesmlouvavým zapálením pro vědu, to dodává charakterům náboj. Biografie Marie Curie-Skłodowské (výborná Rosamund Pike) faktograficky postihuje celý její život a dílo, byť především v pozdějších fázích sklouzává do nepříjemné zkratkovitosti (rentgeny na frontu 1. světové války). Také se pokouší přesáhnout objevy do souvislostí (radioterapie, Hirošima, Černobyl), což ovšem váže spíš s povrchním patosem a zamýšlený efekt je diskutabilní. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Maďarsku ve městech Budapešť a Ostřihom. (BMW12)

Reklama

Reklama