Reklama

Reklama

Já, Claudius

(seriál)

Epizody(12)

VÁLKA, INTRIKY, LÁSKA, NENÁVIST. NEJSLAVNĚJŠÍ SERIÁL O STAROVĚKÉM ŘÍMU. Dvanáctidílný seriál britské stanice BBC je dodnes vysoce ceněn pro svou věrnost slavné předloze Roberta Gravese i pro strhující ztvárnění osudů tehdejších vládců Středomoří. Na začátku bylo Sibylino proroctví, které vnuklo římskému vládci Claudiovi myšlenku vyprávět svůj příběh. Kulhavý, koktající a nahluchlý mladík po léta záměrně zveličoval své tělesné nedostatky, předstíral hlupáka a díky tomu - všemi odstrkovaný a opovrhovaný - neuvázl v záludné síti vzájemných vztahů římské nobility, nestal se obětí intrik své kruté babičky Livie a přežil krutou vládu strýce Tiberia i šíleného synovce Caliguly. Až ho nakonec osud vyvedl z ústraní a v roce 41 n. l. byl prohlášen císařem. Vládcem se ovšem stal z donucení a proti svému republikánskému přesvědčení. V rámci dobového pojetí spravedlnosti se snažil panovat moudře a spravedlivě a leccos se mu i podařilo. Jeho bystrost a důvtip se osvědčily ve vojenské strategii, například při tažení proti Británii. Daleko méně se však Claudiovi dařilo v osobním životě. Nakonec ho totiž zradili i ti, kterým věřil nejvíce... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený seriál.Knihu Roberta Gravese jsem samozřejmě četl dříve než byl natočen.Při prvním promítání v televizi jsem si ho natočil na video.Kromě jiného mě úplně fascinoval dabing Petra Haničince.Seriál jsem si převedl na DVD,přestože kvalita vlivem častého přehrávání videa nebyla nic moc.Když vyšly originální DVD okamžitě jsem si je koupil a byl jsem zklamán,protože dabing nestál za nic.Musím se asi naučit převést dabing z televize na originální verzi. K samotnému seriálu se dá jenom říct,že se částečně drží historických událostí a postav.Příběhy jsou samozřejmě upravené,aby napětí gradovalo.Kromě Claudiuse mě fascinovala ještě babička Livie,která by se se svými schopnostmi uplatnila i v našem parlamentu. S přihlédnutím k tomu,že se veškeré scény odehrávají v interiérech a nebyla použita žádná počítačová technika na úpravy, je seriál perfektně natočený. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vynikající televizní dílo, žádné složité a velkolepé kulisy, jednoduchá "studiovka", ale s maximálním účinkem. Neznám člověka, který by si tenhle seriál po shlédnutí neoblíbil. Claudius v podání Dereka Jacobiho - to je prostě nepopsatelné, to se musí vidět. Jeho interpretace je geniální, ale tohle slovo samotné nemůže vystihnout tu hloubku, tu duši, kterou do své postavy Jacobi vložil. A vypočítávat další skvělé herce asi nemá smysl, snad jen zmíním Johna Hurta jako Caligulu - byl famózní. Tímto žádám některou z televizí o zařazení Claudia do programu, neboť jsem jej viděl teprve dvakrát, a to už docela dávno. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ano, seriál určený milovníkům antického Říma ,ale i těm co se o něm chtějí teprve něco dozvědět. Historické osobnosti v seriálu oživují geniální herecké výkony - nevím o špatně zahrané roli - a celý příběh je podán tak poutavě, že člověka přímo láká sehnat si další Gravesovy knihy a nějakého toho Tacita či Suetonia navrch. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Áno, je to inscenácia, všetko sa odohráva v interiéroch, nie sú tu žiadne akčné (tobôž nie davové) scény a masky sú už dnes smiešne, ale... ten scenár a tie herecké výkony! Jeden diel mi trvalo, kým som si zvykol na istú teatrálnosť, ale potom už som hltal jeden diel za druhým. Skvost, ktorý je vo vykreslení rímskych (ne)mravov a brutalitou niektorých scén rovnako pôsobivý a realistický ako Rím, ktorý túto "starinu" v mnohom citeľne napodobňoval. Vôbec sa nečudujem, že to bola za komančov taká udalosť. A John Hurt ako Caligula je proste úchvatný, McDowell mu nesiaha ani po členky. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Dílo, které i dnešní době hravě obstojí vedle velkovýpravných a velkorozpočtových seriálů plných akce atd. Takový herci jako se sešli zde se už nesejdou nikdy. Ale se scénářem vybroušeným jako diamant se to hraje samo. Derek Jacobi bezkonkurenční, Siân Phillips ve své životní roli neuvěřtelná a tak by se dalo pokračovat dál. Jednoduše lahůdka, která se nikdy nezkazí. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (11)

  • Pro titulní roli byl zvažován i Charlton Heston, ale tato idea byla nakonec zamítnuta. (Kulmon)
  • Hlavní roli odmítl Ray Brooks. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Koktavý Claudius míří na plátna kin

Koktavý Claudius míří na plátna kin

18.09.2008

Stačí si přečíst komentáře místních uživatelů, abyste zjistili, proč je legendární britský seriál z poloviny 70. let Já, Claudius hodnocen tak vysoko a stále platí za to nejlepší, co kdy v televizi v… (více)

Reklama

Reklama