Reklama

Reklama

Stůj při mně

  • USA Stand by Me (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V lesní chatě na okraji Castle Rock, městečka uprostřed oregonských lesů, dvanáctiletý Gordie La Chance spřádá plány na neobvyklý výlet, který by měl navždy změnit jeho život. Jeho nejlepší kamarád Vern totiž slyšel, jak jeho starší bratr mluví s přítelem o nalezení mrtvoly hluboko v lesích a Gordie spolu s bojácným Vernem, tvrďákem Chrisem a odvážným Teddym zorganizuje výpravu za dobrodružstvím, která se změní v odyseu, při níž chlapci poznají především sami sebe. Cesta začíná nevinně, ale sen o tom, že se stanou hrdiny města, všechny čtyři podrobí zkoušce, jakou si nedokázali představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (494)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ze všech nehororových adaptací Kinga, které jsem doposud viděl (Shawshank, Nadaný žák, Zelená míle), je tato svou myšlenkou nejskromnější. Ač putování čtyř kluků nese odysseovské rysy, vypráví o „zboží“ tak prostém a přitom čím dál víc nedostatkovém jako přátelství. V tom filmu se nepřihodí nic moc a přesto úplně všechno. Na pár situacích jsou nádherně vykreslené povahy jednotlivých hrdinů, které toto poslední společné letní dobrodružství poznamená zcela nepředvídatelným způsobem. Nejde o typické klišé „z chlapců se stávají muži“ a „již nic nebude jako dřív“. King (své?) dětské dobrodružství konfrontuje s pohledem dospělého muže a jsou to právě věty typu „bavili jsme se dlouho; o věcech, které klukům připadají důležité, dokud nezjistí, že na světě jsou i holky“, které činí příběh unikátním a nadčasovým. Rob Reiner dobrodružný příběh, kterému nechybí úžasný spád, protkal nenápadnými symboly, jemným humorem i emotivními scénami, v nichž excelují dospěle hrající nedospělí herci. Stůj při mně ve mně zanechalo zvláštní pocity. Smutek? Radost? Štěstí? Něco mezi tím. Ty pocity nadále přetrvávají a jsem za ně rád. 90% Zajímavé komentáře: kiddo, choze, anderson ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Toto detské dobrodružstvo bude ich posledným. Pretože ďalej už to budú muži." Veľmi podarená snímka o ceste štyroch kamarátov takpovediac za mŕtvolou. Film síce plynie celkom pomaly a nie je v ňom veľa akcie, ale rozhodne stojí za zhliadnutie hlavne kvôli vynikajúcim hercom a dobre vystrihnutej dobovej atmosfére. Proste dobrodružný príbeh s partiou chalanov, ktorí to, ako vidieť, nemali ani v americkom malomeste 50. rokov najľahšie. Príbeh dvoch dní, v ktorých sa toho udialo strašne veľa. King, akoby sa v postave Gordieho sám vracal do detstva a rozprával nám svoj vlastný príbeh. Film má veľa scén napínavých, aj veľa scén úsmevných. Veľkým kladom tohto snímku je čisté a príjemné kamarátstvo štyroch hrdinov a postavenie priateľstva nado všetko ostatné. Je to nepochybne jedna z najlepších spisovateľových filmových adaptácií, preto nominácia na Oskara neprekvapuje. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Chlapci hľadali mŕtvolu, ja som hľadal dôvod vysokého hodnotenia, až kultovosti tohto priemerného filmu. Chlapci našli, ja nie. Ako fanúšik sixties nepotrebujem vidieť nie príliš zaujímavý film, aby som mohol vynachváliť jeho soundtrack. Okrem toho mi skladby na rozdiel napr. od Amerického graffiti pripadali nadbytočné a neorganicky zaraďované. Keď k čudným dialógom a nepresvedčivým hereckým výkonom detských hercov priradím ešte mizerný dabing, pripadám si s mojimi troma hviezdičkami ako starý dobrák. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Opravdu procítěně zfilmovaná povídka Stehena Kinga "The Body". Velmi pěkný příběh o kamarádství a velikém dobrodružství jedné klukovské party, která se vydala hledat jednoho ztraceného chlapce, potažmo jeho pozůstatky. Tenhle film jsem viděl kdysi jako malý kluk, když ještě dávali v Neděli dopoledne podobné Disneyovky. Tohle je ale daleko zralejší příběh o přátelství a dospívání. O změnách v nás, kterým nejde zabránit. 85% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tento film ma vrátil do detských čias tak ako už dávno žiadny iný. Ten humor, to vzájomné chlapčenské podpichovanie, cesta za "dobrodružstvom" a skvelé oldies songy ma nádherne vtiahli do deja a pripomenuli mi moje detstvo. Film zbehol tak rýchlo, že som po skončení hrešil, prečo nemohol byť o niečo dlhší. R. Phoenix bol výnimočne talentovaný a mnohí filmoví odborníci, kritici i divák, ktorý má v hlave všetko v poriadku sa musia zhodnúť na jednom, že sme prišli o obrovský talent a trúfam si povedať, že by bol v súčastnosti jeden z najlepšie platených hercov. Nepochybujem o tom. Iba máloktorý film dokáže oživiť vaše spomienky na detstvo tak jasne ko tento film, teda ak bolo aspoň trochu podobné. Dnešné počítačové deti zavreté v izbách to neocenia, ale staršie ročníky si film určite zamilujú. Naposledy ma podobne nadchlo Říjnové nebe, takže ak hľadáte niečo podobné smelo do toho! 100%. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (57)

  • Postava jménem Milo Pressman se také objeví v seriálu 24 hodin, v níž je hlavní hvězdou Kiefer Sutherland. (HellFire)
  • Děj filmu se odehrává ve státě Oregon, zatímco děj původní knihy ve státě Maine. (korect)
  • Cigarety byly vyrobeny z listů hlávkového zelí. (HellFire)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Friedman prekročí tmavú čiaru

Friedman prekročí tmavú čiaru

17.08.2005

V produkcii a réžii Adama Friedmana vznikne adaptácia knihy A FINE DARK LINE od Joea R. Lansdalea, ktorého Friedman dokonca ukecal, aby k filmu napísal scenár. Hlavnou postavou príbehu o dospievaní… (více)

Reklama

Reklama