Reklama

Reklama

Zloděj

  • USA Thief (více)
Trailer

Obsahy(1)

I zločinci mají svá pravidla. Americký režisér a producent Michael Mann (nar. 1943) se proslavil především v kriminálním žánru, a to jak v televizi (úspěšné seriály Miami Vice a Crime Story), tak i v tvorbě pro kina (především Nelítostný souboj s Alem Pacinem a Robertem De Nirem). Schopnost napsat přesvědčivé postavy, pohybující se za hranicí zákona, a cit pro atmosféru podsvětí v jeho rodném Chicagu osvědčil už ve své prvotině Zloděj (1981). Prvotřídní profesionální zloděj šperků Frank (James Caan) provozuje restauraci a obchod s auty, aby zakryl své nezákonné příjmy. Chce se oženit a zajistit do konce života, proto začne pracovat pro místního kmotra. Gangster mu zajistí potřebné zázemí i odbyt kradeného zboží, ale když chce Frank skončit, začnou se dít různé nepříjemnosti… Příběh samotářského zločince, který si chce založit rodinu, je od začátku odsouzen k nezdaru. Cítíme to z každého záběru, z temné atmosféry i z hudby skupiny Tangerine Dream. Frank je typickým neonoirovým hrdinou s vlastní stupnicí hodnot a velkým snem, který se nemůže splnit. Michael Mann svým debutem navázal nejen na domácí tradice filmu noir, ale Zloděj se svou melancholií blíží i francouzským snímkům žánru, jak je známe především z tvorby Jeana-Pierra Melvillea. Střídmý výkon Jamese Caana v titulní úloze tuto podobnost jen podtrhuje. V malé roli gangsterského poskoka ve filmu poprvé účinkoval Dennis Farina, kterého Mann objevil v řadách chicagské policie a který se v devadesátých letech stal známou televizní i filmovou hvězdou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Rozmýšľam, ale myslím že lepšieho herca v 80.rokoch by ste hľadali márne. Bravó James. Toto nieje veľmi známy film ale odporúčam ho všetkými desiatimi. Prečo sa už netočia tak skvelé filmy ako v 80.rokoch? A prečo sú namiesto takýchto skvelých hercov v súčastnosti v hlavných úlohách samí mladí zelenáči? ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

0/10 Tak ti nevim Mano, ale ja jsem asi videl zcela jiny film nez vschni ostatni tady. Totalni sragora a nuda. Diry ve scenari, banalni repliky hercu jako vystrizene z pornofilmu, prepalena stopaz, nesymapticti a absolutne neverohodni herci - vcetne tupe policije. No hruza. Opravdu neco takovehoto jsem necekal. I kdyz Caana nemam rad a Mann toci jak co, rozhodne bych kohokoli varoval pred timto opravdovym ZLODEJEM CASU. Odpad jak vysity a toto ze bylo v nominaci na Zlatou palmu??? NTP! Kam se to hrabe na podobneho Ridice/Driver ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý „heist movie“, který staví hlavně na brilantně napsaných dialozích a charismatu Jamese Caana. Dlouhé dialogy nenudí, mnohdy jsou dokonce napínavější než ústřední zlodějská scéna. Ta je jakýmsi katalyzátorem této nahořklé story o unaveném kovbojovi, který chce sfouknout poslední fušku, zapomenout na minulost a začít žít normální život. A nechce čekat. Finální, peckinpahovsky brutální zúčtování nejlépe demonstruje mačistické zaměření filmu. Ženské postavy, vlastně jediná ženská postava je odstavena na vedlejší kolej coby jeden z mnoha elementů vedoucích k Frankově vnitřní spokojenosti. Jak naznačuje „přesvědčovací“ rozhovor v bistru (kde Mannovi hrdinové často projednávají zásadní záležitosti, viz třeba Nelítostný souboj), možná jde o element důležitější než hromada peněz a naprostá neexistence závazků. 80% Zajímavé komentáře: mm13, DonPedro ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeho hra s formou a honba za efektností byla patrná už tehdy, nesmírně zajímavý autor kriminálních thrillerů Michael Mann přišel se „zlodějským“ nahořklým dramatem, kde už se mohl opřít nejen o slušné herce, atmosféru a solidní dialogy, ale i o to, že si prosadil své. Dočkáme se tak všudypřítomné unikající páry, záběrů na město hrající nočními neony, netradičních úhlů kamery.. prostě toho, co zdobí i jeho slavnější kusy. Charisma Jamese Caana je pak příjemnou třešničkou na dortu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Moje polnočné výlety do sveta filmu končia podľa očakávania. Načo by súkromné firmy, ktoré šetria každé akcionárske euro vysielali o polnoci dobré filmy, keď môžu vysielať filmy predstierajúce, že sa na ne oplatí pozerať. Takým je aj zlodej. Nezaujíma ma, či je to Mannova režisérska premiéra alebo derniéra, zaujíma ma iba to, či je to dobrý film alebo nie. A Zlodej dobrým filmom určite nie je. Jeho hlavné slabiny sú v nevierohodnosti a nepríťažlivosti príbehu i hercov. Je niekoľko hodín po tom, čo som film dopozeral a neviem si spomenúť na žiaden klad, ktorý by som mohol vyzdvihnúť. Asi to bude pamäťou. Vlastne už viem. Zaujala ma tá zváracia palica z ktorej sršali iskry a to je na film dosť málo. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (23)

  • Dlouhá "prskavka" použitá k tavení velkého trezoru je skutečný nástroj, známý jako kyslíkové kopí. (c.tucker)

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama