Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Road movie o cestě nikam a lásce nelásce. Života moc neznalá zrzka Holy má chuť objevovat svět dospělých po boku svého 'James Deana' Kita, jenže tak radikální změnu asi neočekávala. Přichází o všechno a nenalézá nic, dokonce ani tu lásku, o kterou zpočátku stála. Je to pro ni jen něco jiného, co už ji začíná nudit .. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Prvý Malickeov film síce neoplýva tak nádherou poetickou atmosférou ako jeho novšie kúsky, ale aj tu sú vidieť náznaky práce s obrazmi a zvukmi prírody. Bohužiaľ sa film celkom vlečie a zachraňujú ho skôr skvelí herci ako réžia. Zaujímavé prírodné kontrasty s psychikou hlavnej postavy na mňa ale urobili celkom dojem, rovnako ako vedenie kamery s použitou situačnou hudbou. Výnimočný je aj Zapadákov svojou atmosférou a vynikajúcim Martinom Sheenom a Sissy Spacek. Pritom by sa s trochou horkého cynizmu dalo povedať, že vo filme sa zase až tak veľa nedeje. Len trochu ... trochu veľa vraždí. A pod tým, ako podfarbenie, hrá veľmi zaujímavá hudba. Skoro, ako by sa k deju filmu snáď ani nehodila, ale ten film je proste klasika, aj vďaka hudbe. ()

Reklama

molotov 

všechny recenze uživatele

Film má svoje kouzlo a skvělé herce. Ale nemůžu si pomoc, obě hlavní postavy bych okamžitě poslal k psychiatrovi, Kit je vyloženě debil. Normálně mi podobná stylizace postav (tady možná ani o stylizaci nešlo, když jde o film podle skutečné události) nevadí, ale tady mi to vyloženě kazilo fajn zážitek. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

V Badlands dokonale fungují zamýšlené kontrasty: chytrá a ve své mladistvé nezkušenosti naivní dívenka versus Deanovským charismatem opatřený floutek s hlavou v oblacích; člověk versus příroda; zkaženost versus nevinnost; cesta desperátů k nepřiznané sebeanihilaci versus zodpovědnost člověka a společnosti. Stejně jako se ve filmu mění vztah mladičké Holly ke Kitovi, což je nám sdělováno jejími vnitřními monology, se vyvíjí i vztah diváka k oběma prchajícím. Je těžké jim fandit a je těžké je nenávidět, nicméně stále více si přejete, ať už se něco stane. Cokoliv. Díky tomu se každá zastávka stává nevyzpytatelnou momentkou. Pozoruhodné rovněž je, jakou bezstarostnou atmosférou dokázal Malick svou prvotinu naplnit - v posledním kontrastu si tak dávají po hubě drzá pohoda s kamsi zalezlou frustrací. Nenápadný a přitom tolik fascinující film. Mimochodem, Sissy Spacek bejvala kus. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Takhle to mělo vypadat ?? A to je jako všechno ?? Nechápu, co na tom všichni maj !!" - "Mě se neptej !!" - "No, aspoň že už to mám za sebou.." ;) Kdyby záleželo na mně, přál bych si, aby Terrence Malick po natočení svého majstrštyku Badlands, který už alespoň z mého pohledu nikdy nepřekonal, skončil, a já bych tak o něm, spirituálním experimentátorovi, alespoň neztratil iluze, protože právě tímto snímkem překvapivě střídmý Malick nechce říct hrozně moc, aby nakonec neřekl vůbec nic, jak bývá v jeho případě zvykem, ba právě naopak !! Malick divákovi předkládá příběh volně inspirovaný skutečnými událostmi, řáděním Charlese Starkweathera a jeho přítelkyně Caril Ann Fugate, které otřáslo Spojenými státy v padesátých letech minulého století, přičemž vše sledujeme z pohledu dospívající dívky Holly Sargis v podání Sissy Spacek, která se zamiluje do asociálního násilníka Kita Carrutherse.. Holly v roli naivní vypravěčky i s pomocí spousty romantických klišé posouvá velmi zvolna plynoucí příběh dál, zatímco divákovi poodhaluje okolnosti a naznačuje vývoj od počátku ztraceného vztahu, aby si nakonec úsudek o tomto silně nadčasovém dramatu, je jasně patrné, že Mallick trvá na dobově těžko začlenitelném příběhu, jedné lásky, dvou dětí smýkaných složitou dobou a jejich hledání sebe sama vytvořil sám, zde tedy Mallick rovněž naznačuje, jakým směrem se bude časem jako režisér ubírat !! Martin Sheen, často mě napadá jak neskutečně si jsou s Charliem podobni, jako parafráze Rebela bez příčiny, opravdu doslova, a to nejen co se týká vizáže, i mladičká Sissy Spacek, která se mi zde zdála neskutečně sexy, si skvěle sedli a odvádí parádní herecké výkony !! Skvostný naprosto dokonalý soundtrack George Tiptona spolu se zdánlivě až nesouvisející symbolikou dokonale zesilují až transcendentální zážitek silně lyrického snímku s naprosto všedním poselstvím o hledání vlastní pohádky.. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (30)

  • Badlands je geomorfologické označení pusté krajiny s vyschlou půdou, která prakticky neobsahuje žádnou vodu a která je pomalu nepříznivými podmínkami dále rozrušovaná a erodovaná. Vzhledem k rozlehlosti takových plání je samozřejmá špatná orientace a snadné ztracení se. (mcleod)
  • Když se měla natáčet scéna s Warrenem Oatesem u odlehlé cedule, herec Martin Sheen uvedl, že si toho rána při sprchování před natáčením řádně umyl hlavu. Po příjezdu na filmovou lokaci za ním přišel režisér Terrence Malick a řekl mu: „Ale ne, Martine! Vypadáš tak... uspořádaně! Dovolíš?“ Následně vzal Malick hrstku hlíny ze země a posypal herci hlavu, aby vypadal pro svou roli více autentičtěji. (Borrtex)
  • Bílý policejní vůz je Ford Fairlane 500 z roku 1958. (J.F.B.)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama