Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad kolébkou novorozeného Urbana stojí tři sudičky: dva dobří duchové osudu mluví o bohatství a lásce, zlá sudička o chudobě a nekonečných strastech. Čí sudba bude silnější? Z Urbana se brzy stává sirotek, kterého se ujme lakotný mistr hodinář a vezme ho do učení. Když Urban dospěje, zamilují se do sebe s hodinářovou dcerou Laurou a svatba je na spadnutí. Mistr proto pošle svého učně do světa s úkolem hledat bájné hodinky, které umí varovat před smrtí. Nikdo neví, jestli hodinky vůbec existují, ale pokud je Urban nepřinese, Laura se jeho ženou nikdy nestane. Hodinářův učeň se tedy vydává na dalekou cestu plnou překážek a úkolů, které musí překonávat statečností, hodinářským umem a dobrým srdcem. Láska k milované Lauře ho žene vpřed, zatímco v patách má své tři sudičky, dvě pomáhají a jedna škodí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (335)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodinářův účeň je nejlepší fantasy pohádkou letošních vánočních premiér na České televizi. Originální nápad, perfektně zvolení herci a neméně dobrá hudba, která mi svojí atmosférou připomínala, pro mě velice oblíbeného, Třetího prince. Navíc si tu herecky neskutečně vyhrála Jana Plodková. Mám jí už dlouho rád, ale tady ta její role sudičky, to je asi to nejlepší, co jsem od ní zatím viděl. Byla hrozná radost na ní koukat...navíc z ní šel i strach a to je přesně podle mě to, co bylo potřeba, aby Hodinářův učeň byl tak zajímavý. Aby z této pohádky šel taky tak trošku strach. Tady se to prostě jednoznačně povedlo. Michal Balcar, pro mě neznámá tvář, také výborná volba. Další dvě sudičky v podobě Jardy Plesla a Václava Neužila také na výbornou. Nejlepší momenty asi v hospodě s Mirkem Krobotem, tam jsem nechtěl, aby to končilo, protože přesně tyhle mezipříběhy dělají dobré fantasy. Tuto pohádku si příští Vánoce určitě moc rád zopakuji….2021: tak na podruhé shlédnutí přidávám pátou hvězdu! A děkuji za skvělý film! ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Urban (haha) fantasy. Když tomu přestaneme říkat "pohádka" (protože pohádka to není) a začneme tomu říkat temná městská fantasy, může se Hodninářův učeň najedou zdát podstatně stravitelnějším soustem. A jako low cost fantasárna šmrncuntá Gaimanem a taky trochu vizuálem z Dishonored to na české prostředí nakonec vůbec nedopadlo špatně. Bavily mě herci i postavy, bavily mě kostýmy, bavila mě výprava. A některý konkrétní momenty byly naprosto skvostný - například zakletá hospoda s nevrlým Krobotem za pípou. Sice byla v příběhu úplně zbytečně, ale i tak byla výtečná. Ano, podivně slepovaný, nekoherentní dramaturgický oblouk drží pohromadě opravdu jen silou vůle. Honba za pověstným Macguffinem je bohužel to jedné, co posouvá děj dopředu...  ale na druhou stranu ty minuty odesejpají v dobrém tempu a v příběhu je několik velmi překvapivých momentů. Chtěl bych se na tenhle film dívat na štědrý večer, když se krajinou rozhostí mír a klid? Ne. Ale pořád mě baví jako fantasy flák, kterej dokáže bejt místama dost vtipnej a místama pěkně zlomyslnej. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jména Plodková, Plesl, Neužil, Krobot stačila, abych se po dlouhé době vypravil na tuzemskou pohádku do kina. Zvlášť představitelka zlé sudičky si film ukradla pro sebe kreací, při níž jsem si vzpomněl na Deppa v prvních Pirátech z Karibiku. Dvojka by se mohla jmenovat Hrobníkův učeň (herzovský pohádkový horor) a trojka Prezidentův učeň (horor říznutý politickou satirou). ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

4,5* moc povedené, výborná Jana Plodkova, myslím, že se na roli vyřàdila, bylo to vidět 😄 a záporačka jí sedla. Moc se mi líbila postava Morany/Živy jak herečka, tak i kostýmy. Pavlíně Štorkové to moc sedlo a slušelo. Viktor Preiss jako vždy excelentní. Ústřední dvojice pěkná, šikovná a sympatická. Krásné exteriéry, nádherné lokace, záběry skvost pohledět především za mě prosvítající ☀️ a měsíc, také např. pěkné detaily na hodinové strojky. Vůbec moc pěkná a příjemná kamera, chvílemi až umělecké záběry "jakoby oživlé fotky.";) Scénář také povedený, i když tam jsou 2 hlavní kopie, přičemž jedna je z Jasněnky. 5 dát nemohu, něco zásadního mi tam k tomu chybělo, ale jinak za mě spokojenost a vřele doporučuji. Celá pohádka působí harmonickým dojmem. Myslím, že se nám tímto "zrodila" šikovná pohádkářka. 😉 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Divak zrejme bude fandit zabavnemu hlavnimu padouchovi v podani Viktora Preisse. Vsechno uz jste nekde videli - dve dobra proroctvi a jedno spatne. Z deti se stanou milenci. Nastesti ukoly na ceste za bajnymi hodinkami jsou jine. Hrdina ale pusobi hloupe. Ne moc vyuziti jsou laskavi bratri Plodkove a majitel poutoveho panoptika. Motiv casove smycky je zdarily, stejne tak vypite litry piva ci scenerie a kostymy. Finale se moc nastavuje. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (17)

  • „Spolupráce s herci, jako je Viktor Preiss či Éva Bandor, kteří hrají mé filmové rodiče, pro mě byla obrovská škola. Učila jsem se od nich a sledovala jejich přípravu. Navíc mi oba ochotně radili. Skvělá zkušenost,“ svěřila se Dana Droppová (Laura), která v době natáčení studovala herectví. (SONY_)

Reklama

Reklama