Reklama

Reklama

Volání divočiny

  • Velká Británie Born Free (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Šelma patří do divočiny, i když je od mala vychovávána jako domácí mazlíček. Ani přítulné, lidi milující stvoření, svou podstatu a přirozenost zapřít nemůže. Lvice Elsa, kterou manželé Adamsonovi, žijící a pracující v Keni, nalezli jako bezbranné mládě, nebyla žádnou výjimkou. Byla mírná, přítulná, oddaná a poslušná. Neztratila však svou hravost a právě na její následky měla doplatit. Ortel byl jasný: lvice musí do zoologické zahrady. Joy Adamsonová si však neuměla představit, že by Elsa měla strávit zbytek života v kleci... Film, natočený podle autobiografického románu Joy Adamsonové, vypráví skutečný příběh lvice Elsy, tak jak se počátkem šedesátých let udál. Snímek, který obletěl celý svět, získal dva Oscary (za původní hudbu a za píseň Born Free). Virginia McKennaová a Bill Travers, představující manžele Adamsonovy, byli v době natáčení Volání divočiny rovněž manželé. Společně se pak objevili i v dalších snímcích podobného typu, např. Obklíčeni slony. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

mira007 

všechny recenze uživatele

Legendární film o lvici Elza a jejích lidských přátelích ve story inspirovaný skutečností, Je to sice z pravěku kinematografie roku 1966, ale musím konstatovat, že ten film v mnoha ohledech a scénách zůstává do dnešních dnů nepřekonaný i přes technologický pokrok a zvýšení zájmu o vymírající africkou divočinu. Vlastně se takových filmů s velkými kočkovitými šelmami moc netočí, přičemž si myslím, že zdejší pejskařský národ, který se dojímá nad kdejakým kulhavým jezevčíkem by uvítal nějaké drama z divočiny s opravdu divokými zvířátky. Poslední velkou věcí na toto téma byl snad animovaný Lví král. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Závěrečných emotivních pět minut sune už tak vynikající snímek ještě do vyšších pater. Příběh o ochočené lvici Elze je překrásný. Nejen že je zfilmovaný podle knihy, nýbrž dokonce podle skutečné události. Napsala ji samotná Elzina vychovatelka Joy Addamsová. Proto se dá i tento film z africké savany brát jako životopisný snímek manželů Addamsových. Shodou okolností oba protagonisté manželů Addamsových byli taktéž manželé. Co se týče samotného filmu, tak je to něco nádherného. Překrásné záběry africké buše a tamní fauny, k tomu příjemný příběh a již ten zmiňovaný útok na city na konci samotného filmu. Podle mě je to jedna z nejdojemnějších filmových scén, kterou předčí tak jedině smrt Artexe v NEKONEČNÉM PŘÍBĚHU. [3373. hodnocení, 147. komentář, 83%, 611. nejlepší film] ()

Reklama

Peregrina 

všechny recenze uživatele

achjo...co k tomu dodat....dechberoucí závěr SPOILER...."Nothing. Ve start back today..." a vzápětí "rauuuuuuuuu" a Elsa jde...i s dětičkama. V tu chvíli prostě mi kapou slzy, i když to vidím popadesáté, posté, je mi to jedno, jsem prostě jako uřvaná stará k....a :-D a vůbec se za to nestydím. "Hlas jeho pána..." a vzdalující se Elsa s malýma, to je další vlna breku a do toho spustí Born free...a mám zaděláno na hysterák...KONEC SPOILERU ne, opravdu. Volání divočiny je moje srdeční záležitost. Doma ohmataná knížka a na posledních stránkách stopy od slz dodnes znatelné. Kdybych měla nabrečet do staré VHS, na které jsme tento klenůtek měli nahraný, tak vyplaví nejen video, ale i přilehlé prostory. Jednoduše nádherný film. Hlavně profesionální práce se zvířaty, člověk ani na minutu nepochybuje, že se to opravdu děje, že je tam s nimi v divočině mezi zvířaty, že se snaží vrátit Elsu do divočiny i za cenu zármutku ....neumím si ani představit, co muselo stát sil a profesionálů a výkonů zvířecích herců a jejich cvičitelů, aby to všechno vypadalo jako pravda, aby divák vlastně ani nevěděl, že je to jen film. Fim mého mládí. Já chtěla mít Elsu doma, představy dětské - znáte to, jdu přes to naše sídliště a vedle mě moje lvice a všichni trapiči ze základky čumí jako puk a můj dětský idol osmák David Sadílek se mi kvůli Else vrhne k nohám :-D škoda, že není vyšší stupnice, hned bych dala sto hvězdiček. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu Joy Adamsonové (česká spisovatelka, malířka a ochránkyně zvířat) a film je téměř shodný, co se týče kvality a hlavně zachycení divoké africké přírody. Dojemný příběh ženy, která se snaží se svým manželem zachránit nejen život lvice Elsy, ale "celé Afriky". Mimochodem, další knihy jako např. Příběh levhartice Penny aj. jsou stejně krásné. Život a práce Adamsonových zaslouží to největší uznání. Tento film je myslím alespoň malou odměnou a památkou těmto vynikajícím lidem. Nádherná hudba Johna Barryho krásně ladí s africkou savanou a tučně podtrhává dobrodružnou náladu. Mohu doporučit jako jeden z nejlepších přirodovědných dobrodružných filmů. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi pohodový film s milými postavami o návrate zdomácnenej levice do prírody. Tie herecké výkony boli podľa mňa dosť slabé, neveril som im tie ich výrazy tváre, ale ani scenár nebol vždy najlepší, napriek tomu krásny dej v úžasnej atmosfére africkej prírody, celé to vlastne bolo jednoduché, no so silným posolstvom. Niet sa tu za čo hanbiť, ozaj rodinný film. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (12)

  • Hrob lvice Elsy je i místem posledního odpočinku autorky knižní předlohy Joy Adamsonové, která si přála, aby bylo její tělo po smrti spáleno a popel rozptýlen nad hrobem milované lvice. (Komi.xxx)
  • Snímek byl v roce 2005 zařazen na seznam „250 filmů nominovaných na 100 let filmové hudby AFI“ od Amerického filmového institutu. (sator)

Reklama

Reklama