foto

Frances McDormand

  • nar. 23.6.1957 (58 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Frances McDormand je dcerou kazatele a značnou část svého dětství strávila na cestách. Studovala na Bethany College v Západní Virginii a dramatické umění na Yalu. Posléze začala hrát na regionálních scénách, kde slavila úspěch například v Čechovově Třech sestrách, Shakespearově Večeru tříkrálovém, Shawově Živnosti paní Warrenové a Millerově dramatu Všichni moji synové. Roku 1988 byla nominována na cenu Tony za roli ve Williamsově dramatu Tramvaj do stanice touha.

Ve filmu prorazila hlavně díky bratrům J. a E. Coenovým, z nichž režisér Joel se stal jejím životním druhem. V jejich snímcích ztvárnila řadu menších i hlavních postav, jako třeba postavu nevěrné Abby v thrilleru ZBYTEČNÁ KRUTOST, v němž její bohatý manžel najme k zabití jejího milence detektiva nedobré pověsti. Zahrála si také v komedii ZMATKY V ARIZONĚ, ve které ztvárnila přítelkyni hlavní dvojice hrdinů (Holly Hunter a Nicolas Cage) prchajících před zákonem.

Zlom v její kariéře nastal v roce 1996, ve kterém obdržela Oscarovou sošku za roli těhotné šerifky Marge Gunderson v černé kriminální komedii FARGO, natočené podle skutečné události z Minnesoty. Mezi nominované na Oscara se však dostala už v roce 1988 a to za roli v rasovém dramatu HOŘÍCÍ MISSISSIPI, ve kterém působivě zahrála postavu zakřiknuté manželky jižanského šerifa. I rok 2000 jí přinesl úspěch. Za postavu ovdovělé vysokoškolské profesorky Elaine Millerové a zároveň nesnestilné matky mladého hudebního kritika v hudební komedii NA POKRAJI SLÁVY se znovu dostala mezi kandidátky na Oscara a stala se laureátkou Zlatého Glóbu pro rok 2000.

Kromě filmu se v minulosti věnovala i televizní tvorbě. Vytvořila například hlavní roli Willie Pipalové v detektivním seriálu LEG WORK a jako host vystupovala v seriálech seriálech TWILIGHT ZONE, SPENSER: FOR HIRE a HILL STREET BLUES. Diváci ji však mohou i nadále vidět na divadelním jevišti dublinského Kate Theater, kde se představila v roli Blanche Du Bois ve Williamsově Tramvaji do stanice Touha nebo jako Oedipovu vychovatelku Merope v mimobroadwayské inscenaci dramatu Dareho Clubba Oedipus.

Zajímavostí ze soukromého života Frances McDormand příliš moc není. Jako každý ze slavných herců si ho i ona snaží co nejvíce střežit a uniknout tak neunavitelným zrakům dotěrných paparaziů. Přesto se ví, že v roce 1999 si se svým manželem adoptovali chlapce jménem Pedro, který se narodil roku 1994 v Paraguayi.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

2016 Ave, Caesar!
The Wife
2015 Hodný dinosaurus
2014 Olive Kitteridgeová (TV seriál)
2012 Až vyjde měsíc
Madagaskar 3
Země naděje
2011 Tady to musí být
Transformers 3
2008 Po přečtení spalte
Velký den slečny Pettigrewové
2006 Zbožňuju prachy!
2005 Aeon Flux
Její případ
2003 Lepší pozdě nežli později
Minnesota Nice
2002 Hodina pravdy
Laurel Canyon
2001 Muž, který nebyl
State of Grace (TV seriál)
Upheaval
2000 Na pokraji slávy
Skvělí chlapi
1998 Johnny Skidmarks
Krev andělů
Madeline
1997 Cesta do ráje
1996 Co skrývá Amerika (TV film)
Fargo
Osamělá hvězda
Plain Pleasures
Prvotní strach
1995 Neznámý Rangún
Palookaville
Sympaťáci (TV film)
Talking with (TV film)
1994 Raněná srdce
1993 Prostřihy
1992 Náš milý nebožtík
Zamilovaná (TV film)
1991 Řezníkova žena
1990 Darkman
Millerova křižovatka
Tajné složky
1989 Chattahoochee
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Hořící Mississippi
1987 Detektiv v sukních (TV seriál)
Potíže s Arizonou
1986 Vengeance: The Story of Tony Cimo (TV film)
1985 Bulvární plátek (TV film)
Pásmo soumraku (TV seriál)
Vlna zločinu
1984 Hunter (TV seriál)
Zbytečná krutost
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)

Dokumentární

2015 Habitat Earth - vyp.
She's The Best Thing In It
2013 Rebels with a Cause
2002 Searching for Debra Winger
2000 Scottsboro: An American Tragedy
Wonder Boys: A Look Between the Pages
1993 Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman In Carver Country
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2015 The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
2011 The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

2004 Last Night

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(392)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace