Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 382)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já jsem se opravdu nebál, jenom až ke konci, kdy IMHO atmosféra velmi houstla a byla podle mě o hodně jiná, než v předchozích minutách :-/ V podstatě jenom za originální nápad dávám tolik hvězdiček, jinak by to bylo horší. Ale taky je možné, že Blairské lesy jsou natolik rozlehlé, že vám lezení na strom nepomůže a zároveň mají řídký porost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Horor je možná jediný typ filmů, které zas tak s radostí na tváři vidět nemusím, možná hodnotný jako některý německý romantický snímek, co si nechají na nedělní odpoledne na Primě a ještě na něj nedají ani jednu upoutávku. Jenže je tu jedna jediná změna a tou je právě Záhada Blair Witch. Očekával jsem masakr a řekl bych, že jsem ho koneckonců dostal. Tento film je dle mého nejnápaditějším filmem za posledních pár let dozadu. Teď ho dokáže překonat maximálně tak Cloverfield. Ona reklamní kampaň, která donutila na divákovi snést fakt, že všechno se stalo, že všechno co se zde odehrává je vlastně z videokazet, které se našly v samotném lese je opravdu pozoruhodná. Šel jsem do tohoto filmu s tou myšlenkou, že uvidím dokument, který navždy změní můj život a musím dodat, že se to tak stalo. Autoři dokázali nemožné. Za málo peněz hodně muziky, ale tak moc muziky, že to ani oni sami nemohli čekat. Celý autentický příběh je natolik zajímavý, že nejde od filmu odtrhnout oči. A samotný konec přinutí diváka přemýšlet. Přemýšlet nad tím vším. No a přitom je odpověď na něj už v samotném začátku filmu. Jen to chce pořádně poslouchat. Upozorňuji, že jsem film viděl s tím, že to je opravdu skutečnost, že se to opravdu stalo. Žádná fikce. Byl jsem autory neskutečně oklamán, ale jsem za to rád. I když i to je málo. Znám případ, který na tento film šel do kina, letního, které se v našem městě nachází uprostřed lesa. Jakmile film skončil, šel s rozporuplným pocitem SÁM lesem domů. Prošel si peklem, věřím tomu. Už já jsem si jím prošel, když jsem, to, všechno viděl v pohodlí domova. Tejden jsem nemohl usnout...Až tak mě tento film poznamenal. Jediný opravdový horor, u kterého jsem se nedokázal smát, jen tupě zírat a mít strach z každého pohybu větve. Když si to tak uvědomuju, já jsem z toho filmu vlastně byl docela dost slušně na prášky. Přitom se to nezdá, ale pochybuju, že by o něm někdo něco neslyšel. ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Asi takhle - když jsem odcházel z kina, říkal jsem si "Ježiši,to bylo skvělý!" No, s odstupem času (asi tak hodinku) mě můj pocit skvělého filmového zážitku přešel. Nevím přesně proč, ale je to tak... Atmosféra nebyla vůbec špatná, pak mi ale došlo, že ji vyvolávaly především reakce zaplněného sálu a já se nechával chvilkami strhnout.. .Ale osobně mě to nedostalo... Proto musím snížit své původní hodnocení z **** na konečné ***. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po tom všem, co jsem o tomto filmu slyšel, co jsem o tomto filmu četl, se musím přiznat k jedné věci. Bál jsem se na tento film podívat. Jenže jak čas plyne, člověk vidí pár hororů a ony se mu líbí, tak nemůže přece vynechat pecku, která způsobila převrat (nejen) v hororovém žánru. Bohužel, přišla studená sprcha. Prvních 20 minut bylo totálně o ničem (chápu, proč tam musel ten začátek být, ale byla to nuda). Paradoxně nejlepší část byl pro mě prostředek. Strach z neznámého na mě fakt zapůsobil a konečně jsem začal trochu chápat, co na tom všichni vidí. Byl jsem fakt zvědavý na konec, který si každý tak moc chválil, že to je fakt strašidelný a kde si co si… A co tohle mělo být? Může mi někdo říct, jak jsem se měl bát, při takovém divném, blbé a hlavně neatmosferickém konci? Tohle fakt nechápu, protože já jsem typ člověka, kterého není zas tak těžké vylekat, nebo vystrašit, ale tady jsem sledoval co pět minut hodiny a doufal jsem, že už bude konec. A určitě ne proto, že bych měl strach… Nicméně i já musím uznat, že Záhada Blair Witch je kultovní film. Bohužel mě nechytl tak, jak jsem předpokládal. Proto hodnotím jen třemi hvězdami a s lítostí musím říct, že tohle je zklamání o rozloze lesa, ve kterém se ztratili jistí tři studenti… ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Naprosto nefungující psedudohoror, který prostřednictvím zmatených, hloupých lidiček a neskutečně iritující "práce" s kamerou přednáší filmové peklo - bohužel ne v tom hororovém slova smyslu. Díky logickým dírám a opravdu otravným postavám, k nimž nelze přilnout, se nedá proniknout do atmosféry, díky nesmyslnosti celého projektu se nedá uvěřit a díky doslova (!) nulovému scénáři se nedá takřka nic jiného než nudit. Dejte komukoliv, kdo už aspoň jednou držel v ruce kameru, pár tisíc a natočí vám tohle... 2/10 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • Herci nedostali konkrétní scénář, ale instrukce, kam mají ve který den dojít a kde rozbít stan pro přenocování. Těžký stan byl jednou z mála věcí, kterou s sebou nemuseli nosit. (kriplozoik)
  • V souladu s předstíranou dokumentárností filmu se všechny hlavní postavy jmenují stejně, jako jejich herečtí představitelé. (NIRO)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama