Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (287)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Touha vzbouřit se proti útlaku je z tohoto filmu cítit ještě mnohem víc než z Přeletu nad kukaččím hnízdem. Ale i ty podmínky jsou zde horší. Děj je vcelku poutavý, herecké výkony výborné a utlačovaní si diváka brzo získají nejen na svou stranu, ale i na stejnou pocitovou vlnu. Ano, závěr filmu mě naprosto vtáhl do sebe a taky bych nejradši Williamse zmlátil neohlížeje se na fakt, že to později bude přitěžující okolnost. Trochu mi vadil ten docela uříznutý konec + velice proměnlivé chování seržanta. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Prostě vysokoúrovňová klasa a klasika. Už tak špičkový scénář, nadčasový a stále aktuální, podtrhly skvělá režie a famózní herectví všech. Co scéna to perla, co monolog či dialog to skvost. Od idee přes emoce po poselství a poučení. Bez barev, bez hudby, bez zbytečných frajeřin a vulgárností, perfektní. Sean fešák jak vystřižený z plakátu a černá huba King zaválel jedny z nejlepších a nejvtipnějších scén, borec! Nebudu hledat alegorii v nápadně podobném vzhledu (ne)velitele, ani nebudu hloubat v sarkasmu namířeném proti vojenskému systému, protože to hezky odsejpalo a bavilo. Závěr onu nadčasovost nejlépe vystihl a je platná dodnes, zřejmě navěky. Přesto všecko utrpení mi film znovu evokoval myšlenku na znovuzavedení povinné vojenské služby, aspoň na půl roku, bez rozdílu. Rozkaz. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Takový malý pahorek a přítom je tak těžké ho zdolat. No, bodejť by ne, když makáte na přímém slunci, na zádech táhnete obrovský pytel a ještě k tomu nad vámi řve despotický velitel. Atmosféra tyranie se mi líbí (snad ještě pro to nejsem úchyl), jenže jsem neměl úplný pocit vtažení do děje. The Hill znamená příjemně ztrávené 2 hodiny, bohužel k dokonalosti ještě něco chybí. 8/10 ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený "válečný" filmek s plejádou skvělých herců a silným příběhem. Nechybí tu zde i střípky humoru a ironie. Co mě ale nejvíce nadchlo byla samotná režie a hlavně práce kameramana, z jehož úsilí vzešly perfektní záběry, zvlášťe detailní záběry tváří při dialozích a celkové záběry celé věznice, při kterých půspbí "pahorek" jako spojující a výtvarně nejdůležitější prvek ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Pahorek mi velmi připomíná Kubrickovy Stezky Slávy a i když je hutný, vše podává trochu "zkratkovitě" (navzdory délce), vývoj mentality postav mi přišel zbytečně překotný, na druhou stranu je zde zase líp vidět ta absurdita armády a války, zejména ve scénách, kdy každý křičí na každého a chytá se "toho svého stébla". Výborný zážitek, šlo to i líp, ale já jsem spokojený... 8/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení začalo 14. září 1964 ve španělském městě Almería. Sean Connery (Joe Roberts) se z tohoto důvodu nezúčastnil premiéry své třetí "bondovky" Goldfinger (1964), která byla právě uvedena v kinech. (Posheidon)
  • Film je zcela bez hudby, a to i během úvodních a závěrečných titulků. (ČSFD)
  • Dva vězni propuštění na začátku filmu jsou členy Královského tankového pluku, což je znázorněno jejich odznaky na baretech. (Marek06)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama