Reklama

Reklama

Firefly

(seriál)
  • USA Firefly
USA, (2002–2003), 10 h 51 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Kamera:

David Boyd

Hudba:

Greg Edmonson

Hrají:

Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Morena Baccarin, Adam Baldwin, Jewel Staite, Sean Maher, Summer Glau, Ron Glass, Zac Efron, Mark Sheppard (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Serenity je loď třídy Firefly a její kapitán se jmenuje Malcolm Reynolds, ale nikdo mu neřekne jinak než Mal, což je vlastně latinsky „špatně“, ale co na tom. Tvůrcem seriálu je JOSS WHEDON, který předtím spáchal seriál BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ Ve Firefly Whedon namíchal space operu s výraznými dějovými i charakterovými prvky westernu tak umně, že se toho producenti převelice polekali a pro jistotu seriál po 14-ti epizodách zrušili.
Firefly se odehrává několik let po prohrané válce Nezávislých proti rozpínavé Alianci. Na straně Nezávislých bojoval i kapitán Malcolm Reynolds a jeho první důstojnice Zoe. Po prohrané bitvě u Serenity se ale válka definitivně zvrtla a Mal zatoužil po jediném: když nemůžu mít opravdovou svobodu, chci mít alespoň loď, neregistrovaný vrak, a s ním na hranici samé galaxie mimo dosah centrální vlády shánět kšeftíky, které byste za legální mohli označit jen stěží… Ano, posádka Serenity je hrstka psanců na hraně či spíš za hranou zákona, v klasicky westernovém duchu, včetně všech atributů žánru western: ať už jde o oblečení, zbraně, častý výskyt koní, dobytka, typických padouchů i nefalšovaných zápletek jak vystřižených z divokého západu.
Žánru odpovídá i rozpolcenost a tajemnost posádky kapitánovi lodi: bezvýhradně prodejný žoldák Jayne, mladičká mechanička Kaylee, která jediná dokáže udržet Serenity pohromadě, luxusní společnice Inara, pronajímající si jeden z lodních raketoplánů, pastor Book, vnášející na loď dar víry, ale i pochybnosti o tom, kým vlastně je, nejistý ale spolehlivý pilot Wash a nakonec horký náklad v podobě výtečného a kultivovaného mladého lékaře Simona, který obětoval vše, aby unesl svou geniální sestru River ze spárů tajemných vládních vědců, konajících na ní pokusy více než podezřelé.
Stále o krok před pronásledovateli, stále na pokraji (hlavně finančního) vyčerpání, stále nebezpečně blízko smrti prolétá tento zajímavá směsice postav zaprášenými a temnými kouty vesmíru. Ne, nenajdete zde žádné mimozemšťany, zato ale dost klasicky prohnilých padouchů, plno čínských propriet, včetně poměrně častého nadávání v čínštině, a především dost a dost originálního dobrodružství. Serenity, to je jméno nejen lodi, ale i filmu, který o něco později ve stejné tvůrčí dílně vznikl a který rozvíjí děj seriálu. (Allegro.g.)

(více)

Recenze (639)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

O Jossu Whedonovi vypovídá asi nejvíc, že za nejzásadnější kousek z jeho dílny se dá považovat Buffy, přemožitelka upírů, tedy seriál o středoškolačce, která prostřednictvím bojových chvatů svádí nekonečný boj s upíry a ostatními zplozenci pekel. Whedonova nepopiratelná výrazná stopa v současné popkultuře souvisí se schopností účinně oslovovat teenagerské publikum, přicházet se sympatickými hrdiny, se kterými je možné se bez problémů ztotožnit a předkládat líbivé nekomplikované příběhy, kde se nějakým minimálním způsobem otisknou i reálné životní problémy. Konec konců, i Buffy vedle efektních soubojů s démony řešila své první lásky a potíže s dospíváním. Zatímco Buffy oslovovala převážně věkovou skupinu mezi pozdním dětstvím a pubertou, Firefly je ideální pro diváky o několik let starší, kteří mají na dohled svou dospělost. Viděl jsem polovinu epizod; na první pohled mi mix dobrodružné sci-fi o vesmírných desperátech a westernových prvků v laciných kulisách přišel celkem slušně konzumovatelný, jenže postupem doby ve mě sílilo podezření, že někde v útrobách lodi se skrývá Buffy. Někde získává tvář mladičké River, jindy je anonymní, ale někde v pozadí je její přítomnost cítit stále. Na mě je Firefly zkrátka moc mělká a postupem času se můj zájem vytrácel, zatímco u dobrého seriálu tomu má být naopak. Série kvalitou scénářů nepředstavuje vybočení z produkce nanejvýš průměrných sci-fi seriálů, kterých kanadská televizní studia chrlí kvanta. Jedno se ale seriálu musí nechat. Serenity poráží celkem přesvědčivě, nejspíš proto, že ve filmu má teenagerka River se svými zabijáckými a mysteriozními schopnostmi mnohem větší prostor. Na 3 chaboučké hvězdičky to vytáhnou postavy, především kapitán a sympatická naivní mechanička Kaylee. Jinak je Firefly jen potvrzením mých dlouholetých zkušeností, že mě Whedon nemá čím překvapit ani zaujmout a prohrává u mě právě v tom, čím boduje u spoustu jiných. Celkový dojem: 50 %. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Takovéto sci-fi seriály mám rád. Jak už zde bylo mnohými uživateli řečeny, Firefly kombinuje žánr sci-fi s prvky westernu. Tento nápad z hlavy Josse Whedona se povedl. Celá posádka lodi Serenity mi sedla, myslím, že i herci byli správně vybráni do konkrétních rolí. Pro mě to byl i takový odpočinkový seriál, při kterém jsem „vypnul“, oprostil se od starostí běžného života a jenom si užíval příběh posádky kapitána Malcolma Reynoldse. Je velká škoda, že seriál byl hned po 1. sérii zrušen, nechápu toto rozhodnutí. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Počáteční oťukávání bylo značně rozpačité. Nějak jsme nedokázali najít společnou řeč, vyhovět potřebám a očekáváním toho druhého. Změna k lepšímu přišla nečekaně brzy, ignoruje navíc všechny dosavadní papírové predispozice. Snad proto, že nešlo o lásku na první pohled, věřil jsem v její nezlomnost. Nezklamala. Vztah skončil, láska přetrvává… Kdybych dále pokračoval v přiúchylněném připodobňování názoru na seriál k milostnému vztahu, nabízela by se řečnická otázka „Uškodilo by tomuto vztahu delší trvání?“. Anebo je nízká sledovanost kvalitních seriálů nikoliv prokletím, nýbrž požehnáním? Strašně rád bych ve společnosti osádky lodi Serenity strávil několik dalších čtyřicetiminutovek, ale zároveň přetrvává obava z ponorkové nemoci. ___ Dlouho mi vrtalo hlavou, co je hlavní příčinou natěšenosti mě, nemilovníka vesmírem poletujících objektů, na každou další epizodu této starosvětsky nedospělé sci-fi. Porůznu hlasité, vždy ve správnou chvíli pražící paprsky westernového slunce? Velice četný výskyt danou situaci trefně vystihujícího humoru? Nátury postav a jejich ostřejší i něžnější střety? Co takhle způsob, jakým je vše výše uvedené snoubeno do krásně živoucího celku? Samozřejmě, na povrchu jsou jisté nerovnosti, jejichž vyrovnání by rozšířilo můj blažený úsměv, ale už samotný fakt, že se díky Firefly mohu řadit k fanouškům nějakého sci-fi seriálu, považuji za menší zázrak. Čtrnáct epizod sice tvůrcům neumožnilo prokreslit vymyšlené univerzum do větších detailů, dodat odpovědi na všechny otázky, ale o to větší ponechali prostor divákově fantazii. Rád se pohybuji vašim vesmírem, pane Whedone, díky za něj. Apendix: Chcete-li mi udělat radost, nazývejte mne „hnědokabátníkem“. :-) 90% Zajímavé komentáře: Galadriel, Dan9K, M.a.t.t., jahol ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Takovou dobu mi trvalo, než jsem se k Firefly konečně dostal a teď bych si za to nejraději naplácal. Jestli bych měl vybrat jediný seriál, u kterého je zrušení po první sezoně nejbolestnější, je to právě Firefly. Jak tohle mohli sakra odpískat? Vždyť to byl revoluční počin s úžasným castem i příběhem. No co už, těch 14 dílů (a film) už nám nikdo nevezme... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tuctový sci-fi seriál, který jako by byl pouze nepovedenou hranou verzí Cowboye Bebopa. Dílčí prvky originality a netradičních nápadů se tomu upřít nedají, na druhou stranu to má také velké zápory. Především ohromně nevyrovnanou kvalitu jednotlivých epizod. Chápu z čeho vychází u tohoto seriálu jeho kultovnost, ale uniká mi, kde se skrývají jeho proklamované kvality. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (68)

  • Záběry ve vesmíru působí autenticky, protože jsou bez zvukových efektů lodí. Ve vakuu se totiž nešíří zvuk. Žádný vzduch = žádný zvuk. (Galadriel)
  • Tvůrce seriálu Joss Whedon říká, že inspiraci pro tento projekt získal po přečtení románu Michaela Shaara „The Killer Angels“. (Galadriel)

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Seth Rogen jako Drake ve filmovém Uncharted?

Seth Rogen jako Drake ve filmovém Uncharted?

03.07.2013

Tak to asi není představa, kterou by s producenty ze Sony a firmy Naughty Dog sdílelo mnoho fanoušků. Ti si v roli videoherního lovce pokladů Nathana Drakea odjakživa představovali Nathana Filliona.… (více)

Joss Whedon má chatu v lesích

Joss Whedon má chatu v lesích

10.07.2008

A v ní, jak jinak, straší. Tvůrce megaúspěšné Buffy a rychle stopnuté, ale přesto kultovní Firefly, startuje v lednu na Foxu nový seriál Dollhouse (Eliza Dushku jako členka party mladých lidí, kteří… (více)

Reklama

Reklama