Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Mapl k tomuto seriálu (11)

Dobrodružství Sherlocka Holmese (1984) 

Poklad britské tvorby 80. a 90. let. Velmi věrná adaptace více než 40 povídek. Často doslovně s vynikající výpravou a skvělými dialogy. Kdo ale výrazně vystupuje do popředí je Jeremy Brett. Pro českého diváka nepříliš známý herec. Sherlocka Holmese zahrál jako nikdo jiný. Absolutně geniální - grimasy, řeč (v originále je to něco nepopsatelného). Tady se blížíme hodně do TOP10 seriálů, pokud v nich už nejsme. Díly jako  Strakatý pás, Ďáblovo kopyto nebo Tančící figurky jsou ukázkou klasické detektivky a navíc ve spojení s Brettem. Za mě někde nad 95 %. ()

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

Jeremyho Bretta v roli Sherlocka Holmese jsem obdivoval dlouhou dobu. První díl je extrémně silný kalibr na začátek. Herecký výkon je koncert, Brett a jeho grimasy, mimika a gesta jsou nepopsatelná. Musel to být fantastický pan herec. Těším se na další dosud neshlédnuté díly v premiéře v České televizi. :-) A děj a průběh dílu zaujme ve všech ohledech. ()

Tančící figurky (1984) (S01E02) 

Druhý díl seriálu a naprosto famózní kvalita. Skvělá výprava, vynikající scény, napínavé pátrání. A zejména fantasticky Brett - dívat se na jeho koncert je balzám na duši. Sherlock Holmes ožil! ()

Námořní smlouva (1984) (S01E03) 

Předloha trošku slabší, ale Brett opět vynikající a vůbec výprava a kamera výborná. Ač možná nejslabší díl první série, tak i tak bych s klidem dal 75 - 80 %. Hezká podívaná. ()

Osamělá cyklistka (1984) (S01E04) 

Vynikající díl. Malinko slabší začátek. Ale pak se děj rozběhne a člověk málem nestíhá sledovat. Pocit tísně z neznámého cizince je místy velmi intenzivní, skvěle zahrané ze všech stran A hospodská rvačka je prostě skvělá. ()

Mrzák (1984) (S01E05) 

Tento díl mě moc nenadchl - Holmes zde prakticky akorát vyslechne příběh, nějaké hluboké vyšetřování se nekoná. Brett sice hraje skvěle, ale má zde i o něco méně prostoru. Děj určitě zajímavý, ale spíše průměrný. ()

Strakatý pás (1984) (S01E06) 

Od začátku do konce jsem měl oči přikované na obrazovce. Místy až hororové scény a rozuzlení s dramatickou zápletkou. Kemp hrál záporáka velmi dobře. A Brett? Od dialogů po grimasy až po herecké výkony famózní. To byl životní výkon. Mrazilo mě v zádech ze všeho. Regulérních 100 %. Umění. "Váš revolver je výborný argument proti pánovi, který rád dělá uzly na krbovém náčiní." - geniální humor... ()

Modrá karbunkule (1984) (S01E07) 

Zápletka na první pohled nezajímavá, ale gradování děje velmi napínavé a svým způsobem i vtipné. Londýnská vánoční atmosféra 19. století je hrozně zajímavě vytvořená. ()

Dům u měděných buků (1985) (S02E01) 

Další naprosto báječná epizoda - hororový dům ukrývající hrůzné tajemství let minulých. Hororové scény, vynikající záporák. Holmes zde nemá tolik práce, ale i tak si Brett střihl několik vynikajících scén a monologů. Určitě stojí za shlédnutí. ()

Domácí pacient (1985) (S02E04) 

Vynikající díl. Děsivý začátek s perfektní kamerou a pár lekačkami, temný průběh a skvělý konec. Výborné herecké výkony a plno komických a úsměvných dialogů. Holmesovo hvízdnutí, když se dozvěděl o smrti, anebo děs paní Hudsonové z nepořádku je brilantní.  Jakkoli může předloha místy připomínat trochu bizár, tak zfilmování je brilantní a Brett koncertuje od začátku do konce... Dost možná TOP3 celého seriálu. 100 %. Čistých. ()

Poslední případ (1985) (S02E06) 

Prvoplánová povídka, která měla za cíl poměrně náhle nechat Sherlocka Holmese zemřít. Každý z fanoušků zná její obsah a děj (a i následný zvrat). I proto bylo pro filmaře poměrně těžké a nevěčné na její motivy natočit film, respektive epizodu. Vypořádali se s tím ale báječně. Krásná výprava, excelentní Brett a temné napětí visící ve vzduchu. Za mě, jakkoli je to smutný díl, vynikající podívaná. ()

Reklama

Reklama