Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velkou slabinou je pro mě průhlednost zápletky. Caine je moc charakteristický herec na to, aby to vyšlo. Proto od poloviny filmu jen zřejmá hra, kdy už je jen otázkou, jak překroucené to bude. A překroucené je to tak, že už to není ani úplně napínavé - a hlavně s tím divák počítá, takže je o krok napřed. Škoda skvělých herců a přese vše silné zápletky. Je to rozhodně dobrý film, jen se mi zdá poněkud předimenzovaný. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dva (si) hrají a třetí se baví. Ale klidně může hrát s nimi, počet hráčů není omezen. Podivuhodně přímý úvod budí dojem, že před nás byly vyloženy všechny karty a že s námi bude jednáno na férovku, což je nejen lákavé, ale také blbost. První zvrat vše mění. A když byl stejný fígl použit podruhé a potřetí, znovu jsem naletěl. Oba dva pánové zvládají své party bravurně. S anglickým humorem a elegancí vlastní téže krajině. Nesmíme opomenout ještě jednoho aktivního hráče: Joseph L. Mankiewicz svou režií důmyslně mate. Prostříhává na objekty, které pod jeho vlivem začnete považovat za důležité, ačkoli třeba vůbec nejsou. Nepodstatné detaily a nejistota, jestli se předpokládá znalost toho, co některá z postav neví, vedly v mém případě – vždy až do odhalení stěžejního faktu – k vytváření různých hypotéz, kterážto aktivita nemusí nutně skončit s filmem (jaký má třeba význam červený plášť do deště a k němu náležející klobouk?). Všechno je jenom hra. Možná. Všechno je jenom film. Nepochybně. Pomalu dovírám ústa otevřená dokořán z úžasu nad více než dvěmi hodinami naprosto strhujících výměn vypilovaných vět mezi dvěma herci a doufám, že Slídila někdy spatřím tam, odkud přišel a kde je dojem hry ve hře bezesporu ještě o pár jednotek působivosti vyšší – v divadle. 90% Zajímavé komentáře: Psema, Lookass ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Vskutku impozantní herci zrají až do samotného závěru jako kvalitní francouzské víno, aby v závěrečné desetiminutovce završili do posledního detailu vyšperkovanou hru na kočku a myš skvělou pointou, která zanechá v ústech stejně výrazný dojem jako léta uložený, s láskou opečovávaný sýr s bílou plísní. Bravo. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo!! Po všech stránkách originální, zajímavý a nepředvídatelný snímek, který vás vtáhne do děje a nepustí do poslední minuty. Michael Caine i Laurence Oliviere předvádějí přímo mistrovské herectví a není jim absolutně co vytknout. Kdyby udělili Oscara jednomu z nich, tak zákonitě by jej musel obdržet i ten druhý, tady prostě musel Oscara získat někdo jiný. Další kdo zaslouží maximální uznání je scénárista, který napsal báječný scénář plný převratů a špičkových dialogů. Nechápu jak je možné, že nezískal Oscara. Joseph L. Mankiewicz sice získal dva Oscary za režie, ale dle mého si ho nejvíce zasloužil právě za Slídil, kde svou úlohu zvládl naprosto perfektně. Jedno z děl světové kinematografie, které si nemůže nechat ujít žádný filmový fanoušek. Nemám absolutně co vytknout........ ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Nafoukaný snobský spisovatel si pozve domů milence své ženy, sebevědomého italoangličana. A rozhodně nejdou pít čaj. Spisovatel miluje drsné hry, ovšem milenec také není žádný slaboch. Celý film stojí na skvělém hraní Laurence Oliviera (už chápu, proč je tak legendární herec) a Michaela Cainea. Nikdo jiný ve filmu nehraje, ten celý patří jen jim. Jediná výtka je, že to mohlo být kratší. A pak taky určité zvraty šly odhadnout. Jinak hodně dobrý. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Aristokratickým sídlem, kde se natáčely venkovní scény, je Athelhampton House v hrabství Dorset. Dodnes skvěle zachovalé tudorovské sídlo bylo postaveno v roce 1485. Interiéry se ale natáčely už ve studiu Pinewood nedaleko Londýna. (PhillM.)
  • Ve scéně, kdy Milo Tindle (Michael Caine) otevírá pomocí nože šperkovnici, se na okamžik za jeho pravým ramenem objeví silueta člena štábu. (Chegi)

Reklama

Reklama