Reklama

Reklama

Země nomádů

  • USA Nomadland (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poté, co v malém městě na nevadském venkově dojde k ekonomickému kolapsu, se Fern (Frances McDormand) rozhodne sbalit si věci a ve své dodávce se vydat na cesty a prozkoumat život za hranicemi klasických společenských zvyklostí jako novodobý nomád. Ve třetím celovečerním snímku režisérky Chloé Zhao Země nomádů se objevují skuteční nomádi Linda May, Swankie a Bob Wells, kteří Fern seznamují s tímto novým světem a dělají jí společnost při jejích cestách po nekonečném americkém západě. (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (341)

somnar 

všechny recenze uživatele

Když po hodině asi pošesté nad McDormandovou začalo úhledně zapadat slunce, aby si s účastným výrazem a zamáčklou slzou vyslechla další moudro náhodného nomáda, který sice ztratil všechno, ale má srdce na dlani a ví, že "život je jako kruh", popřípadě "jako cesta", myslel jsem, že z té kraksny vystoupím. Nechtěl jsem být cynický, ale je v něčem fascinující, jak falešně a uměle může působit film, který obsadí reálné lidi, ale neprobarví je jakoukoliv komplexní charakteristikou. Famózní Florida Project bych vůbec v souvislosti s Nomadlandem nezmiňoval, protože Baker se nad svými hrdiny z periferie tupě a repetitivně nedojímal. Tohle by ve své domnělé "empatii", "citlivosti" a "civilnosti" mohlo mít klidně jako předfilm Imagine od Gal Gadot. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Portrét samoty a osudu tzv. boomer-nomádů v důsledku ekonomické krize, duchovně očistné road movie posazené v nádheře amerických plání a někde mezi smutkem a svobodou, představte si Into The Wild pro starý :) Ale být jednou v tom věku sám, byl by to svým způsobem krásný život... * I’ll see you down the road. * ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"What's remembered, lives." Země nomádů, jež v sobě přirozeným a nenásilným způsobem snoubí prvky dramatu, road movie a jakéhosi psedodokumentu, vypráví příběh lidí, jejichž život působí na první pohled dobrodružně a nevázeně, avšak při druhém pohledu člověk cítí osamělost, nezakořeněnost a smutek. Film o lidech, kteří si vybrali, nebo spíše byli nuceni si vybrat život v pohybu a takřka bez pevné půdy pod nohama - i tak ale mohou mezi těmito "moderními kočovníky" vznikat přátelské nebo i hlubší vztahy. Zaujalo mě, že vedle profesionálních herců byli ve snímku i "naturščici", kteří vedle místy až syrové kamery a exteriérů dodávali filmu na uvěřitelnosti - palce nahoru za dějové linie se Swankie a Bobem. Ve výsledku se u mě film pohybuje mezi třemi a čtyřmi hvězdami, v tomto případě si ale přidám. P.S. "See you down the road." ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Všetko, na čo spomíname, žije ďalej. Možno som vo svojom živote spomínala až príliš.“ Počas puberty, v 90. rokoch, som frčal okrem iného na americkej nezávislej tvorby. Bolo to v tomto smere úžasné, jedinečné filmové obdobie. Preto som sa na Krajinu nomádov tešil. Bohužiaľ, nebavila ma. Dostavilo sa výrazné sklamanie. Obsahuje stopové prvky poetickej atmosféry, kameraman sa snaží, Frances McDormand je samozrejme stávkou na istotu a vedľajšie úlohy sú skvele obsadené. A disponuje to zaujímavou atmosférou, ktorá je ale zároveň zvláštna, takže nesadne každému. Keď už som ale nad filmom začal nekompromisne lámať palicu, dostavila sa záverečná polhodina a tá bola pomerne silná (až na záver nezáver, ale čo už, sme v nezávislom filme). Scénu so záchodom nekomentujem. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Depresívny príbeh jednej ženy, ktorá sa snaží si nájsť svoje miesto vo svete potom čo zavreli miestny podnik a z mestečka sa stalo mesto duchov. Ďalšia ukážka toho, že v amerika máte hodnotu len pokiaľ makáte a keď o prácu prídete, tak potom už nikoho nezaujímate. Celé je to podané takým pomalým artovým spôsobom, takže okrem pocitu beznádeje som oveľa viac pociťoval nudu. Neľutujem, že som to videl. Chuť žiť v amerike u mňa zase o niečo klesla a druhýkrát si to nepustím. Nejaké ceny to asi získa, ale žiadna klasika, na ktorú sa bude spomínať, sa z toho nestane. 5/10. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (10)

  • Herečka Frances McDormand v období 4 měsíčního natáčení ve skutečnosti přespávala v dodávce, které sama přezdívala „Vanguard“. Dodávku si také sama designovala dle svého vkusu a také si osvojila životní styl v neustálém pohybu z místa na místo, aby projekt vypadal co nejvíce autenticky. Do komunity nomádu zapadla tak dobře, že jeden z místních ji oslovil s nabídkou o práci. (Kuzmik)
  • Nárazové krátkodobé brigády ve skladu Amazonu jednou za rok jsou kvůli vysokým nárůstům objednávek v období Vánoc. (Toneil)

Související novinky

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

21.09.2022

Režisérka Země nomádů a Eternals Chloé Zhao uzavřela exkluzivní smlouvu se společností Searchlight Television, pro kterou nyní bude vyvíjet nové seriály. Searchlight mimo jiné produkoval právě první… (více)

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (více)

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno