foto

Sidney Lumet

  • nar. 25.6.1924
    Philadelphia, Pennsylvania, USA
  • zem. 9.4.2011 (86 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 25. června roku 1924 ve Philadelphii. Jeho matka Eugenia Wermus byla herečka a tanečnice a otec Baruch Lumet herec, režisér a producent v židovském divadle „Yiddish theatre". Lumet vystudoval „Professional Children's School“ v New Yorku, kterou již prošla řádka slavných jmen. Sidney odmala hrával, svůj debut si odbyl v „Yiddish theatre" již ve věku 4 let. V jedenácti si zahrál na Broadwayi ve hře Dead End. V „Yiddishi" hrával až do padesátých let minulého století. Za druhé světové války sloužil jako opravář v armádě USA (1942-1946). Po propuštění z armády se navrátil k showbussinesu.

Svou televizní kariéru odstartoval jako pomocný režisér u televizní stanice CBS. Vypracoval se a první jeho samostatně zrežírovaný pořad „naživo“ vznikl v roce 1950. Natočil přes stovku epizod seriálu DANGER a později zrežíroval i divadelní hru The Doctor's Dilemma. V roce 1957 utíká Lumet od divadelní a televizní režie k filmu. Jeho první film byl 12 ANGRY MEN, který uspěl po stránce finanční a kritiky zaujal. Během šedesátých let vzniklo pod Lumetovo vedením mnoho považovaných filmů jako např. THE PAWNBROKER, FAIL-SAFE a THE HILL. V roce 1969 spolu s Josephem L. Mankiewiczem zrežíroval Oscarem nominovaný dokument KING: A FILMED RECORDS OF MONTGOMERY TO MEMPHIS.

V sedmdesátých letech natočil dva filmy se Seanem Connerym a to THE ANDERSON TAPES a THE OFFENCE. Později se Lumet usadil do tématu korupce policie. Po úspěchu filmu SERPICO ve kterém si zahrál hlavní roli Al Pacino přidal ještě další filmy o zkorumpovaných či naprosto oddaných policistech své práci, např. PRINCE OF THE CITY, Q&A, NIGHT FALLS ON MANHATTAN. Během sedmdesátých let si šáhl na vrchol a byl označován za nejlepšího ve svém oboru. V osmdesátých letech patří THE VERDICT k jedněm z lepších Lumetových filmů. V poslední době se téměř devadesátiletý Lumet stále oddaně věnuje své práci a vytvořil FIND ME GUILTY, skutečný příběh zločince ze soudních prostor ve kterém se objevil Vin Diesel, v poslední řadě film BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD.

Oženil se s Gail Lumet Buckleyovou, avšak manželství nevydrželo. Poté se oženil ještě třikrát, přičemž z prvního manželství má dvě děti. Lumet má pod svým jménem přes padesát filmů. Např. kritikou dobře přijaté 12 ANGRY MEN, SERPICO, DOG DAY AFTERNOON, NETWORK. Za všechny tyto filmy byl nominován na Academy Award pro nejlepší režii. Academy Award vyhrál nakonec až v roce 2005 za celoživotní výkon. V roce 2002 odhalil svou top 10 sestavu filmů. Patří mezi ně THE BEST YEARS OF OUR LIVES, FANNY AND ALEXANDER, THE GODFATHER, THE GRAPES OF WRATH, INTOLERANCE, THE PASSION OF JOAN OF ARC, RAN, ROMA, SINGIN' IN THE RAIN, a 2001: A SPACE ODYSSEY.

Jan "gruvacek" Martinů

Režijní filmografie

Filmy

2007 Než ďábel zjistí, že seš mrtvej
2006 Dokažte mi vinu
2004 Osobní prohlídka (TV film)
Rachel, quand du seigneur
1999 Gloria
1997 Kritická péče
1996 Soumrak nad Manhattanem
1993 Ďáblův advokát
1992 Cizinec mezi námi
1990 Q & A
1989 Rodinný podnik
1988 Čas zastavit se
1986 Moc
Příští ráno
1984 Garbo mluví
1983 Daniel
1982 Rozsudek
Smrtící past
1981 Pán velkoměsta
1980 Tak mi řekni, co chceš
1978 Čaroděj
1977 Equus
1976 Network
1975 Psí odpoledne
1974 Lovin' Molly
Vražda v Orient expresu
1973 Serpico
Urážka
1972 Child's Play
1971 Andersonovy nahrávky
1970 Poslední z hlavounů v městečku Mobile
1969 Appointment, The
1968 Bye Bye Braverman
The Sea Gull
1966 Parta
Smrtelný případ
1965 Pahorek
1964 Selhání vyloučeno
Zastavárník
1962 Cesta dlouhého dne do noci
Pohled z mostu
1960 John Brown's Raid (TV film)
Rashomon (TV film)
Sestup Orfeův
The Iceman Cometh (TV film)
1959 That Kind of Woman
1958 All the King's Men (TV film)
Hans Brinker and the Silver Skates (TV film)
Stage Struck
1957 Dvanáct rozhněvaných mužů
Mr. Broadway (TV film)
1955 The Challenge (TV film)

TV seriály

2001 100 Centre Street (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
Sunday Showcase (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
The Seven Lively Arts (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Frontier (TV seriál)
The Alcoa Hour (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)
The Best of Broadway (TV seriál)
The Elgin Hour (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
You Are There (TV seriál)
1952 CBS Television Workshop (TV seriál)
Omnibus (TV seriál)
1951 Crime Photographer (TV seriál)
Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
1950 Danger (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2004 Manchurianský kandidát
1978 Wiz on Down the Road
1939 ...One Third of a Nation...

TV seriály

1950 Danger (TV seriál)

Dokumentární

2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
2016 Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall - a.z.
2015 By Sidney Lumet
2014 And the Oscar Goes To... (TV film) - a.z.
2013 What Is Cinema? - a.z.
2009 Já vím, žes to byl ty: John Cazale známý, neznámý
2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
Making 'Murder on the Orient Express'
2003 Decade Under the Influence, A
Spike Lee's '25th Hour': The Evolution of an American Filmmaker
2002 New York at the Movies (TV film)
Sean Connery, an Intimate Portrait
Tramp and the Dictator, The
2000 Inside the Making of Dr. Strangelove
Revisiting 'Fail-Safe'
1998 NY TV: By the People Who Made It - Part I & II
1997 Sean Connery Close Up
1990 Listen Up: The Lives of Quincy Jones
1989 William Holden: Zlatý chlapec
1988 Funny
1985 American Masters (TV seriál)
1975 Lumet: Film Maker
1939 The 400 Million

TV pořady

2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad) - a.z.
84. Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
2007 Al Pacino - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1991 Días de cine (TV pořad) - a.z.
The Charlie Rose Show (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad) - a.z.
1968 The Dick Cavett Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(160)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace