Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Arondir se ocitá v zajetí, Galadriel a Halbrand objevují legendární království; Elendil dostává nový úkol, Nori čelí následkům. (Prime Video)

Recenze (118)

Martinius 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

po prvych dvoch dieloch som si este netrufol nic napisat, kedze je dej serialu stale v stadiu fermentovania a zjavne este dlho bude. celkovo som siel do pozerania so zmiesanymi pocitmi, kedze jedni serial nenavidia, ini ho miluju. a kdesi uprostred som sa asi ocitol ja. serial nemilujem a zjavne si ho neoblubim, ale ani ma pri nom nenapina. oná tak demagogicky diskutovana diverzita (pri ktorej sa viacero osobnosti vyoutovalo ako uplni kokoti - napriklad taky neil gaiman, ci elon musk) mi paradoxne prekaza najmenej. suhlasim, primiesanie cernochov ci aziatov medzi elfov, trpaslikov ci hobitov posobi miestami slaboducho - omnoho lepsie by sa takyto herci vynimali v rolach, ktore by odzrkadlovali ich etnicku prislusnost v povodnom diele LOTR. na druhej strane ocenujem, ze herci boli vybrani citlivo a ohladuplne a ich postavy patria k najsympatickejsim (najviac hadam zabodovala durinova manzelka). oproti nim posobia ine "biele" postavy v hlavnych rolach priam jebnuto - najviac evidentne galadriel. galadriel je az prilis v centre diania a serial rychlo naznacil, ze sa dej bude tocit najma okolo nej. presne tuto hlupu chybu spravil aj star trek discovery a na tom zalostne pohorel. druhym kamenom urazu je priam prijebana scenaristika sposobujuca mixer v ociach i v usiach. usmevne momenty sa postupne vrstvia az zacina serial pripominat neumyselny sitcom. ocean je tu zrejme o velkosti olympijskeho bazenu, kedze topiacu sa galadriel najprv objavi plt so stroskotancami a nasledne numenorska lod. hobiti su stvarneni ako banda vysinutych zanedbanych hipisakov a cely oddiel elfov zjavne vbehol orkom do naruce (tu vidno, ako su mnohe sceny zbytocne roztahane a inde sa dej ubera brutalnymi skratkami). tiez sa nedaju nespomenut prvoplanove dialogy, pri ktorych sa tolkien musi obracat v hrobe. staci si porovnat vsetku tu natliachanu vatu s kazdym jednym citlivo prehodenym slovom v jacksonovej trilogii. a este ku galadriel - keby z nej autori nemali nutkavu potrebu spravit premotivovanu sebestrednu slepicu posadnutu plnenim patrocnice, kvalita deja by sa nachadzaja kdesi uplne inde. ale to by holt asi nemohla tocit sekcia ideologickeho dobroserstva amazonu. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chtělo by to přestat rýpat se v nedůležitých věcech a zapracovat na tempu. A dialozích, které zní prkenně, naučeně a nepřirozeně. Jako když čtete strojový překlad. V téhle epizodě má mátl taky střih, když v úvodu sledujeme příjezd Galadriel a muže z voru (ne, nepamatuju si jeho jméno) na ostrov jejích zachránců, pak předstoupení před královnu (kde se Galadriel chová jako největší spratek) a najednou střih – jsme na lodi, která pluje kdo ví kam a já netuším, jestli sleduji nějakou scénu z minulosti nebo současnosti. Prostě by to chtělo po všech stránkách zdokonalit. Snad druhá série bude lepší, ale obávám se, že ji neuvidím, protože předchozí dva díly jednoduše neukázaly nic nadprůměrného a zatím to vypadá, že se z průměru horko těžko seriál vyhrabe. Btw všimli jste si, že orkům vadí slunce, jen když to vyžaduje scénář? :) A proč se musí Galadriel chovat tak povýšeně ke svým zachráncům? Rád bych doufal, že je to předzvěst změny, ale bojím se, že scénáristé takhle nepřemýšlejí. O schopnostech scénáristů mě vůbec nepřesvědčují scény jako tak, kdy mág dojde do vesnice pidilidí, kde z batohu holky vytáhne mapu se souhvězdím a začne ji studovat. Pochopil bych, že dokáže vesnici najít podle ohně, ale jak sakra věděl, že má holčina v batohu tu mapu??? To jsou tvůrci tak neschopní, aby nám ukázali, že holčinu z povzdáli pozoroval, jak si mapu schovává? Navíc je tak blbý, že mapu nad ohněm zapálí a není schopný oheň zdusit. WTF? ()

Reklama

DavidS. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Númenor je jen prázdnou kulisou, kde všichni vypadají, že právě vyšli nažehlení z kostymérny...Hobití táborové ležení je pak už čistokrevný bizár....Každý další díl ukazuje jen sestupnou tendenci, televizní unylost, nudu, topornost...Děj se nikam neposouvá...Hlavně, že je to ale barevné, korektní, rasově diverzí, přestože tomu chybí um, tvůrčí náboj, srdce i kouzlo...Není to Tolkien, není to Lotr... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po 3 dílech jsem trochu rozpačitý. Galadriel vizuálně působí a i vystupuje diametrálně jinak, než jak byla představena v Pánovi prstenů a já jsem se ještě nerozhodl, jestli se mi to líbí, anebo ne. Sympatická dějová linka je s "chluponohy", nicméně jejich některé zvyklosti mě přivádějí v úžas (a Rogue - viz komentáře - totéž celkem nemilosrdně stírá). Jsem zvědavý na další posun... ()

kubas369 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

7/10. Skřeti vypadají luxusně. Dobrá výstavba Adara. Halbrand opět upozorňuje Galadriel, že není tím kým si ona myslí. U Galadriel se mi líbí jeji elfská spupnost. Nelíbí se mi vzhled numerojců, ikdyž město je pěkné. Chluponohá linka je taková roztomilá kravinka, naprosto chápu proč zrovna jsem dali cizince a pokud to tedy je náš šedý magič vysvětluje to jeho vztah k Hobitům. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Elendil (Lloyd Owen) zmíní, že jeho jméno v překladu znamená „ten, kdo miluje hvězdy“. Je to narážka na Earendila, který během Války hněvu plul na své lodi do boje s drakem a nesl s sebou hvězdu. Jde o tu samou hvězdu, jejíž světlo Galadriel (Cate Blanchett) daruje Frodovi (Elijah Wood) ve filmu Pán Prstenů: Dvě věže (2002). (spacemaster)
  • Galadriel (Morfydd Clark) řekne Halbrantovi (Charlie Vickers), že jejich setkání nebyla náhoda, ale důsledek práce vyšší moci. Naráží tím na Eru Iluvatara, nejvyššího boha Ardy a celého Tolkienova vesmíru. Ten opravdu události na Ardě občas ovlivňuje, nejznámnějším příkladem budiž to, když poslal Gandalfa zpět do Středozemě jako Gandalfa Bílého. (spacemaster)

Reklama

Reklama