Reklama

Reklama

Leaving Neverland

Trailer
USA, 2019, 236 min (Televizní verze: 2x116 min)

Režie:

Dan Reed

Kamera:

Dan Reed

Hrají:

Michael Jackson (a.z.), Wade Robson, Jimmy Safechuck, Stevie Wonder (a.z.), Ronald Reagan (a.z.), princezna Diana (a.z.), Karel III. (a.z.) (více)
(další profese)

Na samém vrcholu své slávy navázal Michael Jackson dlouholeté přátelství se dvěma chlapci ve věku 7 a 10 let. Tito dnes již třicátníci vyprávějí svůj příběh o tom, jak je Jackson sexuálně zneužíval, a jak se s tím po letech vyrovnali... Michael Jackson, jedna z nejslavnějších ikon na světě, představuje pro mnoho lidí mnoho věcí - popovou hvězdu, filantropa, zbožňovaného idola. Když byl v roce 1993 nařčen ze sexuálního obtěžování malých dětí, mnozí nedokázali uvěřit tomu, že by se Král popu mohl dopustit tak ohavných činů. V paralelních příbězích, které jsou si navzájem podobné jako vejce vejci, se Jackson údajně sblížil se dvěma chlapci a pozval je do svého úžasného a výjimečného světa. Obě rodiny, uchvácené přátelstvím svých synků se zpěvákem a zaslepené jeho pohádkovým životem, neviděly manipulaci a zneužívání, jimž byly jejich děti nakonec vystaveny. Dokument Leaving Neverland vytváří prostřednictvím rozhovorů, které svírají žaludek, přesvědčivý portrét soustavného využívání a podvodu. Zároveň poukazuje na moc uctívané osobnosti proniknout do života hvězdami posedlých dětí a jejich rodičů. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (201)

mkali 

všechny recenze uživatele

Viděno na HBO ve dvou částech. Dlouhá stopáž, osobně bych uvítal spíše dělení na 4 epizody. Pravdivost těžko hodnotit, 10 let po smrti Krále popu, kdy se už nemůže bránit, navíc pouze vyjádření jedné strany, je takové nešťastné. Jedno je ale jisté, MJ byl hudební a taneční génius, který rozhodně děti miloval a děti milovaly jeho. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Jacksona mám rád a miluji jeho muziku. Co se týká kauz s dětmi, tak jsem jim spíše nevěřil a stál zarputile na umělcově straně. Resp. vždy na mě působil jako vnitřně rozervaný člověk, co neměl žádné dětství. Než jsem se pustil na dokument Leaving Neverland v produkci HBO, měl jsem mysl otevřenou a byl tak trochu skeptický. První, čeho se člověk zalekne je stopáž, ale kupodivu se nic nevleče a vyprávění je velmi vtahující. Veliká škoda, že je dokument jednostranný a zaměřuje se pouze na výpovědi dvou zneužívaných a jejich rodin. Defacto nikdo z Jacksonovi strany zde nefiguruje a samozřejmě je nefér, že samotný nebožtík nemá už šanci jakkoliv na Leaving Neverland zareagovat. Jsem ale po tom všem velmi v rozpacích. Avšak ne z toho důvodu, že bych vše šmahem zavrhl jako blábol, ale kvůli tomu, že je potřeba se nad celou situací hluboce zamyslet. Jasně že má situace dvě strany mince a přiklonit se jednoznačně k jedné straně je dost obtížné. Ovšem po shlédnutí variantu s pedofilií nemohu jednoduše popřít, protože k ní s velkou pravděpodobností mohlo dojít. I když soudy dopadly vždy v Jacksonův prospěch a nikdo vlastně nemá konkrétní důkazy, ale dost věcí tam zavání. Díky spoustě dochovaného materiálu ve formě videí a soukromých fotek je prostě fakt, že se Jackson malými chlapci neustále v různých období obklopoval a trávil s nimi dost času. I veškeré argumenty obou zneužívaných mi dávají smysl. Není se pak čemu divit, že se v průběhu období stále kauzy vytahovaly, protože se to za Jacksonem vleklo jako připevněná trestanecká koule na noze. V závěrečných titulcích mi ale přišlo docela zlomyslné ono pálení fotek a diskografie Jacksona - též to o něčem svědčí. Tak jako tak, nevidím důvod si Michaelovu geniální hudbu odpírat a hysterie rozhlasových stanic, která na základě dokumentu veškeré hity stáhla z oběhu, mi přijde úplně zbytečná. Tyhle dvě věci by se neměly házet do jednoho pytle. Leaving Neverland rozhodně stojí za vidění, ať už si na celou věc uděláte názor jakýkoliv. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Stranou od tématu, to není příliš šťastně natočený film, který co se týče dokumentu sice dobře staví příběhy jednotlivých aktérů, ale často se zabředává v nudných detailech, které se ze 4 hodinové stopáže pravděpodobně daly vysekat. Příběhově je to pro mě dost silné, ovšem škoda je opět, že se tu jen minimálně nastavuje zpětné zrcadlo, které by vinilo i rodiče, kteří tomuto chování pomáhali. Výjimkou je jejich sebereflexe. Ti co MJ braní i po tomhle jsou asi hodně slepí. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Po rozhovoru s kamarádem bych ke svému hodnocení uvedl tyto poznámky: Dokument je film jako každý jiný a nemá nárok na pravdu - jeho pravda je pravda umělecká. ▪ Leaving Neverland sugestivně a plasticky tematizuje zneužívání osobností natolik populární, že měla status poloboha, v čemž, s ohledem na interpretační šíři z toho plynoucí, vidím jeho výjimečnost. ▪ Žádného člověka nelze redukovat pouze na to, jestli byl nebo nebyl pedofil, jestli někoho udal nebo neudal, nebo jestli byl nebo nebyl antisemita atp., vůči čemuž se Leaving Neverland neprohřešuje. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

1. díl - A ďábel se vkrádá, svý tělo neovládá... . Bohužel světské zákony a spravedlnost je na některé lidí krátká, i kdyby vraždili neviňátka, což svým způsobem Jackson dělal. Samozřejmě, že pod povrchem je to vždy jiné. Michael jako sexuální pedofilní predátor byl opravdu v pozici boha, takže odsoudit šmahem rodiče není tak jednoduché. Jeho metody lovu (většinou) bílého mladého masa a hlavně odtažení dětí od rodičů...to bylo mimořádně sofistikované. Zahrnout někoho pozorností a mamonem - tomu odolá málo kdo. Problém je však vlastní dítě, které (vědomě - nevědomě - podvědomě) prodáte jako sexuální potravu. Jinak je to velmi kvalitní, explicitní a vícevrstevnatý dokument. Pro psychology/sexuology je to dobrý materiál, i když ti se nic nového nedozví (Jackson je přímo ve škatulce klasického pedofila). Naznačená je také role žen...ty sehrávají většinou negativní úlohu ve všech úrovních příběhu. 88%. 2. díl - ve druhé polovině to bohužel už ztrácí sílu a pouze se to nimrá v traumatu obětí. Rezignuje se na širší souvislosti a kritičtější pohled (soudit peníze na mrtvém?). Pokání rodičů nemá samo o sobě hodnotu. Nejzásadnější je přístup oběti k záchraně Jacksona před vězením, i když king of pop byla zrůda uvnitř a to se nakonec projevilo v jeho fyzické devastaci. Z druhé strany můžou ho teď pokrytecky mazat z historie, ale to nic nemění na jeho mimořádných uměleckých kvalitách. Lidi rádi škatulkují dobro - zlo, ale co když je jen šedá? 74%. Celkově 81%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2019 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (Duoscop)
  • Brett Barnes a americký herec Macaulay Culkin, kteří byli ve filmu inscenováni jako další oběti, veřejně popírají jakékoli nevhodné chování Jacksona. Culkin uvedl, že Jackson mu nikdy nic neudělal a také ho nikdy neviděl dělat cokoliv někomu jinému. Barnes i Culkin v roce 2005 svědčili u soudu na obranu zpěváka, stejně jako Robson. (RoCho)
  • Jacksona v roce 2003 obvinil třináctiletý Gavin Arvizo z pohlavního zneužívání. V roce 2005 byl zpěvák zažalován a obviněn v sedmi bodech z pohlavního zneužívání dítěte a ve dvou bodech z podávání omamných látek nezletilému. Obvinění byl nakonec po mediálně sledovaném procesu zproštěn. Ihned poté se z USA odstěhoval do Bahrajnu. [Zdroj: iDnes.cz] (swn)

Související novinky

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

23.11.2019

Jeden z producentů megaúspěšného hudebního filmu Bohemian Rhapsody Graham King oznámil, že chystá životopisný snímek o zpěvákovi Michaelu Jacksonovi. Se scénářem by mu měl pomoct scenárista třikrát… (více)

Reklama

Reklama