Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Arondir se ocitá v zajetí, Galadriel a Halbrand objevují legendární království; Elendil dostává nový úkol, Nori čelí následkům. (Prime Video)

Recenze (118)

Wyrdas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím to začíná dobře. Afroelf nabírá vědomí v dole. Jasně, plantáž by byla lepší, ale co už. A pak tam se záběrem na toho opáleného nějaký skřet pronese "zůstaneš na Slunci, dokud nezčernáš na uhel". No vyprskl jsem smíchy. Jedna hvězda garantována. Na lodi jsem si všiml muže se šikmými oči, to je dobře. Už jsem se lekl, že tento fantasy svět nezná všechny rasy z našeho světa. No, pasáže v Númenoru jsou pomalé a nic moc nám neříkají. Ale na otroky se dobře koukalo. Jediný problém je, že skřetům tak úplně nevěřím. Ty masky jsou opravdu špatné. Pomalinku začínám mít problém s Galadriel. Je sice pěkná, dobře se na ní kouká... ale začínám mít chuť ji trošku nafackovat. Což o to, trocha násilí do sexu patří, nicméně se bojím, že se to zvrtne trochu dál. Nu, uvidíme. Co se týká hobitů, stále více mi přijde, že zde jsou čistě do počtu. Jejich příběh je hrozně nezajímavý. A vlastně mi absolutně zničil představu o hobitech. Zejména tito Chluponohové jsou barbarští, bezcitní parchanti. Někdo nemůže? Necháme ho chcípnout. Jejich banda pro ně není víc, než skupina pařmenů. Ve skutečnosti jako komunita stojí za hovno. A jak se maskují (na čtyři, překrýt se pláštěm a nehýbat se)... jsou to prostě přizdisráči. A souboje? Zatímco fight v Númenoru byl docela cool, za poslední souboj mezi efly a skřety mi bylo stydno. Vrrrk vypadal jak kdyby ho modeloval nějaký amatér a ty soubojové kreace byly doslova k smíchu. I tak tento díl považuji za doposud ten nejlepší. Což je smutné. ()

mata77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh si žije vlastným životom, pritom ale stále rešpektuje Tolkienov odkaz. Tvorcovia si právom zaslúžia moje uznanie a rešpekt. Výprava je úžasná, krajina a exteriéry zladené až okúzľujúcim spôsobom. Potom sú tu rôzne detaily, kostýmy, šperky, ozdoby, top-masky a make-up. Kulisy v žiadnom prípade nevypadajú ako z papundeklu, nasvietenie a kamera si dávajú pozor, aby neporušovali fyzikálne zákony, rovnako tak triky. Hudba je zatiaľ menej pompézna a opakujú sa motívy predchádzajúcich dielov. Herci okrem niekoľkých výnimiek mi sú neznámi, väčšinou s britským prízvukom, ma nijako nevyrušujú. Scenár je pomerne jednoduchý a nevyžíva sa v komplikovaných dejinách, ale sa drží jednoduchosti a priamočiarosti. Nerozumiem, prečo má veľká masa divákov problém s hercami s inou farbou pleti. Rasy sa v tomto svete nedelia podľa farby, ale príslušnosti k pôvodu, preto sú rasami ľudia, elfovia, trpaslíci, hobiti...bez prízvuku na ich farbu. Tmavý elf na mňa pôsobí impozantne a táto postava sa mi páči ešte viac, ako v predchádzajúcich dvoch dieloch. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čert vzal černé elfy i genderovou vyváženost. Kde je příběh? Proč sledujeme dlouhé expozice o ničem? Mám padnout na zadek z pohledu na digicity? Mám se rozplývat z té CGI podívané a tetelit se blahem, že jsem zpět v tolkienworldu? A to zase ne. Linie s hobity ...tragická, zbytečná. Hodnocení *. Gel s Hal? Jediné dobro je postava Elendila. Jinak je to hloupé a na "odhalení" Halova původu je šokující jen bezostyšnost, s jakou tvůrci vykrádají film. Hodnocení **. Nu a náš černý elf, se tak stává jediným světlým bodem této epizody. Jeho line je v pořádku, i když se dá polemizovat, jestli bylo elfkošér, že se elfkomandér projevil jako zbabělec. Hodnocení ****.  Nízké hodnocení odráží mou nespokojenost s obsahem, nikoliv obsazením. ()

Sochorisko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud chtějí tak trochu přemotat časové osy od mistra, oki, beru to, smířím se s tím, prostě asi to bude Gandalf, který právě proto tolik miluje Hobbity, asi to bude Sauron, který se mění ve sličného elfa (ačkoli k tomuto by se nikdy v takovémto prostředí neponížil) a asi to lidé Númerónu prostě pokazili a nemají rádi elfy o trochu dříve, než je stihl pod záštitou elfa zkazit Sauron. Je to guláš, vizuálně celkem supr, napínavost linek je taky celkem dobrá jen by mohli prozradit v každém díle alespoň něco.. Postav je spousta a nebýt toho, že se alespoň Isildur s Elendilem mezi sebou oslovují jmény, tak nevíme nic ani o nich.. Zatím to na mě působí stylem, že chtějí děj první serie končit až tak po 25 dílech (což tak nebude) tedy zatím je to hodně ředěné ale věřme tomu, že se to v dobré obrátí neb začít na 60% a na 90% končit je přeci hezké. ()

Martinius 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

po prvych dvoch dieloch som si este netrufol nic napisat, kedze je dej serialu stale v stadiu fermentovania a zjavne este dlho bude. celkovo som siel do pozerania so zmiesanymi pocitmi, kedze jedni serial nenavidia, ini ho miluju. a kdesi uprostred som sa asi ocitol ja. serial nemilujem a zjavne si ho neoblubim, ale ani ma pri nom nenapina. oná tak demagogicky diskutovana diverzita (pri ktorej sa viacero osobnosti vyoutovalo ako uplni kokoti - napriklad taky neil gaiman, ci elon musk) mi paradoxne prekaza najmenej. suhlasim, primiesanie cernochov ci aziatov medzi elfov, trpaslikov ci hobitov posobi miestami slaboducho - omnoho lepsie by sa takyto herci vynimali v rolach, ktore by odzrkadlovali ich etnicku prislusnost v povodnom diele LOTR. na druhej strane ocenujem, ze herci boli vybrani citlivo a ohladuplne a ich postavy patria k najsympatickejsim (najviac hadam zabodovala durinova manzelka). oproti nim posobia ine "biele" postavy v hlavnych rolach priam jebnuto - najviac evidentne galadriel. galadriel je az prilis v centre diania a serial rychlo naznacil, ze sa dej bude tocit najma okolo nej. presne tuto hlupu chybu spravil aj star trek discovery a na tom zalostne pohorel. druhym kamenom urazu je priam prijebana scenaristika sposobujuca mixer v ociach i v usiach. usmevne momenty sa postupne vrstvia az zacina serial pripominat neumyselny sitcom. ocean je tu zrejme o velkosti olympijskeho bazenu, kedze topiacu sa galadriel najprv objavi plt so stroskotancami a nasledne numenorska lod. hobiti su stvarneni ako banda vysinutych zanedbanych hipisakov a cely oddiel elfov zjavne vbehol orkom do naruce (tu vidno, ako su mnohe sceny zbytocne roztahane a inde sa dej ubera brutalnymi skratkami). tiez sa nedaju nespomenut prvoplanove dialogy, pri ktorych sa tolkien musi obracat v hrobe. staci si porovnat vsetku tu natliachanu vatu s kazdym jednym citlivo prehodenym slovom v jacksonovej trilogii. a este ku galadriel - keby z nej autori nemali nutkavu potrebu spravit premotivovanu sebestrednu slepicu posadnutu plnenim patrocnice, kvalita deja by sa nachadzaja kdesi uplne inde. ale to by holt asi nemohla tocit sekcia ideologickeho dobroserstva amazonu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Galadriel (Morfydd Clark) se představí jako Noldor. Noldor byli nejmocnějším národem elfů, a to oni stvořili Silmarily. Jejich prvním králem byl Finwe, který měl syna Finarfina, což je otec Galadriel. (spacemaster)
  • Elendil (Lloyd Owen) zmíní, že jeho jméno v překladu znamená „ten, kdo miluje hvězdy“. Je to narážka na Earendila, který během Války hněvu plul na své lodi do boje s drakem a nesl s sebou hvězdu. Jde o tu samou hvězdu, jejíž světlo Galadriel (Cate Blanchett) daruje Frodovi (Elijah Wood) ve filmu Pán Prstenů: Dvě věže (2002). (spacemaster)
  • Galadriel (Morfydd Clark) vysvětluje Halbrantovi (Charlie Vickers), že Numenorci stáli při boji s Morgothem na straně elfů. V té době se jmenovali Edain a přišli na ostrov Elenna vedeni Elrosem, bratrem Elronda, který následoval hvězdu na nebi, kterou nesl jeho otec Earendil, jehož socha se tyčí nad přístavem. (spacemaster)

Reklama

Reklama