Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalý vrchní oficiál a nyní úředník bytového úřadu Odon Tříška je svérázný domácí diktátor, dbající na dobré mravy v rodině a pečlivě vykonávající práci. Leč přijde den, kdy se nervově zhroutí pod návalem razítkování. Rozhodne se získat ztracenou rovnováhu na dovolené, samozřejmě uprostřed početné rodiny. Netrvá dlouho a rodina, provázena řadou trampot, odjíždí na venkov, aniž tuší, že trable teprve začínají. Po nepříjemné peripetii v penzionu Harmonie se celá rodina včetně náhodného spolucestujícího Veleby ocitne v Kyšicích, kde jsou omylem považováni za očekávanou žňovou brigádu. Předseda Národního výboru rodinu okamžitě zapřáhne, a tak je pan oficiál nucen pomáhat při svážení obilí. Ač se zpočátku vzpírá, nakonec nejen přiloží ruku k dílu, ale dokonce najde v práci na poli zalíbení. Spokojeny jsou i jeho dcery Slávka a Boženka, které se zamilovaly, jedna do poručíka Vrány, který se svou jednotkou pomáhá při žních, a druhá do Veleby. Nakonec se zdá, že na čerstvém vzduchu pan Tříška zapomene na nevyrovnaný nervový stav, a on uvažuje, že by se do Kyšic odstěhoval na penzi. (TV Nova)

(více)

Recenze (113)

Bart 

všechny recenze uživatele

Přiznejme si to, je to agitka, ale je to dobrá agitka. Tedy ani ne tak díky pojetí režiséra Macha, ale díky naprosto výbornému Sašovi Rašilovovi, jehož komediální talent byl ve filmu tak málo využíván, když pominu komedie Přijdu hned a Hostinec U kamenného stolu. Právě Rašilov povýšil jinak ne moc pestrý námět na dobrou komedii, které jasně vévodí. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný povojnový film, ktorý dnes už ničím neoslní, okrem tej pohodovej atmosféry a potmehútskym mentorovaním. Produkcia je dobrá a technicky je všetko tam kde má byť. Snahu o komédiu však kazí údernícka nálada a žiarivé zajtrajšky, keď napriek tomu, že sa nič nedarí, ide všetko ako po masle a nakoniec sa na dobré obráti. V tomto smere sa všetci herci chovajú skvele, hoci je tu dosť omladiny. Rudolf Hrušínský však už má skúseností dosť ale Jarmila Kurandová, známa predstaviteľka babičky, prekvapivo ešte len začínala. ()

Reklama

natalanka 

všechny recenze uživatele

:-)) :-)) Já si prostě nemohu pomoct. Já vždycky mřu smíchy. :-)) My totiž doma takového cholerika měli. A takhle nějak to u nás vypadalo. Totální chaos a blbinec. A to jak to pak v takové rodině vypadá je tady popsáno věrohodně. Vím, že je to agitka na obsazení domů po odsunu sudetských němců, za čímž se skrývá spousta lidských tragédii. Převeliká škoda toho, že pan Rašilov naplno ukázal své nádherné herectví, právě na pozadí těchto událostí. Agitku vytěsňuji a hodnotím jen naše herce a situace do kterých se dostávají. A fakt se dobře bavím. Hodně nahlas. Ježišmárja, my taky chodili takhle po špičkách a taky nás tak strejda proháněl a taky to vše uzemňovala naše zlatá stařenka. A poznámka Jarmily Kurandové, " tatínku, to aby kůň někdy vydržel ", tak ta u nás frčela taky. Fakt sonda ze života choleriků. A smích Saši Rašilova.....ten je úžasně nakažlivý (viz i Mravnost nade vše). :-)) ()

kow 

všechny recenze uživatele

Přetížený bytový úředník Tříška je poslán do penze a zároveň na rekreaci, klid však se ženou (J. Kurandová) a 5 dětmi nenalézá ani v tichém pohraničí, kde je jejich výprava omylem považována za žňové brigádníky. Starý bručoun se nakonec v práci nedá zahanbit a dospělé děti naleznou svá správná místa a lásky. Svižná, byť zejména v první půli až na brilantní úvod střihů z bytového úřadu po krácení volající komedie propaguje zabydlování vysídleného pohraničí (zde zřejmě Liberecko) celkem s lehkostí a vkusem, nadto ji zušlechťuje sugestivní herecký výkon S. Rašilova v titulní roli. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

S oficiálem Tříškou jsem si nikdy nerozuměla, ok, všichni víme proč se ty filmy po roce 1945 tak změnily, ale tohle je exemplární příklad toho, jak lehký námět může zakrnět. Uvědomit si, že v práci je síla, to jsme uměli už za Protektorátu. Ale tehdy jsme se nemuseli spokojit jen s těmi Vrchoty a Vostrčilovými, protože jiné eye candy tady opravdu není. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Filmový penzion Harmonie, kam rodina nejdříve zamíří, stojí dodnes ve Cvikovské ulici čp. 391 v Jablonném v Podještědí, ovšem jako soukromá vila. Rodina odjíždí kvůli hluku mimo jiné z autoservisu. Pro zajímavost je dnes v jeho sousedství stále pneuservis. (rakovnik)
  • Film se měl původně jmenovat „Obžínky“, ale tento název připadal režiséru Machovi příliš krotký. (raininface)
  • Režisér Josef Mach jen velmi těsně stihl dostat do kin tento film, kde vzájemná pomoc ještě byla o radosti. Obešli se bez soudruhování a sovětských poradců. Následující film Racek má zpoždění (1950) se už budovatelské propagandě od ruských soudruhů vyhnout nemohl. (Garch)

Reklama

Reklama