Reklama

Reklama

Síla psa

  • Velká Británie The Power of the Dog (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Charismatický, ale despotický majitel ranče se chová krutě k bratrovi, který si domů přivedl novou manželku a jejího synka. Jenže pak se stane něco nečekaného. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (325)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Co bych byl za člověka, kdybych nepomohl vlastní matce, kdybych ji nezachránil." Nejnovějšímu snímku Jane Campion se rozhodně nedají upřít viditelné ambice a tah na filmová ocenění. Síla psa má ve svém arzenálu solidní herecké obsazení a poutavý námět, který se v průběhu děje rozprostírá do různých žánrových rovin a zákoutí. Vedle toho disponuje pěknými exteriéry hornatých planin kdesi v Montaně. Snímku však celkem podráží nohy místy až příliš pozvolná gradace děje a utahanost. Campion pracuje veskrz umně s náznaky a slepými uličkami v ději, a proto mi samotné rozuzlení přišlo překvapivé, ale nikoliv šokující. Způsob, jakým Campion buduje napětí a vztahy mezi postavami, ve mně zanechal rozpačité pocity - interakce Phil-Peter či Phil-Rose mě zaujaly, zatímco Phil-George a George-Rose mě minuly. V neposlední řadě musím vytknout použitý hudební doprovod, který mě napříč filmem spíše rušil, než aby posiloval atmosféru. Akademicky chladný, ale zároveň chytře náznakový a žánrově nepředvídatelný adept na několik Oscarů. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ovšem pomalé westernové drama. Benedict Cumberbatch zde vypadá jak Matthew McConaughey a dokonce se podobá i charakterově jeho postavám. I když zde to byl takový hajzlík, takže mě byl daleko sympatičtějí jeho brácha slušňák Jesse Plemons. Kirsten Dunst jsem také od začátku fandil, ať má fajn život, ale ta se postupně uchlastávala. Celkově tedy průměrné 3*, nápad na drama zajímavý, ovšem s přepálenou stopáží a utahanými scénami. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo ve filmu pěstuje krávy, není třeba se domnívat, že se vzápětí objeví padouch/padouši, provedou zlý čin a banda dobráků je bude pronásledovat, dokud je nezničí. Jane Campionová si vymyslela příběh, který není zdaleka tak hloupý, jak bylo naznačeno v první větě. Co bylo uspořeno na sergio-leoneovských akcích a woody-allenovském kecání, bylo investováno do psychologické drobnokresby - zde se tím rozumí dlouhé záběry na hlavy, které nejednají ani nemluví, ale přemýšlejí, zvažují své další kroky a dolaďují svoje záměry.  - JitkaCardová zde (na těchto stránkách) zvažuje esteticko-etický ideál "kalokagatheia" ve smyslu spíš fyzické kultury, v posloupnosti Bronco Hernry, Phil a Peter; pouze oni také viděli v horách psa a jeho sílu - etická část tu však přichází poměrně zkrátka. Není tu nikdo komu bychom ji mohli přiřadit, rozhodně ne oněm třem. Myslím, že tímto klíčovým slovem se film neodemkne. Nebo přece jen... K filmu se spíše vztahují (nejen citované) žalmy krále Davida (kap. 22):  20 Ty však, Hospodine, nevzdaluj se mi, ty, sílo má, mi pospěš na pomoc! 21 Vysvoboď od meče duši mou, z moci psů tu mou jedinou! 22 Zachraň mě prosím před tlamou lva, vyslyš mě před rohy buvola!.... Pokud je následující příběh pravdivý, tak tu přece jen máme padoucha: Peter slíbí matce, že ji zprostí ničivého vlivu Phila Cumberbatcha. Vetře se do jeho přízně a díky němu se naučí jezdit na koni. Sám se vydá do hor a z krávy nakažené anthraxem vyřízne tkáň. Tou nakazí Phila, který umírá v křečích a bolestech. V závěrečné scéně pak sleduje z okna návrat matky a jejího manžela, druhého Cumberbatcha, z pohřbu. Vidí, že jeho plán a čin byly úspěšné.    ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém se na sebe hlavní protagonisté v různých hereckých pozicích a skoro celou dobu potutelně dívají, hudba podporuje celkovou tenzi a jakési neviditelné pnutí a kameraman válí zabíráním panoramat Montany. Mohlo se toho dít hodně, ale nakonec se neudálo vlastně vůbec nic. Nedobře uplácaný film režisérky, která zřejmě chtěla zopakovat křehkost a poetiku z Piana, ale zakomponovat to do drsné westernovské výpravy nefunguje. Oscara nechápu, věřím, že nejeden divák usnul. Skoro se to povedlo i mne. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Solídna westernová dráma (zhruba na úrovni zápasu o bronz na olympiáde Peking 2022 v hokeji kde sme získali bronz...btw nevie niekto ako dopadli naši susedia? :-D...ďakujeme za trenéra Hrouzeka :-D :-D :-D) ktorá však, ako to spomenul Arsenal83 časom začne trochu nudiť. Už v úvode som očakával že to okolo klasického westernu spištoľníkmi ani nepáchne, čo vôbec nebolo na škodu veci, komorná atmosféra príbehu sedela ale 90 minút by hádam stačilo. Práve jeho dĺžka ma pomerne dlho od toho, aby som film pozrel odrádzala. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (15)

  • Zajistit dobový nábytek pro natáčení na Novém Zélandu se ukázalo jako problém, rekvizity nakonec musely být dovezeny z Los Angeles. (sirjohn)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

13.03.2022

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) za uplynulý rok 2021. Průvodkyní slavnostním večerem byla komička Rebel Wilson.… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Reklama

Reklama