Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Africké savaně vládne ke spokojenosti všech zvířat král Mufasa. Právě se mu narodil syn Simba a celé království s radostí vítá nového následníka trůnu. Jen králův bratr Scar je touto zprávou nemile překvapen. Chce se sám stát králem a Simba je překážkou. Scar vymýšlí plán, jak se nenáviděného Mufasy a jeho synka zbavit. Dá příkaz, aby hyeny splašily stádo pakoňů a ti Simbu zadupali do země. Na poslední chvíli ho zachrání jeho otec, je ale zraněn a umírá. Prohnanému Scarovi pak nedá moc práce přesvědčit vyděšeného Simbu, že je zodpovědný za otcovu smrt a měl by neodkladně uprchnout! A tak se Scar konečně dostane k moci. Simba si najde nové zvířecí přátele a vyroste do majestátné lví podoby. Mezitím země jeho otce strádá. Když v říši nastane hlad, vydává se mladá lvice hledat pomoc. Cestou narazí na Simbu a přemlouvá ho, aby se vrátil. Ten o tom nechce vůbec slyšet. Teprve opičák, který sloužil jeho otci, Simbu přesvědčí, že by měl zachránit říši krále Mufasy. (TV Nova)

(více)

Videa (29)

Trailer 2

Recenze (754)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $328,541,776Tržby Celosvetovo $786,200,000Tržby z VHS a DVD predaja a požičovní Celosvetovo $1,500,000,000 (z toho v USA predaných viac než 30miliónov VHS/ tržby s požičovní v USA $173,057,000 / Celosvetovo $531,722,000)║ Soundtrack počet predaných kusov 7,000,000║ __+obnovená premiéra celkové tržby__ ║Rozpočet $45miliónovTržby USA $422,783,777Tržby Celosvetovo $987,483,777Tržby za predaj Blu-ray vydanie z roku 2011 v USA $112,593,467Tržby za predaj DVD vydanie z roku 2011 v USA $110,630,368║ Úžasný zážitok z kina, neopakovateľné. /videl v kine: 100%/ ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ultimátní kýč vzbuzující ve mně touhu upéct na grilu všechna ta mluvící zvířátka, která tu tak nadšeně skotačí. Animace je fajn, hudba od Zimmera taky, ale zbytek mi způsobuje jen akutní bolest hlavy, dodívat jsem se na to musel natřikrát. Skutečně netuším proč právě tento film si získal mezi Disneyovkami největší věhlas - jistě, Disneyovky odporným humusem v průměru opravdu bývají, ale přesto je jich mnoho výrazně lepších než Lví král. Snad za to může ta archeotypální premisa a celkově "super-pozitivní" nálada kterou se film primitivně snaží vzbudit, snad dětská primitivnost a podbízivost... jistě za to ale nemůže příběh, s dramatickým obloukem ohlodaným až na kost, či charaktery postav, které jsou až na hlavního hrdinu ploché jak prkno, a i ona hlavní postava je komplexností zhruba na úrovni dětského slabikáře. Bil jsem hlavou do stolu s každou další slizkou písničkou, kterých tu s muzikálovou rozverností vyskakuje vskutku požehnaně, tak ještě štěstí že film není příliš dlouhý. 3/10 ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Klasika znamena, ak si nejaky film oblubite natolko, ze sa k nemu aj po rokoch stale a stale vraciete, a celu tu dobu vo vas tento film rezonuje, nehladiac na to aka dlha doba presla. To pre mna Levi kral presne znamena. Nestarnuca klasika, ktora ma aj po x-ty krat dokaze rozosmiat, dojat a pobavit. 10/10 ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Nejlepší posmrtná nepixarovská disneyovka. Že v tom není špetka disneyovské klasiky? Hmm, myslím, že je to jedině dobře, princezen a princů lidského druhu už bylo několik. Trochu Disneyho tu samozřejmě cítit je, jinak by to asi nebylo vůbec vhodné pro děti. Ale oproti jiným je jaksi... skutečnější. Mnohem. A to se cení. Bylo už v nějaké jiné disneyovce opravdu tolik vyobrazeno trauma, vražda, hladomor a tyranie? Myslím, že ne. Netřeba říkat, že Timon a Pumbaa byli mí nejoblíbenější kreslouni (snad si pamatujeme i jejich seriál, kde se potkali i s lidmi) než přišli na svět tučňáci z ze série Madagaskaru. P.S. Myslím, že se na film mohou dívat bez ostudy i dospělý a přitom film nepotřeboval žádné popkulturní narážky (zdravím Lilo & Stitch), má svou tvář. P.P.S. Všechno drama mezi Lvím králem a klasickým japonským Tezukovým Kimbou (nebo Leem) se dá pochopit, ale je nepodstatné. Oba snímky jsou inspirovány jakousi africkou legendou či fiktivním příběhem (už je to nějaký pátek, kdy jsem o tom četl), tudíž vykrádání vzhledem k dialogům s Disneyho společností vyloučeno. A vůbec, která kompletně animovaná celovečerní disneyovka má originální příběh (neberu v potaz díla typu Goofy na výletě) a není mutací předlohy? ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Môj prvý vôbec videný film v Kine a bol to pre mňa strašne pekný zážitok ktorý si pamätám až do dnes a to som mal asi 7 rokov. Veľmi pekný príbeh aj keď miestam veľmi smutný a určite aj zábavný, tiež nádherný soundtrack či v angličtine alebo češtine proste celí Leví Kráľ je Krásna rodinná rozprávka. ()

Galerie (140)

Zajímavosti (124)

  • Přestože je film založen na Hamletovi, nese také znaky rodinné legendy Osirise ze starověké egyptské mytologie. Král (Mufasa/Osiris) je zabit žárlivým bratrem (Scar/Seth) a právoplatný dědic (Simba/Horus) je poslán jako chlapec do exilu. Zavražděný král navštíví jako duch svého syna a předá mu své rady. Když dědic dospěje, vrátí se, aby pomstil otcovu smrt. (HappySmile)
  • Italskou popovou verzi písničky "The Circle of Life" nazpívala Italka Ivana Spagna. Společně s originální verzí od Eltona Johna stala v Itálii hlavním hitem sezóny 1994/1995. (HappySmile)
  • Když ve filmu zazní lví řev, jedná se ve skutečnosti o tygry. Autorům se projev "krále zvířat" nezdál dost hlasitý. (Pria)

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

29.09.2016

Režisér prvních dvou Iron Manů si letos dopřál velký comeback. Jeho hraná/digitální Kniha džunglí vydělala 965 milionů dolarů, což znamená jediné - už se dávno pracuje na pokračování. Favreau ho měl… (více)

Reklama

Reklama