Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie vypráví příběh o nepřímé nadvládě mimozemské rasy Overlordů nad naší planetou po několik dekád, během kterých lidská rasa přichází o svou identitu, vzdělávání, kulturu.
Tento ambiciózní projekt televizní stanice SYFY je adaptací stejnojmenného románu od Arthura C. Clarka, jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů žánru sci-fi. (geklon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

maddy 

všechny recenze uživatele

Part 1 = 4* (8/10) / Part 2 = 3* (6/10) / Part 3 = 3* (6/10) / Syfy ma konečne niečím potešil. Keď som nedávno v komentári pri The Expanse vyhlásil, že už s touto televíznou stanicou nadobro končím a nemienim sa trýzniť pri ďalšom lacnom sci-fi seriálovom C-éčku s nezaujímavými postavami, lacným vizuálom a hlúpym príbehom, to som ešte nevedel, že trojdielna mini séria Childhood's End bude predsa len predstavovať pozdvihnutie kvality v rámci ich televíznej tvorby. V prípade, že by sa to naťahovalo na celú sezónu by z toho vznikla s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaká slabota, ale koncept troch častí tomu tak akurát sadne. Má to zaujímavé postavy, slušných hercov (hlavne Mike Vogel z Under the Dome), pútavý hudobný doprodvod od Charlieho Clousera, ako podklad si to berie skvelú predlohu od A. C. Clarka, na pomery Syfy aj slušné efekty a hlavne v prvej epizóde skvelú znepokojivú atmosféru, či už pri prvotnom príchode vesmírnej lode alebo v závere pri odhalení jej rezidentov. Prvá časť tak zároveň predstavuje pomyselný vrchol celej mini série, pretože tá prostredná už nie je nič iné ako obyčajnou výplňou a posledná sa utápa v množstve tém, ktorý by látka chcela spracovať, ale každú iba jemne nakusne (napríklad biblický podtón celého príbehu by si zaslúži väčšia rozpracovanie a priniesť do toho aj tu skrytú kontroverziu), no nijako nerozpracuje. Mám tomu chuť dať „iba“ tie tri hviezdičky, ktoré by si po práve Childhood's End zaslúžil, ale zato, že ma Syfy po veľmi dlhej dobe konečne niečím ako tak potešil a nechcel som to vypnúť po pätnástich minútach, budem tentoraz ohľaduplnejší (imho hlavne za tú Part 1). Snaha tu totiž je vidieť. Na inej televízii by z toho síce dokázali urobiť omnoho ambicióznejší projekt, ktorý by si ten príbeh zaslúžil dostať, no na pomery Syfy sa tomu aj tak dostalo dôstojného spracovania. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Letos si Syfy připravila hned několik zajímavých projektů a po prvních trailerech se u mě mezi ně zařadilo i sci-fi drama Childhood's End, které vzniklo na motivy známé knihy od Arthura C. Clarka. S tou jsem nikdy neměl tu čest a tak jsem vlastně nevěděl, co čekat. To je však možná plus, neboť se nemusím rozčilovat nad provedenými změnami. Jak už jsem říkal, tak trailer mě zaujal a na sledování minisérie mě nalákal. Jenže, výslednou podobou jsem spíš zklamán. Musí se nechat, že první část je zajímavá a představí otázky na které chce znát odpovědi. Dokáže nalákat na sledování pokračování ale odhalením podoby "vládců" to tak nějak končí. Problém totiž je, že druhá část už tolik nefunguje (nejspíš nejvíce změn oproti knize) a závěr se mi pak taky nejeví jako uspokojivý. Čekal jsem víc z Utopistické společnosti, čekal jsem víc otázek a odpovědí ohledně dětí, jejich schopností a jejich zmizení, ale nedočkal jsem se. To je hlavní důvod proč odcházím zklamaný. Trochu mi vadí i obsazení Mika Vogela, kterého prostě pořád vidím jako Barbieho z Under the Dome a tak jsem mu farmáře úplně nevěřil. Childhood's End tak pro mě zůstane průměrnou záležitostí na kterou brzy zapomenu, protože nenabídla nic oslnivého... ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Podobně jako loni Ascension přicházi SyFy s umělecky poněkud náročnější látkou, než je jejich obvyklý průměr - a opět je to trefa do černého. Tedy skoro, vady se na třídílné minisérii najdou, ale jako převod klasiky od Clarka se to vydařilo s citem a bez velkého znásilňování. Což se naposledy povedlo jen Kubrickovi, a to je dost velká pochvala sama o sobě. 8/10 ()

Xicht0r 

všechny recenze uživatele

Bohužel značně nevyužitý potenciál. Minisérie se utápí v roztahané a ubrečené romanci, která má pramalý význam pro celkový děj. Čekal bych víc otázek, víc zamyšlení nad příchodem pseudo božské bytosti a hlavně více o životu v utopické civilizaci... Místo toho se dočkáme jen trapného křesťanského fanatismu, který ani není moc objasněný. Obecně spousta témat je jenom nakousnuta a nedovysvětlena upadají do zapomění. První část ještě drží diváka v napětí, v druhé přechází do patetického prorockého mysticismu, který nám úmyslně autoři ještě víc zahalují blábolama, které nedávají smysl. V poslední části se konečně začne taky něco dít, ale úkáže se scénáristická slabost , když "vědátor" Milo totálně selhává a jeho myšlenkovým pochodům jsem se musel jenom chechtat. Úplný závěr bych označil za vpodstatě nepochopitelný a neuchopitelný, ale to tak bývá, když se začnete zabývat metafyzikou. Předlohu od A.C. Clarka jsem nečetl, ale tak nějak si tipuju, že mimo počáteční "invaze" a závěru si scénáristi moc od autora nevzali, jelikož mi to chvílema přišlo jak když se koukám na jeden ze sta podobných produktů americké filmové/tv tvorby. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sice to spíše než k hard sci-fi inklinuje k líbivé popkultuře (citově pohnutý farmářský hezounek jako mluvčí mimozemšťanů - ehé?), nicméně výsledek je v kontextu adaptací sci-fíček překvapivě uspokojující - navzdory poněkud povrchnímu klouzání přes mnohé zajímavé motivy se dostavila obstojná atmosféra i audiovizuální zpracování (Karellen - pěkná práce). Závěr potěšil. Škoda jen, že bez znalosti předlohy nemusí být mnohé z příběhu srozumitelné (případně se může interpretace lišit); tahle zbraň je každopádně dvojsečná, jelikož mnohým čtenářům bude pro změnu vadit - a vadí - již zmíněné převedení látky do limonádovějších vod. 7/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v Austrálii. (Martrix)
  • Film je na motivy knihy "Konec dětství", která byla byla nominována prestižním časopisem "Locus" v roce 1987 na nejlepší sci-fi román všech dob a v roce 2012 na nejlepší sci-fi román 20. století. (Martrix)

Reklama

Reklama