Reklama

Reklama

Ledová archa

(seriál)
  • USA Snowpiercer
Trailer 1
USA, (2020–2025), 30 h 58 min (Minutáž: 43–53 min)

Předloha:

Jacques Lob (kniha), Benjamin Legrand (kniha) (více)

Hrají:

Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Mickey Sumner, Sheila Vand, Alison Wright, Iddo Goldberg, Lena Hall, Aaron Glenane, Mike O'Malley, Karin Konoval (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Planeta zamrzla a v obřím vlaku, který krouží po zeměkouli, se poslední lidé snaží bok po boku přežít v křehké rovnováze. (Netflix)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (56)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie prvej série: tento seriál by nutne potreboval lepšieho showrunera, pretože scenáre sú jeho najväčšou slabinou. Ono už ten námet o vlaku ako arche je dosť nezmyselný jak z logického hľadiska (to chcú v tom vlaku cestovať stovky rokov, kým sa na zemi neoteplí?), tak aj z technického. Nepovažujem za pravdepodobné, že by taký vlak nejaký dlhší čas vôbec fungoval. Film sa preto asi správne zameral na triedny boj medzi bohatými, ktorí žijú ako prasce v žite a na tých úplne v zadu, ktorí žrali veď viete čo. A popritom nám ponúkol úchvatný vizuál jednotlivých sekcií vlaku. V dravom tempe filmovej stopáži to fungovalo, lebo divák nemal čas premýšľať nad nezmyselnosťou námetu. V seriály je už ale času habadej. Vizuál je na TV pomery solídny, ale sám o sebe neuchváti a filmu sa zďaleka nevyrovná. Ani tomu jak jednotlivé sekcie fungujú sa paradoxne príliš nevenuje. Tvorcov zaujímajú hlavne vzťahy medzi postavami. A tie sa príliš nevydarili. Za všetky spomeniem len dve. Daveed Diggs ako líder odporu zo zadku vlaku je totálne nevýrazný a určite by ho nikto nenasledoval. Scenáristi sa inšpirovali tým, čo som navrhoval v komente filmu. Vďaka tejto postave spoznávame fungovanie vlaku. Len namiesto špióna z neho urobili jediného vyšetrovateľa, ktorý má pomôcť vyriešiť vraždu. Fakt trápna zámienka. Jediná postava, ktorá celkom funguje je šéfka celého vlaku v podaní Jennifer Connelly. Ostatné postavy sú len jednorozmerné čiernobiele figúrky s tým, že všetci čierni alebo gayovia sú dobrí a najviac zdegenerovaní sú heterosexiálni belosi. Fakt ten fašistický liberalizmus až príliš bije do očí. Je to podané tak nasilu, že je to skoro až smiešne. Najprv ma dosť sklamalo, že nie je príliš dobre vymyslená hierarchia v celom vlaku. Boháči síce dali postaviť vlak, ale v momente, keď sa rozbehol, tak už nebol dôvod, aby mali nejakú moc. Stredná vrstva tu je dosť ignorovaná. Chudáci zo zadku vlaku sú zbytoční a nechápem načo ich vôbec držali nažive. Najlepšie je vykreslená tretia trieda, ktorá akotak pôsobí uveriteľne. Ale na vykreslenie postáv napríklad v BSG to nemá ani zďaleka. Chýbal mi tam nejaký cieľ na ktorom by celé osadenstvo spolupracovalo. Ale žiadny tam nebol a vlastne vďaka tomu znázornenie totálnej dekadencie osadenstva naprieč všetkými triedami dávalo zmysel. Nikomu už nešlo o nič viac ako o svoje pohodlie, kým ešte chvíľu žijú. A ako ukázal posledný diel, tak všetci tí negri a gayovia zo zadku vlaku nie sú o nič lepší akonáhle sa dostali k moci, takže všetko to moralizovanie sa nakoniec spláchlo do záchoda. Posledné scény finále mi pripadali WTF jak z Lostu. V tomto seriály o uveriteľné a logické správanie evidentne nepôjde. Namiesto toho sa budú snažiť šokovať jednou väčšou šialenosťou za druhou. A na to teda nemám chuť. 4/10. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Stejnojmenný snímek z roku 2013 byl vtahující záležitostí s důrazným přesahem, který ve mně rezonoval ještě hodně dlouho po skončení. Seriál z dílen Netflixu tento aspekt působivě rozšiřuje a přidává i svůj neotřelý přístup a inovativní praktiky, jež svět Sněhoborce, poslední kolébky lidstva dlouhé 1034 vozů nabízí. Musím zde rovněž zmínit zajímavě vyprofilované postavy s jejich příběhy či pohnutky, které celému počinu dodávají větší punc uvěřitelnosti, tudíž se s nimi snadněji sžijete. S příchodem druhé série ovšem do hry vstoupí společný nepřátelský element v podobě postavy skvělého Seana Beana, s nimž celý seriál dostává nový a zcela netušený rozměr, díky němuž si Snowpiercer budete užívat ještě o pořádný kus více. Už teď se totiž nemohu dočkat další řady! (Netflix) „Remember when Life was everywhere you looked, everywhere you walked, cradled you, fed you wonder, made you who you are. Now, hear Snowpiercer. Feel the track. Metal on metal. The flow of your Engine Eternal. Her veins bringing power to everything that's still alive.” ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snowpiercer je pro mě prozatím seriálové zklamání roku a tak nudnou věc jsme tady už dlouho neměli. Oproti filmové předloze měla na prokreslení postav, zajímavé uvedení do děje a ráznou akci daleko větší stopáž, ale nic z toho se tady nedostavilo a ve výsledku mi to přijde jako promrhaných 400 minut. Za vyzvednutí stojí snad jen pár kreativních nápadů (trest smrti mrazivým vzduchem, zmrazování končetin apod). První půlka seriálu byla vyloženě upovídaná a utahaná Vražda v orient expresu a až ve druhé polovině jsme se začli dobírat k nějaké té vzpouře, ke které měl seriál směřovat už od začátku. Akce je téměř nulová, o vývoji postav se můžeme bavit jen hodně povrchně a výraznější dějové zvraty taky nedostaneme, většinu času jsem se vyloženě nudil a seriál dokoukal spíše z povinnosti. Naopak Jennifer Connelly (Alita, Only the brave) jako nepřijemná mrcha působila slušně, steně tak Daveed Diggs si užil roli hlavního vůdce odboje, okolo kterého se motal celý seriál. Výsledek působí ale bohužel tak nijak a jsem z něj zklamaný, protože postapo vlak ve zmrzlé zemi s rozdělenými vagony podle společenských vrstev je nápad, na kterém se dá dost vyřádit a pro který by režiséři mohli zabíjet. Poslední díl jsem už vyloženě trpěl... ()

DeathTheKid 

všechny recenze uživatele

Jsi středoškolačka, zrovna máte hodinu fyziky a učitel vám zadá skupinovou práci. Jsi mimo jiné prototypem dokonalé studentky. Kunda, inteligentní, mezi ostatními máš renomé a talent ti nechybí, každý tě chce osamčit, ale co víc, jsi materiál na vdávání. Tvoje jméno je Jennifer Connelly a ke tvé smůle jsou všichni ostatní členové tvé skupiny naprostý výsměch. Koncept projektu uděláš sama, sepíšeš ho, rozdáš úkoly ostatním, jen abys před odevzdáním všechno to domrdané na poslední chvíli zachraňovala. Bez tebe ve skupině by prakticky vaše výsledná práce nikoho, ale kurva nikoho, nezajímala. Ostatní studenti zřídkakdy něco slušného hodí do pléna, ale vesměs jsou neviditelní, otravní, vylízaní a nikoho jejich existence nezajímá. Po odevzdání práce všichni dostanete za 3. Celá skupina se směje, včetně tebe, bohužel pro tebe to není vtipné, ale jen k smíchu. Seriál Snowpiercer v kostce. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento seriál se od filmu dost liší. Základ je stejný, ale detaily jsou jiné. Děj se odehrává necelých sedm let od globální katastrofy, kdy celá Země zmrzla a lidé přežili pouze díky tomuto vlaku. Poslední zbytky lidstva v něm putují po celém světě na předem zbudovaných kolejích. Vlak má 1001 vagónů a zhruba 3000 cestujících. Ne všichni jsou na tom ale stejně a jsou rozděleni do tříd. Podle toho také vypadá jejich prostředí a životní podmínky. Jennifer Connelly se to celé snaží udržet pohromadě, ale nemá to jednoduché. S vlakem jsou neustále nějaké problémy a lidé v zadní části žijí ve strašných podmínkách, a proto se neustále bouří. Ve vlaku najdeme všechno od zvířat po rostliny. Vše je propojené a souvisí spolu. Změna nastane ve chvíli, kdy se ve třetí třídě stane vražda. Ve vlaku nemají jediného detektiva, a tak musí povolat toho ze zadní části. Vyšetřování nám časem odhalí další tajemství, která tento vlak skrývá. Postupně pochopíme, jak vlak funguje a dojde k revoluci. Spoiler: Velký zlom přichází na konci 1. série, kdy se do hry zapojí další vlak, ve kterém je Wilford. Dojde k boji o moc lidé si musí vybrat strany. Osud lidstva je opět na hraně. Dozvíme se spoustu nových věcí a pár postav děj opustí. Druhý vlak je rozhodně zajímavý. Snad bude další série. "Jsme jeden vlak." ()

Galerie (1 061)

Zajímavosti (18)

  • Když vyleze Melanie (Jennifer Connelly) na vlak, tak nechá otevřený poklop. V dalším záběru už je ale zavřený. (Duoscop)
  • U boxů s lidmi hraje „Je Fais Le Mort“ od Juniore. Na konci epizody hraje „Life's Railway To Heaven“ od Patsy Cline. (Duoscop)
  • V epizodě zazní píseň „You Were Mine“ od Tami Neilson. (Duoscop)

Reklama

Reklama