Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (175)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Autentická, mrazivá, ale i zábavná výpověď o jedné politické tragédii, ale i o tom, jak funguje dnešní svět politických kampaní. Bavilo mě, že sleduji reálná mně dosud neznámá jména (a ta známá v čele s Johnsonem a Faragem taky potěšila), která hrála během kampaně klíčovou roli. Měl jsem tendenci fandit (iracionálně) brexiteerům, ačkoliv to byla očividně banda cyniků, i to tak nějak ilustruje situaci. A nebo to bylo jenom osobností Cumberbatche. Jenom škoda, že ke konci autenticitu lehce zabíjí až příliš návodný rozhovor mezi Cumberbatchem a jeho hlavním oponentem v hospodě, která jako by měla napovědět zmateným divákům. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Stylizace do "wannabe sorkinovky" sedne, co citelně chybí je odstup. Třeba by si pak autoři odsputili dětinské ztvárnění (rádoby) politiků (ne, že by si to nezasloužili, ale patří to do zcela jinak pojatého filmu) a předně by měli více informací čili by nemuseli tak neškodně klouzat po povrchu. Dalo se to pojmout jako souboj dvou lídrů kampaní à la Duel Frost/Nixon, mohlo to jít po "rozervané duši Británie" a zahryznout se to do příčin pod povrchem, do opomíjené části populace, mohlo se zabrousit do tajů cílené "reklamy" a práce s daty ze sociálních sítí, do... Ne, že by to tu vše nebylo. Je, ale tak povrchně a letem světem, že pokud jste četli aspoň jeden článek o příčinách Brexitu (potažmo zvolení Trumpa apod.), tak to neřekne nic nového; natož pak zajímavého. Přesto to má tempo, vynikající výkony a několik působivých scén (druhé sezení s focus group, pokec po práci nad pivkem a finální monolog před komisí). ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zhusta zábavný film o nejspektakulárnější střelbě do vlastní nohy v moderních dějinách. A vzhledem ke kvalitám scénáře i hereckému obsazení (navzdory zřejmé autorské afinitě k liberální pro-unijní demokracii, a tedy s jistou nepopiratelnou tendenčností) bych uvítal pokračování, druhý díl... Aktuální stav britské politické scény zaručuje stejnou, ne-li větší zábavu... Už potenciální základní kostra příběhu vyvolává cukání koutků úst: "nejagilnější agitátoři Leave se zříkají jakékoli odpovědnosti -> praktickou realizaci Leave přebírá agitátorka Remain -> agitátoři Leave si zajišťují občanství v / bezcelní styk s EU -> odhaluje se principiální nemožnost důstojného Soft Brexitu v souvislosti se severoirskou hranicí -> směřování k Hard Brexitu -> lidé si začínají vytvářet zásoby jídla a léků, potravinové banky posilují kapacity -> vláda pomocí prázdných kamiónů simuluje fronty na celnicích a uvažuje o případném vyhlášení stanného práva..." A v závěru by mohla bouchnout nějaká bomba jako předzvěst obnovené teroristické činnosti oblíbené skupiny IRA... Jak krásně by se tady dala ironizovat směšná sebestřednost a iluze imperiální nadřazenosti, které dokáží vyprodukovat nesmyslná řešení typu "znovupřipojení Irska k Velké Británii" nebo "dobrovolné vystoupení Irska z EU kvůli Velké Británii"... Takové pokračování by bylo jistě minimálně stejně tak zábavné, jako tento Haynesův film s dokonalým Cumberbatchem v roli poněkud chytřejšího anglického Prchala: Zábavné hořce a s ocáskem deprese zalité slzou lítosti. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Film o dokonalé kampani "ODCHÁZISTŮ" a nedokonalé kampani "ZŮSTALISTŮ".V novodobé historii byly jen dvě skutečné bitvy o Británii a to v roce 1940 vedená Winstonem Churchillem,nejvytrvalejším politikem v historii a další v roce 2016 o vystoupení z Evropské unie kde i přes skeptické očekávání opět zvítězil rozum a cit pro další vývoj Evropy.Herec Benedict Cumberbatch,vedoucí štábu "ODCHÁZISTŮ" působil ve své roli víc než věrohodně a také věděl že volební energii musí cílit na nerozhodnuté voliče,kteří jsou na okraji společnosti,bez zájmů politiků a dalších společenských kruhů,protože právě ti budou chtít něco změnit a to referendum o vystoupení z EU bude pro ně jako nová naděje.Bylo vidět že "ZŮSTALISTÉ" zaspali dobu a u voličů cílili především na ekonomickou stránku a na zaměstnanost,ale přitom přehlíželi nejpalčivější problém současnosti tedy bezpečnost obyvatel kterou příchod migrantů výrazně narušil,ale který "ODCHÁZISTÉ" ve své kampani právem využili.Migrace není jako hra Dostihy a sázky kde každý může libovolně měnit stáje,z hlediska budoucnosti není možné tolerovat v takovém měřítku přesun obyvatelstva z kontinentů na jiné kontinenty.Jako vlastenec a velký odpůrce Evropské unie jsem očekával,že si Velká Británie zachová důstojnost,bude vzorem pro ostatní státy a odejde se ctí,ale zatím se chová jako žena která je vystavena domácímu násilí a i přesto nechce opustit byt z obav před nejistou budoucností.Film se na konci snažil ukázat že voliči pro ODCHOD byli podprahově ovlivněni sociálními sítěmi a reklamami,ale jako u prezidentské volby v ČR byla již většina voličů rozhodnutá dávno před tím než začala nějaká politická kampaň.BREXIT vlak se rozjel a já doufám že má dost nafty aby dojel až do cíle. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se mi moc nelíbilo, jak lacině jednostranně scénář vykresluje probrexitové politiky - málem jako pekelníky (chyběly jen rohy) nebo jako mafiány od Scorseseho (chyběly jen italské přízvuky). Ale postupně se toho film zbavil, když se víc a víc soustředil na Cumberbatchova žraloka Cummingse, no a když do hry vstoupil ten - promiňte - hňup Johnson, už mi nějaká jednostrannost vůbec nevadila, naopak. Brexit (film) nabídl řadu důležitých námětů k zamyšlení, otazníků i vykřičníků, a hodně toho říká zdaleka nejen o současné Velké Británie. Konec rozhodně patří k těm nejsmutnějším závěrům filmů, jaké jsem v poslední době viděl. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama