Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele DocBrown k tomuto seriálu (13)

Dobrodružství Sherlocka Holmese (1984) 

Sherlocka Homese jsem měl dlouho rád, ale k Brettovu Holmesovi z dílny ITV/Grenada jsem se dostal až dost pozdě, naštěstí přímo v originálu (hned po příchodu do Anglie). Okamžitě mě uchvátila Brettova genialita a velmi přesné zpracování předlohy, často až doslovné dialogy. Naštěstí si tvůrci odpustili klišé jako loveckou čapku nebo neustálé volání "game is afoot" . Brett poněkud přehrává, typicky pro divadelního herce, přidává postavě značnou energičnost a temperament, ale nic co by bylo v rozporu s předlohou. Burkův Watson je také výborný, ačkoli v první sérii ještě trošku trpí častou snahou dělat z Watsona šaška. Že je Brett nejlepší Holmes bylo hned jednoznačné (o parník před druhým Rathbonem), ale zpracování ITV je navíc jediné, které je velmi často ještě lepší než samotná předloha. Brett je nenadabovatelný. ()

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

S01E01 Nejenže je Brett nejlepší Holmes, ale navíc Gayle Hunnicutt je ta nejlepší a nejhezčí Irene Adler. Tak jak to Sir Doyle napsal, žádné kraviny co vymýšlí novodobé filmy. Pravda, Doyle si toho vymyslel docela dost. Takovou jsme to mohli mít krásnou královnu! What a queen she would have made! ()

Tančící figurky (1984) (S01E02) 

Další Brettův koncert na perfektní předlohu. ()

Osamělá cyklistka (1984) (S01E04) 

Chudák Watson tady dostal pořádnou sodu. Did I really do remarkably badly? ... Yes. V dalších sériích si to už odpustili. Holmes naopak pobaví boxerskou vložkou, ačkoli spíš připomíná Nicka Cartera. ()

Strakatý pás (1984) (S01E06) 

Velmi velmi nepříjemný Kemp, Brett ho převezl dokonale. Doslovně jak to Doyle napsal. You are Holmes the meddler, Holmes the busybody, Holmes the Scotland Yard Jack-in-office! ()

Modrá karbunkule (1984) (S01E07) 

Moderní vánoce nemám rád, ale tuhle staroanglickou (notně odlehčenou) vánoční atmosféru ano. A ještě měli starou dobrou husu a né levného suchého krocana/krůtu jako dnes. Burke skvěle nahrává opět koncertujícímu Brettovi. ()

Dům u měděných buků (1985) (S02E01) 

Jeden z nejslabších dílů (slabší předloha) prvního seriálu, Holmes se tu ani moc neohřeje a nakonec den zachraňuje až Watsonův revolver. Nejlepší je až Holmesův škleb na konci. A slečně ty kratší vlasy náramně slušely. ()

Řecký tlumočník (1985) (S02E02) 

Grey jistě drží hereckou úroveň seriálu na absolutním maximu. Ty noční scény parního vlaky byly úžasné. ()

Stavitel z Norwoodu (1985) (S02E03) 

Doyle i Brett v plne sile. Tvurci si tam pridali mrtvolu, to ale jen prospelo. ()

Domácí pacient (1985) (S02E04) 

Nejlepší je úplný začátek, úplný konec a zděšená Mrs Hudson (I dare say Mrs. Hudson will be a little put out when she sees all this) ()

Spolek ryšavců (1985) (S02E05) 

První povídka, kterou jsem kdysi četl (s ilustracemi Adolfa Borna) a i jedna z prvních, kterou jsem četl v originále. Takže ta přítomnost Moriartyho mi tam přišla dost jak pěst na oko, ale dá se akceptovat vzhledem k následujícímu "poslednímu" dílu. Úžasně úchylnou roli tu má McInnerny, který měl za sebou akorát první sérii Černé zmije. Za třicet let si zahraje i s Cumberbatchem, to už bude ale daleko nudnější. ()

Poslední případ (1985) (S02E06) 

Tuhle povídku nemám rád, protože působí hrozně prvoplánově, Doyle se prostě chtěl Holmese zbavit, aby mohl psát něco jiného. Navíc protože vím, jak to všechno nakonec dopadlo, tak se to u mě míjí kýženým efektem. Ale když budu epizodu hodnotit objektivně, budu posuzovat herecké výkony Bretta a Portera a alpské exteriéry, tak musím za 4. ()

Reklama

Reklama