Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 691)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

O lepším režijním debutu se Sidney Lumetovi nemohlo ani zdát! Takhle komorní záležitost a ono si to odnese oscarovou nominaci za film, režii i scénář!!! Fonda ve své roli jedince v boji proti celému justičnímu systému, jedna ošuntělá místnost, která se postupně mění v klaustrofobické peklo a snad nejinteligentnější soudní drama všech dob. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bravo! Před zhlédnutím jsem o filmu slyšel spoustu chvály a čekal jsem tedy solidní drama. A tohle bylo teda zatraceně solidní drama! Výborné herecké obsazení, dialogy, vykreslení charakterů jednotlivých porotců, zaměření se na detaily a to vše odehrávající se v jedné jediné místnosti. Od Lumeta jsem viděl kromě tohohle snímku pouze Pahorek a režisér mi znovu ukázal, že žánr drama mu opravdu sedí. Co více řící? Snad jen, že moje hodnocení je jasných 5*, a že vidět Voskovce mezi těmi 12 porotci potěší. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Dvanásť rozhnevaných mužov" zasadlo do poroty, ktorá má rozhodnúť o živote osemnásť ročného mladíka, obvineného z otcovraždy. Jedenásť z nich je presvedčených o tom, že by mal skončiť na elektrickom kresle. Len jeden má pochybnosti, že spáchal tento čin. Podarí sa mu presvedčiť svojich kolegov, aby aj oni zmenili svoj názor? Stupňovanie napätej atmosféry, umné vykreslenie charakterov postáv, výborné herecké výkony, strhujúca réžia. Najlepšia komorná, konverzačná krimi dráma, akú som doposiaľ videl. ***** ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $350,000║ A, že ma už nič vo filmoch nejak zvlášť, neprekvapí a nakoniec v tých starších sa vždy niečo nájde čo dokáže zatieniť čokoľvek čo vzniká dnes. Veru nemôžem povedať nič iné, než ďalšie bravúrne dielko, plné výborných momentiek odohrávajúcich sa dokonca skoro po celý len v jednej miestnosti, kde ide o dosť vážne lámanie chleba nad osudom mladíka obvineného z vraždy. Všetky dnešné súdne seriály a filmy sa veselo môžu pred týmto počinom schovať. "Jeden z tých dokonalých filmov." /100%/ ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nic inteligentnějšího a napínavějšího jsem snad neviděl. Nikdy bych si nepomyslel, že mne tak mile překvapí snímek z prostředí, ke kterému nemám sebemenší zalíbení, a se kterým mi ve spojitosti s filmovou kulturou přichází na mysl slůvko "kýč": z justiční budovy/místnosti pro verdikt porotců. Režiséru Lumetovi gratuluji k jednomu z nejgeniálnějších děl světové filmografie. Na adresu všech zůčastněných herců se pak sluší říci, že každý z nich ze sebe dostal maximum a já si ani na okamžik nedovolil pochybovat o tom, že by se kterýkoliv z nich do role plně nevžil. Bylo to tak intenzivní, až jsem si připadal jako třináctý: mlčenlivý pozorovatel. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (48)

  • Režisér Sidney Lumet posadil na dlouhé hodiny všechny herce do jedné místnosti, aby si stále opakovali své dialogy a vžili se tak do situace, kdy budou zavřeni se stejnými lidmi ve stejné místnosti. (HellFire)
  • Celý film, s výjimkou exteriérových záběrů, se odehrává ve třech místnostech. (ČSFD)
  • V roce 2007 byl film uložen do knihovny kongresu USA jako „kulturně, historicky či esteticky významný“. (Varan)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama