Reklama

Reklama

Země nomádů

  • USA Nomadland (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poté, co v malém městě na nevadském venkově dojde k ekonomickému kolapsu, se Fern (Frances McDormand) rozhodne sbalit si věci a ve své dodávce se vydat na cesty a prozkoumat život za hranicemi klasických společenských zvyklostí jako novodobý nomád. Ve třetím celovečerním snímku režisérky Chloé Zhao Země nomádů se objevují skuteční nomádi Linda May, Swankie a Bob Wells, kteří Fern seznamují s tímto novým světem a dělají jí společnost při jejích cestách po nekonečném americkém západě. (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (341)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, že pozorujete film, který je po zvukové stránce slušný, obrazově překrásný, ale herecky lhostejný? Navíc jsem se během filmu zamyslel nad americkými trampy a došlo mi, že zatímco u nás jsou táborákové písně důkazem svobody, odpočinku, pohody, tak v Americe se o ně opírají chudé vrstvy - nomádi - lidé, kteří nedokázali žít v pospolitosti s městem a tak utíkají kamkoliv, kde budou sami. Frances McDormand je standardně skvělá, ale v podstatě neměla co hrát. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. A já miluji jednoduchost. Líbí se mi, že Frances McDormand se ukazuje taková, jaká je. Žádný makeup ani speciální účes. Ani sem se nedivil, že opravdu při natáčení přespávala v dodávce. Samotný film není nic objevného, ale cítil jsem z něj nádech divočiny ala Into the Wild, což je moje srdcovka. Nejpřekrásnější byly momenty ticha a souladu s přírodou, doplněné o nádhernou hudbu. To si člověk uvědomí, že život není o tom, aby si koupil barák, auto a jezdil na dovolené. Není nic krásnějšího a hodnotnějšího než příroda. Na rozdíl od Manka, kterého jsem sledoval den předtím, je Nomadland útěchou pro duši. Zatímco v Mankovi nikdo nesklapne ani na deset vteřin a neustále o něčem žvatlá, takže vnímám, že můj mozek vypíná a sleduje pouze obraz, Nomadland je přesný opak a absence dlouhých dialogů je výtanou změnou. Nominace na Oscary jsou mi víceméně ukradené, ale vždy nepochopím, jak některý film může být nominovaný v kategoriích, v nichž nic nepředvede. Například onen zmíněný Mank byl nominován za hudbu, přičemž jsem během sledování ani nepostřehl, že by nějaká hrála, zatímco Nomadland má překrásnou hudbu a nominaci nikde. Akademici, styďte se. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Na tyhle lidi se chci dívat, tyhle příběhy mě zajímají, tuhle tvář USA chci zkoumat. Polodokumentární óda na jedny z posledních avatarů původní americké myšlenky, kde se seznámíme (až na dvě výjimky) s celou škálou skutečných starých nomádů (jak jen tenhle pojem zdiskreditoval měšťácký trend 'digitálních nomádů'), jejichž integrita jim prakticky znemožňuje hrát špatně, protože prostě jenom jsou sami sebou a film je nestaví do situací, které neznají. Obecně z toho filmu jde cítit velká pokora ze strany Chloé Zhao, protože už jenom z toho nakolik přirozeně všichni zúčastnění působí, znamená, že se mezi nimi musela pohybovat nějakou dobu a velmi subtilně až si na přítomnost jí i kamer zvykli. O McDormand jinak škoda mluvit, ta herečka je naprosto neskutečná a společně s třeba takovou Helen Mirren nebo Jennifer Jason Leigh dokazuje sílu hrdého stárnutí. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

V mnohom je "Nomadland" absolútne vynikajúcim filmom, ktorý by si okamžite zaslúžil môj najvyšší rating. Na druhú stranu mu ho ale z istých dôvodov udeliť nemôžem a finálny pocit je asi trošku nižšie. Táto dráma je podľa mňa veľmi silná. Rozpráva zaujímavý príbeh, zoznamuje nás so zaujímavými ľuďmi, ktorí si hovoria "nomádi" a ich jediným životom je ich karavan, alebo dodávka a veci, ktoré majú so sebou. Vnútorne by som mohol povedať, že nemajú dom, no neznamená to, že stratili tým pádom domov. Frances McDormand je absolútne excelentná v hlavnej role a podľa všetkého sa podieľala aj na produkcii filmu. Rovnako je skvelé, že film silne zachytáva ako funguje aj reálny život. Ľudia do života prídu, neskôr z neho odídu. A niekedy sa len budeme pozerať na miznúcu dodávku na ceste, kedy si uvedomíme, že jedna časť nášho života asi práve skončila. No môžeme stretnúť niekoho druhého a môžeme mu zapôsobiť na jeho život. Tak to proste funguje. A keď Fern nemôže naštartovať svoje auto a odporúčajú jej, aby si radšej zohnala iné, v podstate jej hovoria, by sa zbavila svojho domova a pre ňu je to pocit, ako keby jej odrazu neostalo nič. To sú všetko veľmi silné a dobre spracované témy, kde si ma film získal. Niekedy som ale mal pocit, že určité momenty pôsobili dosť useknuto a už sme sa k nim nikdy nevrátili. Istým spôsobom film nerozpráva príbeh ako taký, ale skôr nám zobrazuje určitú formu života. A niekedy sa k určitým veciam už jednoducho vrátiť nemusíme. Ale občas mi bolo ľúto, že som nevidel scénky rozlúčenia, alebo nejakým spôsobom sme mali vybudované niečo väčšie medzi niektorými našimi hrdinami. A hoci pri niektorých príbehoch sa dočkáme aj nejakého zakončenia, iné ostanú pre mňa nedopovedané. Je to ako život. Ale to neznamená, že by som to od filmu občas nechcel. Každopádne čo film robí napriek tomu všetkému vynikajúcim je jeho atmsoféra. Je ohromne natočený a je tu niekoľko fantastických záberov na americkú prírodu. Takisto hudba vo filme je po celý čas vynikajúca. A je to v jadre film, ktorý nepôsobí nijakým spôsobom deprimujúco alebo niečo podobné. Je to proste život. A tak to vnútorne aj vnímam. Hodnotenie: A- ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Sociální porno if I've ever seen one. Je zajímavé, že letos je tenhle film, který je každoročně na seznamu nominovaných bez šance, patří mezi favority. Natočené to je každopádně hezky, ale jsem moc chudý člověk na to, aby mě dojímalo sledování jiných chudých lidí - to můžu jít navštívit rodinu. PS: Na IMDb v triviích se chlubí tím, že její "spoluherci" nevěděli, že McDormand je herečka a mysleli si, že věci, které jim vypráví, jsou pravdivé - pokud tomu tak je, tak to bylo ze strany filmařů velmi neetické chování vůči nehercům, kteří by měli mít jasnou představu o natáčení, jakého se účastní. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (10)

  • Snímek je odvyprávěn na základě non-fiction knihy „Nomadland“ od Jessicy Bruder. (Kuzmik)
  • Výhra režisérky Chloé Zhao na Oscarech byla v její rodné Číně cenzurovaná v televizi i na sociálních médiích. A to prostě z důvodu její emigrace do USA. (hansel97)

Související novinky

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

21.09.2022

Režisérka Země nomádů a Eternals Chloé Zhao uzavřela exkluzivní smlouvu se společností Searchlight Television, pro kterou nyní bude vyvíjet nové seriály. Searchlight mimo jiné produkoval právě první… (více)

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (více)

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Reklama

Reklama