Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (610)

kingik 

všechny recenze uživatele

Podivínský překupník vzácných tisků Dean Corso se nikdy nezdržoval otázkami morálky, vždy ho zajímaly hlavně peníze. Snad proto neváhal přijmout nabídku bohatého sběratele Borise Balkana prověřit pravost unikátní okultní knihy ze 17 století. Tučný šek ho bez problému smířil s tím, že mu během detektivního pátrání v Portugalsku, Španělsku a Francii půjde o krk. A možná i o duši. Jeho cestu za poznáním provázejí nanejvýš podivné okolnosti - záhadná žena ze zářícíma očima mu neustále zachranuje život, zatímco všichni, s nimiž se setkal, umírají. Nečekaný konec příběhu nechává na divákovi, kterou z nabízených interpretací vyprávěného příběhu osobně upřednostní. Nic na tom ale nemění fakt, že Devátá brána je, i přes svoje ambice, velmi nepovedený film. Zpočátku tajemná atmosféra ještě funguje dobře, ale příběh je bohužel stále hloupější až to bolí, režie je křečovitá a i Johnny Depp to zřejmě pochopil, a tak se celou dobu tváří dost znuděně a celý film strhává do podprůměru. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv film v zásadě nepřináší do žánru nic nového, svou atmosférou a stylem natočení si zaslouží podle mě čtyři hvězdičky. Trochu mě dostal ten "otevřený" konec, ale proč každý film polopatisticky uzavírat, když je možné nechat něco i na fantazii diváka, že? Jen doufám, že se toho nějaké studio nechytne a nenatočí aktivně Devátou bránu 2, v níž detailně rozeberou, "co bylo pak". Co se týká herců, tak Johnny Depp byl jako vždy bravurní, Emmanuelle Seigner snad nestárne, Frank Langella byl více "na telefonu", než v obraze, jen Lena Olin na mě působila trochu "utahaně". ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem ocenil dobře navozenou atmosféru a velmi dobrého Deppa, zjistil, že se u příběhu po slušné úvodní kapitole začínám nudit a mám nutkání přeskakovat stránky (bez ohledu na ilustrace), že Emmanuelle Seigner už mi nepřípadá tak dobrá jako kdysi, stejně jako film zraněný nepříliš dobře napsaným scénářem a doražený pitomým závěrem. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Neviditelná ruka bibliografického LCF je otravně všudypřítomná. Hlavní hrdina, stylizovaný do neschopné loutky, si mé sympatie vážně nezískal. Ani přesto, že si výjimečně nešlapal na jazyk. Emmanuelle Seigner to ale jako ďáblici z Tibetu moc slušelo. Tichá paní atmosféra mi dokázala rozbušit srdce. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Vtahující premisa, režie a Depp pěkně namlsají v první polovině snímku. Bohužel se to vše začne pomalu vytrácet skrze nezvládnutou dramaturgii a gradaci příběhu, který film postrádá. Zbytečně rozvláčné zakončování podráží snímku nohy. To platí i pro scénář, který vlastně nenabízí pořádné uspokojivé vysvětlení zápletky a předchozího konání vedlejších postav. Dost to šustí scénářem. To by mi až tak nevadilo, kdyby si postava Corsa prošla zajímavým vývojem a byla by to hlubší studie jeho postavy. Nebo, kdyby tu byla hlubší pointa pro příběh. Prostě cokoliv. Takto ale závěr snímku dost vyšumí do prázdna, protože tu chybí jakákoliv katarze, ať už dějová, příběhová nebo vývojová pro postavy. Škoda. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • V 97. minúte filmu vybehne Dean Corso do stredu cesty, aby stopol taxi, no v skutočnosti to nie je Johnny Depp, ale jeho dablér. (tXtX)
  • Cigarety, které kouří Liana Telfer (Lena Olin), jsou pojmenovány Black Devils. (ČSFD)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama