Reklama

Reklama

Extase

  • Rakousko Ekstase (více)
Trailer

Obsahy(1)

Eva, dcera velkostatkáře, se provdá za zámožného, ale o mnoho let staršího Emila Jermana. Již po návratu ze svatebního obřadu do luxusního pražského bytu pozná svůj omyl: manžel o ni jako o ženu nejeví žádný zájem. Senzitivní dívka trpí jeho chladem a staromládeneckým puntičkářstvím natolik, že se vrátí na otcův statek a požádá o rozvod pro nepřekonatelný odpor. Při koupání v rybníce se Eva seznámí s mladým stavebním inženýrem Adamem, pracujícím nedaleko na stavbě silnice. Muž je pravým opakem jejího manžela: vyhlíží sice robustně, ale chová se něžně. Za noční bouře jde dívka za ním do jeho domku a stane se jeho milenkou. Teprve nyní pozná milostnou rozkoš. Manžel dostane zprávu od soudu a rozjede se za Evou, k návratu ji však přesvědčuje marně. Na zpáteční cestě potká Adama a pochopí, o koho jde. Oba muži se zdrží ve venkovském hostinci, kam za Adamem přijede Eva... (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Považoval som za potrebné vidieť Machatého Extázu, lebo sa patrí vidieť diela,označované za prelomové. Chápem škandál spojený s uvedením filmu v danej dobe a myslím si, že prekryl všetko ostatné. Pozrel som si zhruba polovicu filmu a ďalej som už nemohol. Nemú melodrámu s občasnými dialógmi, ktorých zmysel vidím iba v tom, aby divák nemal pocit, že sleduje nemý film s hudobným podmazom, nemôže ospravedlniť ani doba vzniku. No nič. Videl som, trvám na tom, že film nemusel byť nakrútený a mám od neho pokoj. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Do jisté míry banální příběh o lásce se může pochlubit perfektní režií, solidními hereckými výkony, především Hedy Lamarrové, a úžasnou kamerou. Snímek na hranici němého a zvukového filmu, slov téměř netřeba, většina je odvyprávěna tak, jak by to u filmu mělo být - obrazem. Symboly, metafory, náznaky, smysl pro detail, kompozici, kontrast. Neobyčejné erotické jiskření se ukrývá téměř v každém druhém záběru. Smyslnost. Cigareta, kapky deště stékající po skle, ržání koní, přetržený perlový náhrdelník. Přírodní a milostná lyrika, impresionismus. Po letech musím hvězdu přidat, líbilo se mi ještě více, než kdysi. ()

Reklama

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Film vynikající tou "nahou" scénou (nic není vidět) mne překvapil vygradanovonou scénou jízdy autem a topornými dialogy,kterých je ale minimálně.("Ty víš kdo byl on?"-jako mistr Yoda:) Dalším překvapením je závěrečná sekvence, kdy se film zvrhne do komunistické agitky. Komentář graduje a my vidíme polosvlečené muže na jejichž tělech se v záři slunce leskne pot. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

V podstate nemý film, iba s občasnými slovnými prejavmi, ktoré ťažko nazvať dialógmi. Chcel som sa na film pozerať ako na prelomový objavný film, ale nič prelomové som nepostrehol. Trochu nahého tela z diaľky a trochu erotických pohľadov. Je to asi tak, že erotické scény nie sú nahé, a nahé scény nie sú erotické. Kombinácia by vtedy nebola možná, čo nie je výčitka, ale aj tak len slabšie tri hviezdy. –––– Moje manželství byl omyl. Hned druhý den po sňatku jsem shledala, čárka, že se k sobě absolutně nehodíme. Tečka. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Kuráž Gustavu Machatému nechyběla. Do zajímavě komponovaných obrazů vnesl na třicátá léta troufalou zápletku ženy, která opouští svého manžela a divák má přitom možnost sledovat její vnitřní i vnější odhalenost. Kompletní nahota pobíhající dívky nebo nasnímání tváře dosahujícího orgasmu muselo být pro tehdy osmnáctiletou Hedu Lamarrovou nesmírně odvážné a tato provokace ji nadobro zajistila status jedné z nejkrásnějších hereček všech dob. Snímek má bohužel i své limity. Vypravěčský styl je chvílemi komický a obskurní zakončení postrádá jakoukoli logiku. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (51)

  • Hedy Lamarr (Eva Jermannová) nebola prvou herečkou, o ktorej sa uvažovalo pre rolu Evy. Podľa mexickej filmovej hviezdy Lupity Tovar práve ona dostala ponuku na rolu Evy ako prvá. Tovar, zasnúbená s Paulom Kohnerom, ktorý bol v roku 1932 zahraničným obchodným zástupcom pre spoločnosť Universal v Berlíne, musela túto rolu odmietnuť, keď sa dočítala, že sa od nej vyžaduje, aby sa v jednej scéne objavila nahá. (Raccoon.city)
  • František Horký zažaloval spoločnosť Slaviafilm a režiséra Gustava Machatého kvôli neuvedeniu spoluautorstva na kópiách a reklamných materiáloch. (Raccoon.city)

Související novinky

Zlatého lva si odnáší Joker

Zlatého lva si odnáší Joker

07.09.2019

76. ročník prestižního filmového festivalu v Benátkách je u konce, a tak je na čase podívat se na jeho vítěze. A začneme rovnou u hlavní ceny Zlatého lva, kterého si nakonec odnáší chválené komiksové… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama