Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává ve Francii 14. století a je o posledním, oficiálním, Francií posvěceném duelu mezi dvěma muži. Jean de Carrouges (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver) jsou přátelé, ze kterých se stanou rivalové. Středobodem jejich pře je Marguerite (Jodie Comer), žena Carrougese. Tu Le Gris dle jejích slov napadne, ona ho veřejně obviní, jenže on tvrdí, že je nevinný. Carrouges začne bránit čest své ženy a výsledkem je duel s tím nejvyšším rizikem – smrtí. V případě prokázání nevinny Le Grise navíc Marguerite hrozí ještě upálení za živa. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (702)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Já budu rád, když si v 80 sám zajdu na hajzlík (spíš tu už dáávno nebudu), a Ridley točí moderní historické filmy, jako by právě byl v nejlepších letech. Nechápu. On a Clint asi musej být čarodějové. Nebo templáři. Nebo ufoni. Nevim. Nicméně! Dlouho budu o tomhle snímku přemýšlet, uchvácen nejen audiovizuálem a atmosférou, ale hlavně způsobem, jak napínavě podal zdánlivě banální příběh o cti, pravdě a odvaze. P.S. To je poprvé, co si v závěrečných titulcích všímám anti-covid teamu lidí, kteří se na place musejí starat o mrtě opatření a restrikcí spojených s touhle otravnou breberkou. P.P.S. Už se někde na internetech ozvali ti stejní frajeři, kteří kdysi Vávrovi s The Kingdom Come vyčítali, že ve hře není ani jeden černoch?? [CineStar Anděl] ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslíte, že spíše než historickou figurku připomíná Affleckova imidž současného exhibicionistického výrostka z Miami Beach, a když neřešíte, že hlavní hrdinka má vedle všech těch close-minded zabedněnců vyšší emocionální inteligenci než většina současných spirituálních vysokoškolaček, vyjde vám z Posledního souboje vtahující reflexe témat současné společnosti, bizarně zasazená do historického komorního dramatu, který vám ve finále rozbuší srdce. Protože v něm jde o daleko více než jen o hrdost a vyrovnání si ůčtů dvou zemišů. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Věřil jsem že Ridley na to má, a nezklamal. Ale není to bezvýhradné.Ta ženská linka je evidentně tak moc akcentovaná, že tím autor vlastně popírá důvod pro ten Rashomonovský styl vyprávění - proč tam dávat tři opakování, když v těch dvou předchozích neukazuje jinou "pravdu" (jako v tom Rashomonu), ale jen masivní ega a komplexy obou borců. Tradiční vyprávění by tady imho nebylo nijak na škodu.A vyhnul by se tím i tomu, že jak ze začátku film působí až moc zkratkovitě, tak ke konci už se naopak trochu táhne - až do skvěle natočeného finálního souboje.I takhle je ale Poslední souboj velice zajímavý Scottův příspěvek k Mee Too který dává smysl a má co říct, a zároveň i hodně dobrý historický film. Lehce ušmudlaných 8/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $100miliónov║ Tržby USA $10,853,945║ Tržby Celosvetovo $30,552,111▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $886,352║ Tržby za predaj DVD v USA $547,256║ Na Ridley Scotta troška viac komornejší príbeh než sme zvyklí. Pre neho aj troška nezvyklí štýl rozprávania príbehu. Rozdelený na tri uhly pohľadu, čím prekvapuje. Aj keď osobne by som tam trošku viac zamiešal z kartami, lebo moc veľké rozdiely tam teda neboli ponúknuté, v podstate išlo stále o takmer ten istý dojem z danej nešťastnej situácie, mohla sa tam viac zavádzať! Herecky mi to na prvý pohľad moc neštýmovalo, veď Affleck, Damon, Driver v historickom epose!? ale postupne si človek, zvykne na tieto tváre. Najviac lahodí objav roka 2021 sympatická a dobre herecky disponovaná Jodie Comer. Tam sa dá uveriť že im teda riadne pomotala hlavy.  Výpravnosť to má opäť ohromnú, to je Scottov nevyhnutný štandard.  Záverečná bitka pridáva razantne body na vrch, kľudne by som bral takýchto súbojov vo filme viac, úplne že extáza. Ridley si robí už takú obdobnú Križiackú sériu filmov: Kráľovstvo nebeské, Robin Hood, Posledný súboj... len tak ďalej. /90%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jeden je nesvůj ve věcech dvora, vedení panství a záležitostech srdce; naopak mezi chlapy na válečných taženích je ve své vodě. Ona je pro něj cesta k pozemkům a pokračování rodové linie, rozhodně ne milovaná něžná polovička. Druhý je "muž budoucnosti" charismatický, zběhlý ve dvorních intrikách, vzdělaný ve čtení, psaní, počtech i jazycích. A ambiciózní. Zároveň zvyklý, že mu vše prochází a nic nemá následky. Ona je pro něj múza, která s ním laškovně toká, kdykoli na sebe narazí. No a pak je zde ona, chycená mezi (nejen) těmi dvěma a jejich dekády se táhnoucí rivalitě o moc, postavení, přízeň a majetek (což zahrnuje i jí). Rašómon přístup je použit s citem, není to přepálené "třikrát ty samé situace diametrálně odlišně". Naopak, když už se situace odehrávají znovu, tak se liší v nuancích i režijním podání. Prostě v detailech, ve kterých je schovaný ďábel. To vše se úročí ve strhujícím finálním duelu, který adrenalinem, sázkami a emocemi patří k nejlepší rytířské akci, co kdy byla na plátnech. Nejlepší, nikoli nejvěrnější, protože popírá veškeré zákonitosti historického šermu. Ovšem to vem čert. Chybí tomu snad jen pohled někoho s "nestranným pohledem" nechyceného ve víru dění onoho tria. Pokud něco jmenovitě vyzdvihnout, tak krom již zmíněného souboje, je to mnohovrstevnatý výkon Jodie Comer, která musí být třikrát zcela rozdílná a přitom stále tatáž postava, a... Nevěřil bych, že to píšu, výkon Bena Afflecka, který si roli zhýralého lorda tahajícího za nitky užívá plnými doušky. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • Nicole Holofcener byla do projektu zapojena, aby dodala scénáři ženské perspektivy. (ČSFD)
  • Ve filmu jsou přihlížející souboje zcela ticho. Je to záměr pro historickou přesnost, jelikož tehdy pokud někdo pokřikoval nebo jakkoliv komentoval souboj, tak rodinně se odcizil veškerý majetek a aktér propadl hrdlem. (vyfuk)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama