Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad kolébkou novorozeného Urbana stojí tři sudičky: dva dobří duchové osudu mluví o bohatství a lásce, zlá sudička o chudobě a nekonečných strastech. Čí sudba bude silnější? Z Urbana se brzy stává sirotek, kterého se ujme lakotný mistr hodinář a vezme ho do učení. Když Urban dospěje, zamilují se do sebe s hodinářovou dcerou Laurou a svatba je na spadnutí. Mistr proto pošle svého učně do světa s úkolem hledat bájné hodinky, které umí varovat před smrtí. Nikdo neví, jestli hodinky vůbec existují, ale pokud je Urban nepřinese, Laura se jeho ženou nikdy nestane. Hodinářův učeň se tedy vydává na dalekou cestu plnou překážek a úkolů, které musí překonávat statečností, hodinářským umem a dobrým srdcem. Láska k milované Lauře ho žene vpřed, zatímco v patách má své tři sudičky, dvě pomáhají a jedna škodí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (335)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začátek mě docela zaujal, pak mě to začalo nudit a začátkem druhé poloviny mě to zase začalo bavit. Částečně. Ono to na české poměry není špatné, jen je to nedotažené. Třeba to strašně moderní a "originální" téma časové smyčky sice není úplně blbý nápad, ale není domyšlený. Dále se to snaží být jiné od ostatních českých pohádek, ale že by to byla výhra se říct nedá. Taky nechápu, proč se ten film zrovna jmenuje Hodinářův učeň, když jde hlavně o sázku sudiček (dvě hodné, jedna zlá - btw Plodková tady hraje tu zlou a neskutečně přehrává, že to až leze na nervy), přičemž příběh lásky Urbana a Laury je takový "podhlavní" (jakože je sice hlavní, ale ne dominující, nevím, jak to líp popsat) a taky je tady ne zrovna malý počet nelogičností (ti dva se znají už 10 let, mají mezi sebou dost dobrý vztah, ale že se oba milují si řeknou těsně před domluveným sňatkem? po 10 letech, co se už znají? ale no tak... - a těch nelogičností je tady víc. Jinak to ale celkem jde a na české poměry to ujde, je tu dobrá animace motýlů a líbila se mi i ta část s pavilonem zrůd, která ale jako by vypadla ze Sloního muže, jenom se tu osvobozuje chlap, co má srst jak zvíře (teď mi vypadlo, jak se tomu říká, lykantropie?). Na slabé 3* to je, ale nic extra od toho nečekejte. EDIT: Po čase shazuju hvězdičku, už si z toho skoro nic nepamatuju a co jsem teď viděl kousek v televizi, za moc to nestálo. Asi bych se i nudil ještě víc, než po prvním zhlédnutí. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak si nevěř !! Však uvěříš, až uslyšíš svatební zvony s ozvěnou vlastního umíráčku.." Pravděpodobně dost překvapivý vítěz každoročního boje o nejlepší vánoční pohádku.. Veskrze skvostný kus, jímž Rudolfová pomrkává znalému diváku odkazujíc se takřka mistrně, doplácí na hrstku nedostatků, přičemž zásadně zejména na špatné tempo a obligátní polopatističnost.. Velmi zajímavý a skvostně odehraný autorský filmeček.. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Tři dosti netradiční sudičky se nám zabydlely v dosti netradiční pohádce - a všemožně se snaží, aby došlo na jejich slova. Jenomže tady stojí jedna sudba proti druhé ... vlastně proti dvěma, přičemž jejich vzájemné soupeření je vzácně vyrovnané. O pohádce to s úplně čistým svědomím říct nemohu. Její dějová linie je přece jenom poněkud kostrbatá - jakoby byla neuměle poslepovaná z několika vzájemně nesouvisejících příběhů ... snad jí chybí i trocha důvtipu a něco málo lehkosti - nebo hlubší vhled do duší jejích hrdinů, takže výsledek je maličko plochý a odosobněný - navzdory dobrému obsazení, pěkným kostýmům a malebným kulisám. Přesto ji jednoznačně řadím k nadprůměru - mezi současnou českou pohádkovou tvorbou ... 3,5* ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nepopírám, že má Jana Plodková velký herecký talent. Ta její prapodivná sudička mi přivodila noční můru. Chvilkami připomínala obyčejnou fetku. To bych klidně překousla. Ale z jejích úst vyšlo slovo blbost. To působí jako pěst na oko. Vadilo mi to. Plesl s Neužilem se mohli snažit víc. Hodinářova dcera Laura byla nesympatická. Urban byl moula. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Pokud jste u toho večeřeli nebo rozbalovali dárky, tak kulisa je to náramně vhodná. Příběh není komplikovaný, postavy vás nezahltí sáhodlouhými dialogy a vtipů je tak málo, že si ani nevšimnete, že nějaký minete. V kontextu vánočních pohádek je Učeň ucházející film, ale pozor, tohle není papundeklová studiovka, ale kinofilm! Při pozorném sledování vychází najevo, že děj je řídký jako průjem, hlavní dvojice je extrémně necharismatická a trikaři si zvolili příliš náročné objekty na animaci. Zklamání. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení začalo v září 2018 u Kamenického Šenova. Dále se točilo na Luční boudě v Krkonoších, zámku v Uherčicích u Znojma či v Mikulově a Podyjí. Točilo se také na Kokořínsku. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)
  • „Jsem přesvědčená, že filmová pohádka se dá vyprávět i bez prvoplánové podbízivosti a přeslazených klišé. V našem příběhu nechybí humor a komediální situace, které stojí zejména na absurditě zápletek. Pomáhají tomu i charaktery postav, jako je třeba zákeřná postava sudičky Lichoradky, která ráda kazí dílo svým svérázným bratrům Rodovojovi a Rodovítovi. Ti v příběhu figurují jako symboly dobra,“ řekla režisérka Jitka Rudolfová. (SONY_)
  • „Natočit filmovou pohádku je vždy výzva. Česko-slovenská kinematografie má totiž na svém kontě filmové skvosty a každá nová pohádka se tak logicky dostává do konfrontace s jejich kvalitou,“ uvedla slovenská producentka filmu Zuzana Mistríková ze společnosti PubRes. (SONY_)

Reklama

Reklama