Reklama

Reklama

Anatomie vraždy

  • USA Anatomy of a Murder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film líčí případ pomstěného znásilnění. Jeho hrdinou je venkovský advokát Paul Biegler, který převezme obhajobu poručíka Maniona, obviněného z vraždy muže, který znásilnil jeho vyzývavou ženu Lauru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Rečnícky výkon Jamesa Stewarta bol proste úžasný (on a súdne procesy k sebe tak nejak patria; z kúskov,čo som s ním videla, o tom svedčí najmä jeho raňajší Mr. Smith Goes to Washington), ale treba sa pozrieť pravde do očí - 160 minút je dosť. *Spoiler* Rada by som dodala na koniec svojho komentáru ešte jednu otázku pre tých, čo zhliadli Anatomy of a Murder: Seriózne, kto z Vás je stopercentne presvedčený o tom, že Frederick Manion bol uznaný nevinným zaslúžene? Ak mám byť úprimná, keby by som bola v porote ja, bola by som za jeho uväznenie. Avšak asi to tak má byť a ja zostanem na pochybách a nepresvedčená. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dost možná nejlepší film ze soudního prostředí, co jsem kdy viděl. Začátek je trochu vláčný a Bieglerovo vyšetřování se vleče, ale se začátkem hlavního líčení se styl přepíná na verbální hru kočky s myší, přičemž role se neustále střídají. Nejedná se v žádném případě o dramatické vyšetřování mimo soudní síň, jak to ve filmech často bývá. Tady je hlavní scénou soudní síň a v ní zůstaneme skoro dvě hodiny. Viděl jsem to anglicky s anglickými a to byl dialogový koncert. Že byl James Stewart bůh není nutné pochybovat, ale proti George C. Scottovi je sotva třetinový, ten chlap byl mistr všech mistrů a to už jsem o něm napsal mockrát. Všichni herci perfektně vybraní, "vyzývavá" Laura (Lee Remick) předvedla hned několikanásobnou chameleóní proměnu charakteru, a ačkoliv jsem si výsledek poroty tipl špatně (ovlivnila mě scéna posledního setkání Laury s Bieglerem na schodech před vyhlášením verdiktu), zklamán nejsem. Edit po české verzi: Cupák na Stewartovi dvě a půl hodiny, to je balada pro uši a když se do toho pustí se Sobie Sejkem, srdce plesá. Skvěle dabuje i Brabec mnou v komentáři vyzdvihnutého George C. Scotta, lahodný hlásek dodala Angelika Švormová. Musím ale říct, že anglická verze ve mně zanechala hlubší dojem, ta jazyková ekvilibristika se nutně v českém překladu pokrátila. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Neviem sa rozhodnúť, či je Anatómia vraždy okrem nejednoznačnosti a nekorektnosti aj prekombinovanou, alebo je to len komplexnosťou v predmetnom súdnom procese, na ktorú ako divák nie som úplne zvyknutý. Aj keď nejde o stopážou najdlhšiu súdnu drámu, akú som kedy videl. A aj keď som sa nenudil, ale bol dejom úpútaný takmer nonstop. Dá sa povedať, že som čakal trochu viac. Alebo možno som naopak dostal viac než som čakal a nie som schopný vstrebať všetky tie dejové, myšlienkové a morálne odbočky. Ale sú to odbočky či zakopnutia? Sú na strane filmu či diváka? Sú úmyselné alebo nie? Jedno viem. Veta prednesená postavou Lee Remick, že niektorí ľudia majú proste šťastie, je pravdivá. Napríklad taký Woody Allen sa tým zaoberá vo svojich vážnejších filmoch prakticky dodnes. Aby som však neodbiehal, herecké obsadenie je to, čo sa mi tu hodnotí ľahšie. James Stewart podal neskutočne sebaistý výkon, Ben Gazzara v jednej zo svojich prvých rolí milo prekvapil a George C. Scott bol (paradoxne k povolaniu prokurátora vo filme) až perverzne pôsobiaci tichý zabijak, ktorého si viem predstaviť, že by v Novom Hollywoode vedel stvárniť Jack Nicholson a ešte neskôr napríklad Kevin Spacey, Gary Oldman alebo John Malkovich, ale v tej dobe asi len on. Trochu mi však robila problém uhladená Kathryn Grant, ktorá jednak veľmi do svojho prostedia nezapadala, no najmä som jej moc neveril to trúchlenie. Takže to alibisticky odbijem štyrmi hviezdičkami a keď sa ma niekto opýta, čo mi tam chýbalo k piatim, pochválim ho za tú otázku... Videné v rámci Season Challenge Tour (týždeň s kultovými filmami). ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vyborne oldschool drama ze soudni sine. Na svou dobu se jednalo pomerne o unikat, jednak velmi odlisnou atmosferou, kterou ma na svedomi Duke Ellington (ktery si ve filmu strihnul cameo) s jeho jazzovym soundtrackem a take je film na tehdejsi pomery nezvykle explicitni. V oldschool cernobilych filmech jsme zvykli na urcitou uroven politicke korektnosti a elegance, kdyz jindy 100% decentni James Stewart zacne rozebirat znasilneni a strilet terminy jako sperma, samozrejme to vyvola vlnu pozdvizeni. Otec Jamese Stewarta byl filmem dokonce tak pobouren, ze ho bojkotoval. Svym zpusobem je tak Anatomy of a Murder nadcasova zalezitost, protoze neco podobneho je dnes jiz bezna praxe. 8/10 ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Precizní. Po celou - úctyhodnou stopáž se divák nenudí, ač lehké zkrácení by filmu velice pomohlo. Skvělé herecké výkony, scénář i režie. Lahůdka, a po 12 rozhněvaných mužích nejlepší drama z prostředí soudu, jaké jsem prozatím viděl. K dokonalosti chyběla snad pouze nějaká ta silná scéna (ne, že by se několik vyhrocených nenašlo, nemají však takový emocionální náboj jako v 12).85% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (17)

  • Keď išiel James Stewart navštíviť Kathryn Grant do hotelu, recepčný čítal Exodus od Leona Urisa. Režisér Otto Preminger neskôr natočil jeho filmovú verziu, Exodus (1960). (fishki)
  • Vyzývavá a flirtující Manionova žena Laura (Lee Remick) je velmi fixovaná na svého psíka Muffa a neustále o něm mluví. „Muff“ je přitom anglický slangový výraz pro vagínu. (Please)
  • Krom toho že Duke Ellington pro film udělal hudbu tak si i zahrál v malé cameo roli jako "Pie-Eye." (formelin)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno