Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film studia Disney Expedice: Džungle, inspirovaný slavnou atrakcí v zábavním parku Disneyland, je dobrodružnou výpravou do amazonské džungle, ve které se představí Dwayne Johnson jako charismatický kapitán lodi a Emily Blunt jako odvážná průzkumnice na své misi. (Falcon)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (439)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Míříme na území lidojedů. Turisty mají rádi. Úplně je žerou." Je mi jedno, že Frankův humor je trapnej, že se tvrdohlavá Lily chová jak idiot, že princ Joachim fyzikálně nevěrohodně řádí se svou ponorkou po Amazonce i že tam poskakujou digitální žáby. Já jsem se totiž bavil. Prostě jsem potřeboval vypnout zbytky mozkový činnosti a zasmát se. To se podařilo. Kdybych čekal něco víc, tak tady bude nasranej komentář o předražený kravině, ve který včely bonzujou souřadnice a hlavní hrdina znovu a znovu umírá. Jenže na první dobrou zvítězila zábava. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Od třetích Pirátů z Karibiku tady tak příjemné dobrodružství asi nebylo.  A právě s Piráty je podle mě nejférovější Expedici: Džungle srovnávat, protože jakákoliv další podobnost s Mumií, Indianou Jonesem, Africkou královnou atd., to jsou spíš taková pomrknutí, zatímco Piráti jsou pokrevní příbuzenstvo. Vznikli také ze zábavní atrakce, ale na rozdíl od Expedice: Džungle ji tolik nepřipomínali, neb tahle plavba je úplně něco jiného. Jde opravdu hlavně o zábavnou jízdu po řece od jednoho zážitku k druhému, při níž je nač se dívat a od které neočekáváte žádné velké drama. Dwayne Johnson mě potěšil tím, že na sebe nijak zvlášť nestrhává pozornost a s Emily Blunt jim to pěkně jde, režijně je myslím všechno v naprostém pořádku (samozřejmě Collet-Serra není žádný Verbinski, ale to nikdo) a scénář myslí na všechny věkové kategorie a snaží se neumlátit diváka vtipy, akcí ani překvapováním (třeba jednou, v upoutávkách umně skrytou podzápletkou, která je ale z Pirátů v Karibiku vyloženě obšlehnutá). Vše pěkně dávkuje. Samostatnou větu si zaslouží parádní hudba Jamese Newtona Howarda, která se opravdu dobře poslouchá, a jít z kina zase jednou s nakažlivou melodií hrající v hlavě, to byla radost. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pralesní dobrodružství nenabízí nic, co by už nebylo ve filmech k vidění. Mix Indiana Jonese a Pirátů z Karibiku mi ale ze všeho nejvíce připomněl Africkou královnu (1951). Samozřejmě Bluntová a Johnson se nedají ani náhodou srovnávat s Hepburnovou a Bogartem, ale ta podobnost zde je. Klasické putování za pokladem tam a zase zpátky přes četné překážky musí skončit dobře, a tak i nejkrkolomnější nebezpečí hlavní hrdinové nakonec zvládnou. Princ Joachim nebyl démonickým protivníkem, slizký byl však dosti. Jako plus vidím neustálou, byť mnohdy předvídatelnou, akci, parádní prales s Amazonkou, slušné triky a hudbu (i když občas sklouzávala do orientálních motivů). Humor nechyběl, ale jen takový pro usmání, žádná řachanda, kdy by člověk padal smíchy z křesla. Nebudu psát, že to mohlo být nápaditější, drsnější, temnější....osobně mám dobrodružné filmy jako Indiana Jones, Lara Croft ad. rád, proto jsem si film svým způsobem užil. „Přijímáme rozkazy od včely?" „ ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Když jdete do kina, tak prostě musíte počítat s tím, že se celé dvě hodiny budete topit ve velkém množství zbytečného CGI, které se bez problémů dalo nahradit reálnými lokacemi. Někdo by sice mohl argumentovat tím, že ten digitál je potřeba proto, aby na velkém plátně vynikly monumentální akční scény, ale já bych nesouhlasil. Už Indiana Jones svého času dokázal, že většinu smysluplných věcí je možné natočit atraktivně za pomoci praktických efektů (i když Křišťálová lebka CGI využívala zbytečně taky). Člověk ještě vnitřně pochopí, že ponorka na Amazonce je dostatečně bizarní na to, aby se na ni nějaké to CGI použilo, ale proč někdo vytváří náhodné digitální žáby skákající po leknínech, to mi prostě hlava nebere. Pokud však něco v Expedici opravdu funguje, pak jsou to charaktery hlavních postav. Dwaynův Frank je sice už na první pohled absolutně přestřelený, ale i přesto výborně pracuje s absurdním humorem. Zdatně mu sekunduje Emily Blunt, která je opět ve formě a skvěle pomáhá k budování přirozené chemie mezi oběma hlavními postavami. A je to právě toto duo, které drží film nad vodou i ve chvílích, kdy si scénář vymýšlí nejrůznější šílenosti v podobě ponorek brázdících vlny Amazonky. Příběh se tak daří v rámci základních mantinelů držet v rozumných mezích zábavného dobrodružství, které bez větších problémů zabaví celou rodinu. Místy potkáte několik zajímavých nápadů a občas máte dokonce štěstí, že na vás dýchne jemný nádech Mumie, Pirátů z Karibiku nebo Indyho. Problémem však zůstává fakt, že je to většinou jen díky soundtracku, který laškuje s hravostí disneyovek a epičností dobrodružných velkofilmů. Většinou se tak hraje pouze na efekt a na smích. Hlavní záporák (který „světe div se" není Edgar Ramírez) má sice místy překvapivě drsné scény, kdy jde přes mrtvoly a budí respekt, jenže po velkou část filmu se jen pitvoří a spoléhá na „haha" efekt. Ve finále tak na vás nejvíce dolehne fakt, že Disney šlo pochopitelně cestou nejmenšího odporu. Není to sice film, který byste nutně museli vidět v kině, ale pokud se vám někdy naskytne příležitost, jako zábavná oddechovka je naprosto ideální. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kterak se Africká královna potkala s Piráty v Karibiku a cestou přibraly i Mumii. OK, od zfilmované atrakce a Dwayna Johnsona v hlavní roli se nedá čekat velká hlubokomyslnost, spíše jen zábava. Té je však, žel, pomálu a hlavně v začátku filmu. Později příběh těžkne a snaží se tvářit závažněji, což mu vážně nesluší. Dost mě štvala také klišoidní postava britského lorda, který se proti své vůli musí vypořádávat s dobrodružstvím a postrádá k tomu všechny své nezbytnosti, které by se nevešly ani na náklaďák. Byl otravný. Emily Blunt je fajn a mohlo jí těšit, že vedle Johnsona jí stačí jen stát a stejně bude milionkrát lepší herečka než on. _____ Příběh se rozpadává a hýří tolika atrakcemi, že postrádá i ten zásadní smysl a nějakou aspoň naznačenou linku. Ke konci už mi nebylo jasné, kdo a proč a co vlastně chce. Byla evidentní snaha dodat ženskou hrdinku, která dokáže stát sama za sebe a nepotřebuje k tomu pevné mužské rámě, i tady však film selhává. Přestože Bluntová nosí neustále kalhoty a má silácké řeči, nakonec vše zachrání svalnatý chlap. To i staropanenská Rose z Africké královny, přes svoji upjatost a ženské šaty, v sobě měla víc odhodlanosti a sebevědomí. SHRNUTÍ: Jak si nabrnkout hoodně starýho kořena na takové ostřejší vodácké výpravě. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (17)

  • Většina vtipů, které Jack (Dwayne Johnson) hází hlava nehlava, je převzatá z atrakcí v zábavním parku, kterým je film inspirovaný. Tyto „špatné až dobré“ vtípky jsou jednou z nejdůležitějších součástí průvodců atrakcemi. (NiWi)
  • Loď kapitána Franka (Dwayne Johnson) má motor, přitom vydává zvuky jako parník. (dibow)

Související novinky

Emily Blunt jako první skutečná detektivka

Emily Blunt jako první skutečná detektivka

19.10.2023

Režisér Jaume Collet-Serra (Mělčiny, Black Adam) si již poněkolikáté zopákne spolupráci s produkční společností Seven Bucks Dwaynea Johnsona a pro studio MGM nyní natočí snímek Kate Warne. Hlavní… (více)

Sebevražedný oddíl diváky do kin nezlákal

Sebevražedný oddíl diváky do kin nezlákal

09.08.2021

Studio Warner Bros. má možná jeden z nejchválenějších komiksových blockbusterů za poslední roky, jenže v kinech se novému Sebevražednému oddílu vůbec nezadařilo. Snímek režiséra Jamese Gunna (Strážci… (více)

Dwayne Johnson ve vánoční komedii

Dwayne Johnson ve vánoční komedii

01.07.2021

Herec Dwayne Johnson je dnes možná považován za akční superstar, čas od času se ale nebojí i trochu odvázat a natočit jednoduchou dětskou komedii typu Víla Zuběnka. A jeho nejnovější snímek od… (více)

Disney ruší letní sezónu

Disney ruší letní sezónu

04.04.2020

Další týden za námi a situace ve světě se nijak zásadně nemění. Naopak, s blížící se letní sezónou čím dál více lidem dochází, že se kina jen tak otevírat nebudou, a i poté to bude velmi pomalý… (více)

Reklama

Reklama