foto

Karel Effa

  • nar. 23.5.1922
    Praha, Československo
  • zem. 11.6.1993 (71 let)
    Praha, Česká republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Effa se narodil jako Karel Effenberger 23. května 1922 v Praze. Jako nemanželské dítě byl dán na vychování do Březových Hor u Příbrami. Do Prahy se vrátil po ukončení obecné školy a vystudoval obchodní akademii v Berouně. V roce 1940 nastoupil k vládní vojenské posádce v Hradci Králové, která byla nasazena v Itálii. Přeběhl ke spojenecké armádě a připojil se k československým jednotkám.

Po válce zůstal v armádě jako četař v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého (1945 – 1947). Místo vojenské kariéry se nakonec stal hercem a prošel Divadlem satiry (1947 – 1948), Divadlem Státního filmu (1948 – 1951), Hudebním divadlem v Karlíně (1951 – 1955), Werichovým Divadlem ABC (1957 – 1958), opět Karlínským divadlem (1960 – 1979) a Semaforem (1979 – 1993). V padesátých letech příležitostně vystupoval na estrádních podiích.

Effa byl skvělým představitelem komických a tragikomických postaviček v operetách a v hudebních komediích. Svoji komičnost podtrhoval výraznou stavbou obličeje, velikým zakřiveným nosem, komicky poťouchlým hlasem, smyslem pro humor a nadsázku. Využíval rovněž své hudební vlohy a umění hraní na kytaru. Přesvědčivé výkony podal v operetách a komediích „Na tý louce zelený“, „Kat a blázen“, „Král tuláků“, „Šestá žena Modrovousova“, „Lumpacivagabundus“ nebo „Žebrácká opera“.

K filmu ho přivedl režisér Jiří Weiss rolí závodčího Jardy v dramatu ULOUPENÁ HRANICE (1947). Toho roku si ještě zahrál plavčíka Pobřísla (ZNAMENÍ KOTVY), účastníka aukce (POSLEDNÍ MOHYKÁN), štamgasta (PORTÁŠI), inspicienta (PAROHY), kulisáka (NIKDO NIC NEVÍ) a muzikanta (MUZIKANT).

Ve filmu pak ztvárňoval rozmanité a svérázné epizodní roličky ve snímcích VES V POHRANIČÍ (líný tramp Jarda), ŽELEZNÝ DĚDEK (skladník), DALEKÁ CESTA (vězeň), ÚNOS (novinář), PAN NOVÁK (Vašek Kunc), CIRKUS BUDE! (taxikář), VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA (vynálezce Langhalter), HUDBA Z MARSU (účetní Kulhánek), ČERNÁ SOBOTA (mladík ve vlaku), KDO CHCE ZABÍT JESSII? (pistolník), ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ (zástupce velitele policie), „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (zřízenec na patologii) či TŘI CHLAPI NA CESTÁCH (podvodný karbaník).

Z jeho výraznějších a větších rolí připomeňme: rádce v Zemanově pohádce PYŠNÁ PRINCEZNA (1952), listonoše Trdlitáta v komedii MUŽ V POVĚTŘÍ (1955) Miroslava Cikána, zasněného mládence Koníčka ve FLORENCI 13:30 (1957), lenocha Janka v Jasného filmu AŽ PŘÍJDE KOCOUR (1963), Pancho Kida v parodii LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (1964) Oldřicha Lipského, nápadníka v pohádce ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (1968), majitele baru v Lipského bláznivé a crazy komedii „ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU!“ (1970), tesaře Mládka v pohádce AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ (1976), loupežníka v Zemanově pohádce HONZA MÁLEM KRÁLEM (1976), špeha v parodické komedii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977) nebo gangstera Pepu v Herzově komedii BULDOCI A TŘEŠNĚ (1981).

Malé role si zahrál i v koprodukčních filmech AMADEUS (1984; Leporell v opeře „Don Giovanni“) Miloše Formana a PERINBABA (1985; principál) Slováka Juraje Jakubiska, který byl zároveň jeho posledním dlouhometrážním hraným filmem.

Effa účinkoval také v rozhlase a televizi (inscenace OLIVER TWIST, SVATEBNÍ CESTA, PRAŽSKÁ ROMANCE, RŮŽOVÝ HUBERT, BYT JE VYKRADEN, MAMINKO, CO TEN RUKSAK, KRÁLI? atp., seriály KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, DNES V JEDNOM DOMĚ, LUCIE, POSTRACH ULICE, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI a ARABELA SE VRACÍ, zábavné pořady a estrády).

Roku 1982 byl vyznamenán jako Zasloužilý pracovník československé kinematografie. Byl autorem desítek trampských písní, které se hrají i dnes. O svých životních zkušenostech a zážitcích vydal vzpomínkovou knížku „Ve znamení náhody“ (1987). Karel Effa zemřel po těžké nemoci 11. června 1993 v Praze ve věku sedmdesáti jedna let.

Jarda "krib" Lopour

Herecká filmografie

1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 R jako Helena (TV film)
1988 Paní Liška (TV film)
1987 Figurky ze šmantů
Křeček v noční košili (TV seriál)
1985 A co ten ruksak, králi? (TV film)
Perinbaba
Růžový Hubert (TV film)
S Pydlou v zádech (divadelní záznam)
1984 Amadeus
...a zase ta Lucie!
Falešný princ
1983 Byt je vykraden, maminko (TV film)
Létající Čestmír (TV seriál)
1981 Buldoci a třešně
1980 Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
1979 Detektivem proti své vůli (TV film)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Kozel v kufru (TV film)
1978 Deváté srdce
Taugenichts
1977 Adéla ještě nevečeřela
Ať žijí duchové!
Honza málem králem
Koncert pro mantinely (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 Pozor, ide Jozefína!
1975 Cirkus v cirkuse
1974 Bílý akát (TV film)
Sám proti městu (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Noc na Karlštejně
Tři chlapi na cestách
1972 Aféry mé ženy
Pan Tau a cesta kolem světa
Zlatá svatba
1971 Slaměný klobouk
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Na kometě
„Pane, vy jste vdova!“
1969 Pan Tau (TV seriál)
Pražská romance (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Šíleně smutná princezna
1967 Automat na přání
1966 Dýmky
Kdo chce zabít Jessii?
Martin a devět bláznů
Robin Hood, der edle Räuber (TV film)
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
Ukradená vzducholoď
1965 Ztracená tvář
1964 Bláznova kronika
Limonádový Joe aneb Koňská opera
1963 Až přijde kocour
1962 Kýč je když
Ticho, ticho, ticho (TV film)
Velká cesta
1961 Baron Prášil
Florián
Každá koruna dobrá
Procesí k panence
Ztracená revue (TV film)
1960 Černá sobota
Pochodně
1959 Májové hvězdy
Princezna se zlatou hvězdou
Přátelé na moři
1958 Hvězda jede na jih
O věcech nadpřirozených
1957 Florenc 13,30
1956 Synové hor
1955 Hudba z Marsu
Muž v povětří
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Cirkus bude!
1953 Americké řešení (studentský film)
1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství
Nad námi svítá
Pyšná princezna
Únos
1949 Pan Novák
Rodinné trampoty oficiála Tříšky
Zrcadlo byrokratické 2
Zrcadlo na vesnici 3
1948 Červená ještěrka
Daleká cesta
Ves v pohraničí
Železný dědek
1947 Muzikant
Nikdo nic neví
Parohy
Portáši
Poslední mohykán
Uloupená hranice
Znamení kotvy

Dokumentární

2008 Příběhy slavných: Zlomený vlastenec (TV film)
1964 Sparta - Slavia
1962 Kýč je když...

TV pořady

1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1981 Šest ran do klobouku (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Semafor - Největší hity 2 (hudební videoklip)
1963 Oliver Twist (hudební videoklip)