Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ptačí klec je vyhlášený gay klub na Palm Beach, který vlastní Armand Goldman. Ten žije v dlouholetém svazku s přítelem Albertem a společně vychovávají syna Vala z Armandova jediného styku s tanečnicí Kathryn. Jednoho dne Val otci oznámí, že by se chtěl ženit. Jeho vyvolenou je spolužačka Barbara. Jenže její otec není nikdo jiný než ultrakonzervativní republikánský senátor Kevin Keeley – ten právě oznámil založení „Koalice" mravního řádu". Jeho kolega a spoluzakladatel však vzápětí umírá v náručí nezletilé barové prostitutky, čehož se chytí média a Keeley prožívá peklo. Barbara v této situaci tím spíš nemá odvahu říci rodičům pravdu, že otec jejího milého je teplouš, vlastnící teploušský podnik – a navíc Žid. Dívka si tedy vymyslí přijatelnou historku, že Valův otec je atašé v Řecku a matka v domácnosti. Toho se ale chytne její matka a vymyslí akci: když si Barbara vezme „slušného" chlapce, média dají pokoj a otec se bude moci v klidu věnovat nadcházející předvolební kampani... Vala čeká náročný úkol: přesvědčit svého otce, aby sehrál roli „normálního" rodiče. Chybí ale ona „matka v domácnosti". I tento problém se vyřeší – zoufalý Armand vyhledá Kathryn a požádá ji, aby zahrála jeho ženu. Ale je tu ještě Albert, který se o chlapce také staral a teď by měl chybět na jeho svatbě? To ovšem zdaleka není poslední problém k řešení... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Ptačí klec mě bohužel moc zklamala.Jako divadelní hra funguje 100%,ale toto filmové převedení bylo dost unylé,nezáživné a především naprosto nevtipné.Výprava se sice takřka držela divadelních kulis a to překvapivě filmu vůbec neublížilo,ba naopak,ovšem pro mě opravdu s šokujícím zjištění zklamali na plné čáře herci,na kterých je tato hra postavena především.Nechci ale házet všechny do jednoho pytle,neboť především Gene Hackman si svou roli vyloženě užíval a i Hank Azaria patřil k tomu lepšímu,ale takový Robin Williams a Nathan Lane moc dobře pro své role vybráni nebyli,a když už,měli si je alespoň prohodit.Williams byl totiž až nepřirozeně umírnění a působil snad až znuděným dojmem a naopak Lane svého Alberta až nechutně přehrával.Prostě mi tito dva ve svých rolích naprosto nesedli.A konec koncům,ani scénář nepřipravil nijak struhující jízdu humorných,až ztřeštěných situací,která se na divadelních prknech odehrává a já tak viděl jen nevyužitou příležitost udělat opravdu vtipný film,neboť námět k tomu byl dokonalý. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Albert, tí ľudia sú konzervatívni. Im neprekáža, že si prasa. Im prekáža, že si teplý.“ Strašne dobrá komédia, možno jedna z najlepších 90. rokov. Ak necháme stranou detaily, ako že výbornému Robinovi Williamsovi výnimočne pristanú fúzy a ružové ponožky (dokonca ma hrozne dobre bavil aj slovenský dabing v čele so Štefanom Skrúcaným, ktorým pritom ako človek ja osobne veľmi opovrhujem), zostanú nám len podstatné veci. Jednou z nich je fakt, že Nicholsova (ABSOLVENT) VTÁČIA KLIETKA je bombastická komédia, ktorá vás naplno rozosmeje bez toho, aby ste začali opovrhovať kontroverznými postavami, na čom majú podiel aj vynikajúce dialógy („Nedám si uniformu. Vyzerám v nej ako pupuš.“ – „Ale pupuš v uniforme.“). Tie, v čele s improvizačnými kráľmi Williamsom, Nathanom Laneom a Hankom Azariaom (ktorého Agador neznáša papuče a má nádherne vyšportované bruško), sú dokonca také skvelé, že Gene Hackman, Diane Wiestová a Calista Flockhartová oproti nim pôsobia až otravne (čo bol, predpokladám, šikovný umelecký zámer). Dialógy s hlavou a pätou a výborne režírované „dlhé“ scény (John Wayne), v ktorých je kladený dôraz na excelovanie hŕstky talentovaných hercov a ich podmanivé vtipy (ktoré ponižujú každého so zaschnutým štýlom zmýšľania). ()

Reklama

PALINO 

všechny recenze uživatele

Kvalitné herecké obsadenie a dobre napísaný scenár robia z Vtáčej klietky nadpriemernú komédiu. Robin Williams i Gene Hackman sú vynikajúci, no ešte lepší je Nathan Lane, ktorý zahral svoju postavu na jedničku a nebyť jeho prirodzeného výkonu, film by mohol pôsobiť veľmi trápne. Najlepšiu časť filmu predstavuje spoločná večera, ktorej nechýba nič, čo by mala obsahovať dobrá komédia. Vtáčia klietka je inteligentná komédia, čo treba hlavne v dnešných časoch oceniť. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pohodová variace klasického tématu snoubenců a potíží při seznamování rodičů. Bylo to úsměvné, netlačilo to na pilu, role homosexuálů se podařilo vybalancovat aniž by sklouzly do trapné parodie. Williams i Hackman byli skvělí a Hackmanovy "dojmy z cesty" jsou asi nejlepší scéna filmu. Jen ten Azaria tam byl nějak navíc a spíš překážel než by byl k užitku vtipu či příběhu. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Přesně takovou komedii jsem potřeboval. Ten typ prázdninového filmu k potěšení ducha, a to není rozhodně málo. Ano, ke konci tomu trochu dochází dech a gradace zápletek se tak již nedaří, ale i tak těch ostatních 105 minut bylo prostě božích a Robin Williams s celým dalším hereckým ansámblem dokazuje, že tady ten vtip stojí na kvalitních hercích, nikoli na trapnosti. Velký palec nahoru. 80% ()

Galerie (117)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Mike Nichols vyžadoval po hercích Nathanu Laneovi a Robinu Williamsovi, aby každou scénu natočili alespoň jednou tak, jak bylo přesně předepsáno ve scénáři, než je nechal improvizovat, čímž jsou oba proslulí. (PogoJoe)
  • Za role v tomto filmu byli Nathan Lane (Albert Goldman) a Hank Azaria (Agador) nominováni na Oskara v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli. (Quido)
  • Uklouznutí a následný pád Armanda (Robin Williams) v kuchyňské scéně s krevetami nebylo plánované. Williams opravdu spadl a poté společně s Hankem Azariou zadržovali smích. Scéna ve filmu zůstala. (PogoJoe)

Reklama

Reklama